Twee personen die een woning renoveren
Leestijd: 2 min

Nieuwbouw of renovatieproject: hoe maak je de keuze?

Koop je een recente nieuwbouwwoning of kies je voor een oud huis dat aan renovatie toe is? Deze keuze maak je niet in 1-2-3. Er komen namelijk heel wat factoren bij kijken. We sommen graag de belangrijkste voor je op en helpen je zo de juiste beslissing te nemen.

Om te kiezen tussen een nieuwbouw of een renovatieproject, zijn er verschillende elementen die je tegen elkaar moet afwegen. We nemen er hier drie onder de loep: de aankoopprijs, het extra werk en het belang van de inrichting.

Aankoopprijs

Eén van de belangrijkste factoren die de keuze tussen nieuwbouw of renovatie beïnvloeden is de aankoopprijs. We maken een korte vergelijking:

NieuwbouwRenovatie
AankoopprijsRond 25% duurder dan een op te knappen huis met gelijke oppervlakteRond 25% goedkoper dan een op te knappen huis met gelijke oppervlakte
Bijkomende kostenTot 20% van de aankoopprijs+ honorarium van de notaris Rond 10% van de aankoopprijs + honorarium van de notaris

Extra werk

De aankoop van een oud huis is goedkoper dan die van een nieuwbouw, maar je moet natuurlijk ook nog rekening houden met de renovaties die een dergelijke pand vereisen. Ben je zelf geen handige harry? Dan moet je, afhankelijk van de aard van de werken, volgende kosten incalculeren:

  • Oppervlakkige werken
    Schilderen, behangen, aanbrengen van een nieuwe vloerbedekking … zijn renovaties die vrij snel kunnen ingepland worden en die geen grote hap uit het budget nemen. Je rekent hiervoor best op € 300/m2.
  • Grondige renovaties
    Aan uitgebreide werken hangt natuurlijk een hoger prijskaartje. Loodgieterij, elektriciteit, dakbedekkingen … zijn elementen die vrij veel kosten. Reken bijvoorbeeld voor de afbraak en opbouw van een muur op € 500/ m2.

Renovaties kosten niet alleen geld, ze zorgen er vaak ook voor dat je een bepaalde tijd niet in je huis kan wonen. Als opdrachtgever moet je er ook voor zorgen dat alle stedenbouwkundige vergunningen nageleefd worden en ben je verantwoordelijk voor de coördinatie van de werken. Vergeet ook niet dat, als je een appartement wil renoveren, je voor bepaalde ingrepen de toestemming van de mede-eigenaars nodig hebt.

Inrichting

Hoe mooi en stijlvol nieuwbouwwoningen ook zijn, vaak hebben ze niet de charme van een oud huis. Renovatiewerken zijn duur en nemen veel tijd in beslag, maar ze zorgen er wel voor dat je woning helemaal aan jouw wensen aangepast is. Voor je kiest tussen nieuwbouw en renovatie, sta je dus ook best even stil bij het belang van de inrichting en de sfeer van je woning.

Nieuwbouw of renovatie? Vind het huis van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes in jouw regio

Meer artikelen