vrouw verkent woonkamer
Leestijd: 4 min

Een goedkope woning huren? Vertrouw op deze 10 tips

In een huurmarkt waar het aanbod laag en de prijzen hoog blijven, wil je natuurlijk niet méér betalen dan nodig is. Hoe huur je zo goedkoop mogelijk een woning zonder dat dit op je comfortbeleving inhakt? Ontdek onze 10 tips en test ze meteen uit, hier bij Immoweb!

1. Wees flexibel in je locatie

Droom je van een hip huurappartement in het centrum van de stad? Begrijpelijk, maar daar hangt vaak een stevig prijskaartje aan vast. Wijk je iets meer uit – naar een stadsrand, een opkomende wijk of een dorp vlakbij – dan kan je mogelijk wat besparen door een goedkope woning te huren.

Hou zeker gemeenten met een goede Mobiscore in de gaten. Zo weet je dat je ook zonder wagen makkelijk op je bestemming geraakt. Een extra grote kost die je uitspaart! Met wat geluk geraak je perfect overal met de fiets.

2. Zoek buiten de piekperiodes

De huurmarkt is seizoensgevoelig en volgt voor een groot stuk de aanloop naar het nieuwe schooljaar in september en oktober. Dat betekent dat er in de zomer en in het begin van het academiejaar meer concurrentie actief is voor huurpanden, zeker in studentensteden.

Buiten die piekmaanden is het in principe minder druk en zijn er dus meer opties. Plan je zoektocht indien mogelijk dus in het voorjaar of in het diepere najaar. Het geeft je bovendien ruimte om over de huurprijs te onderhandelen.

3. Onderhandel over de huurprijs: het mag en het kan

Want wist je dat je ook als huurder mag onderhandelen over de huurprijs? Zeker als het pand al even te huur staat of als de vraagprijs niet helemaal in lijn ligt met vergelijkbare panden in de buurt, kan je altijd een poging wagen. Een aantal tips hierbij:

  • Bereid je goed voor: toon vergelijkbare huurprijzen in de buurt;
  • Wees correct en realistisch in je bod;
  • Toon aan dat je een betrouwbare en zorgzame huurder bent, eventueel door referenties van vroegere verhuurders erbij te halen;
  • Ben je handig? Stel voor om delen van het onderhoud zelf uit te voeren om zo de lasten – en de kosten – voor de verhuurder te verlagen;
  • Vraag eventueel een korting in ruil voor een langere huurtermijn.

4. Sharen is sparen

Een grote woning huren met vrienden of familieleden kan een stuk voordeliger uitvallen dan elk een eigen appartement zoeken. Ook cohousing zit in de lift: gemeenschappelijke ruimtes combineren met een eigen privéplek om te slapen, is vaak goedkoper, gezelliger én een aanwinst voor je sociale leven.

vier cohousing vrienden zitten samen rond livingtafel
Een grote woning huren met vrienden of familieleden kan een stuk voordeliger uitvallen dan elk een eigen appartement zoeken.

5. Stook je huurgeld niet op

Een goedkope woning huren, stopt niet bij de pure huurprijs. Als de woning slecht geïsoleerd is of op oude, energievretende installaties draait, kan dit jouw energiefactuur flink de hoogte injagen. En dat voel je uiteraard meteen aan je maandelijkse budget.

Let daarom bij het bezichtigen van een potentiële huurwoning zeker op:

  • De EPC-score van de woning;
  • Is er minstens dubbele beglazing aanwezig?
  • Woon je onder het dak? Is het dak in dat geval geïsoleerd?
  • Heb je onder- én zijburen? Dan hoef je sowieso minder zelf te stoken, je profiteert namelijk rechtstreeks mee van hun warmte;
  • Draait je verwarming op energiezuinige verwarmingstoestellen?

6. Zie het klein én groots tegelijkertijd

Een extra bergingruimte, een tweede slaapkamer of een apart bureau is misschien geen must om van je huurwoning een echte thuis te maken. Zeker als je net op jezelf gaat wonen of een tijdelijk onderkomen zoekt, is een studio of klein appartement een budgetvriendelijk alternatief.

Bovendien verplicht je jezelf bij een goedkopere, maar kleinere huurwoning om het zo creatief mogelijk aan te pakken. Richt bepaalde ruimtes bijvoorbeeld multifunctioneel in en haal zo het absolute maximum uit iedere vierkante meter.

7. Stap uit je comfortzone

Misschien heb je een woning zonder terras of zonder bad nooit overwogen, maar blijkt het wel de perfecte tussenstap om even te sparen of om rustig rond te kijken naar iets anders. Zeker wanneer andere factoren zoals de locatie of de ruimte-indeling absoluut top zijn.

Probeer je wishlist onder te verdelen in must-haves, nice-to-haves en ruimtes of voorzieningen waar je wel een paar jaartjes zonder kunt. Om zo de knoop sneller te kunnen doorhakken aan het einde van je zoektocht.

8. Check of je recht hebt op financiële steun

Zowel in het Vlaams, het Waals als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaan er financiële steunmiddelen om de huur betaalbaar te houden:

De voorwaarden om deze subsidie te bekomen, verschillen per gewest. Factoren die dit mee kunnen bepalen, zijn onder meer de inkomensgrens, de gezinssamenstelling, het type van de huurwoning, eventuele gezinsleden met een handicap, enzovoort.

multifunctionele ruimte met bureau en verplaatsbare sofa
Klein hoeft niet minder te betekenen. Met een creatieve toets haal je misschien meer uit iedere ruimte dan je zou denken.

9. Beperk je zoekfilters

Tijd om na te denken over de effectieve zoektocht naar de gedroomde goedkope huurwoning. Stel: je wilt aan een zoekopdracht op Immoweb beginnen. Besef dat hoe meer must-haves je aangeeft, hoe beperkter het aanbod zal zijn. En hoe kleiner het aanbod, hoe minder kans op een goede deal.

  • Moet je woning per se gemeubeld zijn?
  • Is een extra slaapkamer een must of kan een uitschuifbare zetel in de leefruimte voldoende zijn?
  • Heb je écht nood aan een garage of is een parkeerplaats in de buurt ook voldoende?

Hoe flexibeler je bent, hoe groter je kansen op een betaalbare woning.

10. Mis geen énkele kans dankzij de Immoweb-zoekalerts

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste, betaalbare huurwoningen in jouw regio? Stel dan een zoekalert in op Immoweb. Zo ontvang je meteen een e-mail zodra er iets nieuws online komt dat binnen je criteria past. Dat bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je er supersnel bij bent.

Goedkoop huren? Het kan dus!

Huren hoeft geen financiële stresstest te zijn. Met de juiste mindset, wat flexibiliteit en een slimme aanpak vind je ook vandaag nog een woning die bij je past én binnen je budget blijft.

Vind nu je betaalbare huurwoning
Gepubliceerd op 25 april 2025

Meer artikelen