Lamp op witte achtergrond
Leestijd: 2 min

Het energieprestatiecertificaat in een notendop

Je woning verkopen of verhuren lukt vandaag niet meer zonder energieprestatiecertificaat (EPC). Maar wat houdt dat EPC exact in en hoeveel kost het? We leggen het je graag uit.

Wie een huishoudtoestel koopt, kan er niet naast kijken: de grote stickers die met letters en kleuren het verbruik en de energiezuinigheid van het toestel aangeven. Het EPC is voor woningen wat die stickers voor huishoudtoestellen zijn: een objectieve manier om de energieprestaties van een gebouw te bepalen.

Het EPC samengevat

  • Bij elke wijziging aan of gebeurtenis in een gebouw (renovatie, verkoop, verhuur …) moet de eigenaar over een EPC beschikken.
  • Dit certificaat moet verplicht aan de verkoopsakte of de huurovereenkomst toegevoegd worden.
  • Een EPC is tien jaar geldig, maar moet herzien worden na elke renovatie aan het gebouw.
  • Het EPC bevat aanbevelingen waardoor het gebouw energiezuiniger kan worden, maar verplicht de eigenaar niet tot het uitvoeren van deze aanbevelingen.
  • Het EPC mag enkel uitgereikt worden door erkende experten en kost tussen 300 en 800 euro.

De impact van het EPC op de verkoop van je woning

Het spreekt voor zich dat panden met een goede EPC-score minder energie verbruiken en dus tegen een hogere prijs verkocht kunnen worden. Omgekeerd kan een slechte EPC-score de verkoopprijs doen dalen. Het EPC is dus een belangrijke factor, maar niet het enige element dat de prijs van een huis of appartement beïnvloedt. Ook de ligging, de algemene staat en de charme hebben invloed op de waarde van je woning.

Let op voor controles

Lijkt een energieprestatiecertificaat je een onnodige en vooral dure kost? Dan zouden we je toch op het hart willen drukken om de regels te volgen. Het Vlaams Energieagentschap, de Waalse overheid en Leefmilieu Brussel voeren namelijk controles uit op de correcte naleving van de EPC-wetgeving. Heb je geen EPC of is er sprake van fraude, dan kan je een boete krijgen die kan oplopen tot 5000 euro.

Als je een EPC gaat aanvragen vergelijk je best eerst wat prijzen in de markt, gezien er grote verschillen zijn tussen leveranciers.

Hoeveel is jouw woning waard?

Niet alleen factoren als de ligging of het karakter van de woning spelen een rol bij het bepalen van de verkoopprijs van een woning. Ook de EPC-score bepaalt mee de verkoopprijs. Benieuwd hoeveel jouw huis of appartement waard is? Laat je huis al eens online schatten.

Gratis online schatting

Meer artikelen