Lampen met warm en wazig licht
Leestijd: 2 min

De rol van energieprestaties bij de verkoop van je woning

De klimaatveranderingen zetten steeds meer mensen aan om energie te besparen. Het is dan ook evident dat de energieprestaties van een pand een rol spelen bij de verkoop ervan. Benieuwd hoe energiezuinig jouw woning is en wat de impact hiervan is op de verkoopprijs? We geven je graag wat meer info.

Wie vandaag een woning verkoopt of verhuurt, moet in het bezit zijn van een energieprestatiecertificaat (EPC). Dit is een attest waarin een erkende specialist een score geeft aan de energieprestaties van het pand. Het EPC moet verplicht toegevoegd worden aan de verkoopsakte of aan de huurovereenkomst, zodat de nieuwe eigenaars of bewoners op de hoogte zijn van energieprestaties.

Het belang van een energie-audit

Tijdens een energie-audit bekijken specialisten je woning van zolder tot kelder. Ze bekijken de isolatie, het verwarmingssysteem, de warmwaterproductie, de ventilatie … en maken de balans op. De experten signaleren zwakke punten en doen aanbevelingen om de energieprestaties van je woning te verbeteren. Op deze manier kan je de energieverliezen beperken en besparen op je energiefactuur.

De impact van een goede EPC-score op de verkoop van je huis

Kreeg je woning een goede EPC-score (A tot C), dan is dit een sterk argument om te gebruiken bij het bepalen van de verkoopprijs. Weinig panden in België halen een goede score, een goed EPC is dus vrij zeldzaam. Is die goede score het gevolg van recente renovatie- of isoleringswerken? Aarzel dan niet om een koper de facturen van de uitgevoerde werken en je lagere energiefactuur voor te leggen. Als de nieuwe eigenaars door jouw werken kunnen besparen op energie, dan is het te verantwoorden dat je een hogere verkoopprijs vraagt.

Maar wat met een minder goede EPC-score?

Blijkt je EPC-score niet zo positief? Dan kan het interessant zijn om enkele renovatiewerken uit te voeren voor je je huis of appartement te koop stelt. Informeer je goed, voor veel aanbevelingen van energiespecialisten bestaan er premies of andere financiële gunstmaatregelen. Als je de renovatie niet zelf wil laten uitvoeren, kan het nuttig zijn om enkele offertes op te vragen en zo potentiële kopers te informeren over de kost van de werken.

Heb je nog geen EPC?

Indien je nog geen EPC hebt en je wenst je huis te verkopen of verhuren ben je verplicht een EPC aan te vragen. Boetes hierop lopen op tot €5000. Als je isolerende maatregelen gaat uitvoeren kan je hier zelfs tot €5000 subsidies voor ontvangen als je voor en na de werken een EPC label hebt aangevraagd.

Hoeveel is jouw woning waard?

Niet alleen factoren als de ligging of het karakter van de woning spelen een rol bij het bepalen van de verkoopprijs van een woning. Ook de EPC-score bepaalt mee de verkoopprijs. Benieuwd hoeveel jouw woning waard is? Laat je huis of appartement al eens online schatten.

Gratis online schatting

Meer artikelen