Handen op toetsenbord van laptop
Leestijd: 2 min

Betaal je een correcte prijs voor je huurwoning?

Als de vraag naar huurwoningen groot is, dan is het voor eigenaars verleidelijk om een hogere huurprijs te vragen. Mag dit wel? Wat is eigenlijk een correcte huurprijs en hoe kan je de prijs laten zakken? We geven je graag wat meer info.

Huren kost geld, en zeker als je op zoek bent naar een mooi pand waar veel vraag naar is. Blijf als kandidaat-huurder toch op je hoede en vraag je af of je wel een correcte huurprijs betaalt.

Een correcte huurprijs

De huurmarkt in België is niet gereglementeerd. Dit heeft als gevolg dat huurprijzen bepaald worden door vraag en aanbod. Er bestaat dus geen definitie van wat een correcte huurprijs precies is. De verhuurders zijn voorstanders van de vrije bepaling van huurprijzen. Volgens hen zorgt een hogere huur ervoor dat de kwaliteit van de huurwoningen gegarandeerd blijft, aangezien er budget is voor herstellingen en renovaties. Tegenstanders beweren dan weer dat de voortdurende stijging van huurprijzen nefast is voor het recht op wonen.

Prijzen vergelijken en onderhandelen

Ligt de huur voor de woning van je dromen erg hoog? Vergelijk de prijs met die van een aantal gelijkaardige panden in de buurt. Is de huurprijs duidelijk hoger dan die van andere huizen of appartementen, dan kan je proberen te onderhandelen met de eigenaar. De verhuurder zal heel wat elementen aanhalen om de gevraagde huurprijs te verantwoorden. Aan jou om deze elementen (oppervlakte, ligging, staat van de woning, …) naar waarde te schatten. Breng vriendelijk enkele tegenargumenten aan en druk de eigenaar op het hart dat je een betrouwbare en zorgvuldige huurder zal zijn. Onderhandelen kan leiden tot een daling van 10%, maar wees niet te gulzig.

Herziening van je huurprijs

Wist je dat een eigenaar het recht heeft om een hogere huurprijs te vragen terwijl de huurovereenkomst loopt? Dit mag wel enkel in het kader van een indexering van de prijzen en moet ook schriftelijk aan de huurder meegedeeld worden. Als huurder mag je ook een andere huurprijs voorstellen. Deze vraag moet schriftelijk gesteld worden aan de eigenaar en dit tussen de negende en de zesde maand voor het einde van een driejaarlijkse periode.

Vind de huurwoning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis die binnen je budget past? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s zijn we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes in jouw regio

Meer artikelen