Man die op een bankje zit en zijn hoofd vasthoudt vanwege moeilijkheden
Leestijd: 2 min

Wat kan je doen als je de huur niet kan betalen?

Als huurder is het belangrijk dat je elke maand opnieuw je huur op tijd betaalt. Maar soms word je onverwacht geconfronteerd met financiële problemen, waardoor de huur betalen moeilijk wordt. Hoe vermijd je dat de zaken uit de hand lopen? We geven je graag enkele tips.

Een bankrekening die door enkele zware uitgaven kopje onder gaat? Een financiële tegenslag die je even uit het lood slaat? Het kan iedereen overkomen. Kom je hierdoor in de problemen bij de betaling van de huur? Laat de situatie niet ontsporen. Welke acties kan je ondernemen?

Waarschuw onmiddellijk jouw huisbaas

Stel je vast dat je door (onverwachte) problemen je huur niet kan betalen? Verwittig dan onmiddellijk jouw huisbaas. Door je eerlijke en snelle reactie is de kans groot dat hij zich begripvol zal opstellen. Heb je een klein en tijdelijk cashprobleem, bijvoorbeeld doordat je loon niet op tijd gestort werd? Geef hem dan deze info mee, zodat hij gerustgesteld weet dat de betaling van de huur snel volgt.

Stel een afbetalingsplan op

Zijn je financiële problemen zwaarder, maar heb je toch zicht op stabiele inkomsten op lange termijn? Dan kun je als huurder een afbetalingsplan voorstellen om de achterstallige huur te betalen. Ook nu zal jouw huisbaas het waarderen dat je het probleem kordaat aanpakt. Ook belangrijk: pas je levensstijl eventueel tijdelijk aan, zodat je prioriteit kan geven aan het afbetalingsplan.

Beëindig je huurcontract

Stel je vast dat de huurprijs te hoog is en niet langer haalbaar met jouw budget? Dan moet je de realiteit onder ogen durven te zien: als de eigenaar de huurprijs niet wil verlagen, moet je op zoek naar een andere, goedkopere woning. Let wel: om je huurcontract te beëindigen moet je enkele voorwaarden respecteren. Maak hierover duidelijke afspraken met je huurbaas.

Vraag hulp aan sociale diensten

Woon je al in een vrij goedkope huurwoning, maar blijf je problemen ondervinden om de huur te betalen? Vraag dan hulp aan de geschikte sociale diensten. Zij helpen jou op weg om een haalbare en betaalbare oplossing te vinden.

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis die binnen je budget past? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s zijn we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes voor jouw regio

Meer artikelen