Meisje dat foto's maakt omringd door knuffels
Leestijd: 3 min

Tussen verkoop en aankoop: het overbruggingskrediet

Je verkoopt je huis omdat je ruimer of meer centraal gelegen wil gaan wonen. Als je wacht om je nieuwe woning te kopen tot je oude verkocht is, loop je het risico dat je droomhuis of -appartement voor je neus weggekaapt wordt. Een overbruggingskrediet zorgt ervoor dat je toch voldoende budget hebt in afwachting van de verkoop van je huidige woning.

Een overbruggingskrediet is een lening op basis van de geschatte waarde van je oude woning, die je de mogelijkheid geeft om je nieuwe huis of appartement aan te kopen. Zolang je oude woning niet verkocht is, betaal je enkel de rente op deze lening. Na de verkoop betaal je het geleende bedrag aan de bank terug.

Concreet voorbeeld

Bert en Nathalie bezitten een huis ter waarde van € 250.000 maar willen graag een penthouse van € 450.000 kopen. Voor hun huidige woning hadden ze een woningkrediet van € 200.000 opgenomen, waarvan de helft al werd terugbetaald. Ze krijgen van de bank een overbruggingskrediet van € 150.000 (geschatte waarde huis – openstaande deel lening) en nemen voor de overige € 300.000 een woningkrediet op. Zolang hun oude woning nog te koop staat, betalen ze enkel de rente op het overbruggingskrediet af. Na de verkoop betalen ze het overbruggingskrediet van € 150.000 terug aan de bank en blijven enkel nog de maandelijkse aflossingen van het nieuwe woningkrediet over.

Belangrijke elementen binnen een overbruggingskrediet

Overbruggingskredieten bestaan er in vele maten en gewichten. Vergelijk de formules van de verschillende banken om te zien welk krediet best past bij jouw situatie. Bekijk zeker deze elementen:

  • Intresten
    Net zoals bij hypothecaire leningen kan de rentevoet van een overbruggingskrediet vast of variabel zijn. Bij een vaste rentevoet betaal je elke maand evenveel, een variabele rentevoet volgt de bewegingen van de markt. Er zijn ook formules waarbij je de intrest samen met het kapitaal mag afbetalen.
  • Minimumbedrag
    Heb je maar een kleine overbruggingslening nodig? Dan kan het zijn dat je niet bij alle banken terecht kan. Het maximumbedrag van een overbruggingskrediet is wel overal hetzelfde. Dit zal nooit meer dan de volledige geschatte waarde van je huidige woning bedragen.
  • Looptijd
    Vergelijk hoe lang de bank je een overbruggingskrediet wil toestaan. Bij de ene bank is dat 12 maanden, bij de andere 36. Denk hier goed over na, want als je huis niet tijdens deze periode wordt verkocht, kan dit je duur komen te staan.

Voor- en nadelen van een overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet biedt heel wat voordelen aan wie vastgoed wil verkopen en kopen, maar houdt ook enkele nadelen in. We sommen beide even op:

VoordelenNadelen

• Financiële ruimte
Een overbruggingskrediet zorgt ervoor dat je geen zware hypothecaire lening moet aangaan voor je nieuwe woning. Je betaalt in afwachting van de verkoop enkel de intresten af en hoeft ook geen rekening te houden met notariskosten.

• Flexibiliteit
Je woning raakt niet in 1-2-3 verkocht? Een overbruggingskrediet geeft je de ruimte om te wachten tot er een mooi bedrag betaald wordt, in plaats van op het eerste het beste bod in te gaan.
• Niet zonder risico
Wordt je huis niet binnen de afgesproken termijn verkocht? Dan kan de rente op je overbruggingskrediet flink stijgen. Wordt je huis lager dan geschat verkocht? Dan moet je een deel van het overbruggingskrediet alsnog als hypothecaire lening opnemen.

• Fiscaal niet interessant
Overbruggingskredieten waarbij je enkel de rente of zelfs helemaal niets afbetaalt, komen niet in aanmerking voor belastingvermindering.

Hoeveel is jouw woning waard?

Het bedrag van een overbruggingskrediet hangt af van de geschatte waarde van je huidige woning. Benieuwd hoeveel jouw huis of appartement waard is?  Geef de parameters in en laat je woning al eens online schatten.

Gratis online schatting

Meer artikelen