Twee munten in een hand om te betalen met een donkere achtergrond
Leestijd: 3 min

Kosten voor de huurder of de verhuurder: wie betaalt wat?

Wie huurt, moet naast de huurprijs ook rekening houden met enkele bijkomende kosten. Maar over welke kosten gaat het? En welke kosten zijn voor de rekening van de verhuurder? We zochten het voor je uit en goten het volledige kostenplaatje in een handig overzicht.

Een woning huren betekent dat je betaalt om in een eigendom van iemand anders te wonen. Hoeveel de huurprijs bedraag en wat je rechten en plichten zijn, staat duidelijk vermeld in de huurovereenkomst. Wie opdraait voor de extra kosten, is vaak minder duidelijk. Zo, welke kosten zijn voor de huurder of de verhuurder ?

De kostenverdeling tussen huurder en verhuurder in de praktijk

Als hulpmiddel hebben we de concrete kosten voor de verhuurder en de huurder opgesomd. Bij twijfel over wat nu precies een ‘kleine herstelling’ is, geldt dat de huurder alleen betaalt voor wat expliciet in het huurcontract staat. Daar kan niet van worden afgeweken in het nadeel van de huurder. Hoe helderder je contract, hoe beter dus.

Kosten voor de verhuurderKosten voor de huurder
• Grote herstellingskosten
Kosten voor structurele werken, zoals een dak- of gevelrenovatie, vervanging van de ramen, herstellingen aan de lift, balkon- of terrasrenovatie, … worden door de eigenaar betaald.
• Grote onderhoudswerken
De eigenaar betaalt de kosten voor het onderhoud van dakgoten en dakpannen, het aanpassen van de elektrische installatie conform de veiligheidsvoorschriften, …
• Kosten voor een tussenpersoon
Kosten voor de tussenkomst of diensten van een makelaar of immokantoor worden door de verhuurder betaald.
• Onroerende voorheffing
De belasting op de eigendom is voor de rekening van de verhuurder.
• Syndicuskosten
Deze kosten moeten expliciet in het huurcontract staan en zijn in principe voor de verhuurder. Bij akkoord kunnen ze eventueel wel verdeeld worden tussen de beide partijen.
• Blokpolis
Een blokpolis is een verzekering voor een gebouw met meerdere woningen. De kosten voor die polis en de kosten voor de brandverzekering voor het gebouw zijn voor de verhuurder.
• Brandverzekering
De eigenaar betaalt de brandverzekering voor het pand.
• Kleine herstellingskosten
De huurder staat in voor de kosten van het gebruik van de woning: nieuwe batterijen voor de rookmelders, reparatie van lekkende kranen, onderhoud van de centrale verwarming, tuinonderhoud …
• De huurprijs
De huurder betaalt maandelijks de huurprijs die in het contract werd vastgelegd.
• Maandelijkse kosten voor gedeelde ruimtes
In een appartementsgebouw betaalt de huurder mee voor het licht, de verwarming en het onderhoud van de traphal, de gedeelde inkom, de bergruimte, …
• Nutsvoorzieningen
De facturen voor gas, water en elektriciteit in de woning en de kosten voor de vuilnisophaling betaalt huurder zelf.
• Brandverzekering
De huurder betaalt de brandverzekering voor zijn eigen inboedel.

Wat met schade?

De kosten voor het herstellen van schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Moeten er grote werken uitgevoerd worden om het probleem te verhelpen, neem dan zeker contact op met de verhuurder. Is er al schade aan de woning op het moment dat je er als huurder intrekt? Dan hoef je die niet te betalen. Zorg wel dat die schade beschreven staat in het huurcontract en gebruik gevalideerde foto’s om latere discussies te vermijden.

Een nieuw Vlaams Woninghuurdecreet

Begin 2019 werd het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet goedgekeurd. Dit besluit bevat duidelijke regels over wie betaalt voor welk type onderhoud en herstellingen. Het nieuwe decreet geldt voor alle huurcontracten die ondertekend zijn na 01/01/2019. Dateert jouw overeenkomst van voor 01/01/2019? Geen zorgen, de algemene regel is onveranderd gebleven:

  • De verhuurder betaalt voor de grote herstellingen in het kader van overmacht of slijtage door ouderdom.
  • Als huurder onderhoud je de woning en betaal je zelf voor kleine herstellingen.

Vind jouw ideale huurwoning op Immoweb!

Ben je nog op zoek naar de ideale woning? Bij Immoweb zijn er dagelijks tal van nieuwe huurwoningen om te ontdekken. Vergeet dus zeker niet om regelmatig een kijkje te komen nemen bij ons.

Vind jouw huurwoning

Meer artikelen