Modern huis ingericht voor gemeubelde verhuur.
Leestijd: 3 min

Gemeubelde verhuur: alles wat je moet weten voordat je begint

Overweeg je een woning gemeubeld te verhuren? We leggen de voordelen (rendement en fiscaliteit) van deze oplossing uit. Ook bespreken we de regels die je moet volgen om aan de Belgische wetgeving te voldoen.

Wat zijn de voordelen van het verhuren van een gemeubeld appartement?

Het verhuren van een gemeubeld appartement biedt vele voordelen. Gemeubelde verhuur geeft meer flexibiliteit dan ongemeubelde, heeft een hoger potentieel rendement en speelt in op een groeiende vraag.

Meer flexibiliteit dan bij ongemeubelde verhuur

Een huurovereenkomst voor een gemeubelde woning is doorgaans korter dan bij ongemeubelde verhuur. Met een gemeubeld appartement kan je een contract van maximaal één jaar aanbieden in plaats van het gebruikelijke 3-6-9-jarencontract. Dit is vooral interessant voor investeerders in de volgende situaties:

  • om te profiteren van een gunstige vastgoedmarkt, zoals het geval was tijdens de Olympische Spelen 2024 in Frankrijk;
  • om het appartement snel en vrij van bewoning te kunnen verkopen;
  • om na een bepaalde periode zelf in het appartement te gaan wonen.

Bij het verhuren van een vakantieverblijf is gemeubelde verhuur uiteraard onmisbaar.

Een hogere huurprijs

Een ander voordeel van gemeubelde verhuur is het rendement. Een gemeubeld appartement kan tegen een hogere huurprijs worden aangeboden dan een ongemeubeld appartement. De reden is eenvoudig: als verhuurder bied je extra service aan de huurder. Hij ondertekent het huurcontract, trekt in en heeft alles wat nodig is om te wonen.

Door een gemeubeld appartement aan te bieden met hoogwaardige meubels, kan je de huurprijs nog verder verhogen. Dit is vooral interessant voor een appartement in het centrum van Brussel, waar internationale huurders kunnen worden aangetrokken voor slechts een paar maanden.

Steeds meer vraag

Een onderzoek van het Franse vastgoedbureau Lodgis toonde aan dat de vraag naar gemeubelde verhuur in 2023 met meer dan 18% is gestegen. Deze trend is ook merkbaar in België, met name in de hoofdstad. De toegenomen vraag wordt mede veroorzaakt door nieuwe, nomadische en flexibele levensstijlen van jongere generaties. Thuiswerken wordt steeds gebruikelijker, en de start-upcultuur biedt kansen die direct moeten worden aangegrepen, waardoor jonge professionals kiezen voor kortetermijnoplossingen zoals gemeubelde woningen.

Welke aspecten van gemeubelde verhuur moet u in België kennen?

Om optimaal te profiteren van de voordelen van gemeubelde verhuur, is het essentieel om de specifieke kenmerken van dit type huurcontract goed te begrijpen. We leggen uit wat het minimale meubilair moet zijn, wat de kenmerken van het huurcontract zijn en hoe de fiscaliteit werkt.

Wat zijn de verplichtingen voor een gemeubeld appartement?

In België is de wet duidelijk over de verplichtingen voor gemeubelde verhuur. Het appartement moet voldoende meubilair bevatten om een normaal en comfortabel verblijf mogelijk te maken.

Concreet moet de woning minimaal beschikken over:

  • een bed met matras en volledige beddengoedset;
  • een bank;
  • een tafel en stoelen;
  • opbergmogelijkheden voor kleding;
  • een uitgeruste keuken met basisapparatuur (koelkast, kookplaten, magnetron…);
  • standaard badkameruitrusting.

De verhuurder moet ook een gedetailleerde inventaris van het meubilair opstellen, die als bijlage bij het huurcontract wordt gevoegd.

Moderne keuken met keukenapparatuur
Het appartement moet voldoende meubilair bevatten om een normaal en comfortabel verblijf mogelijk te maken.

Wat is de looptijd van een huurcontract voor gemeubelde verhuur?

De looptijd van een huurcontract voor gemeubelde verhuur is flexibeler dan bij ongemeubelde verhuur. Het huurcontract voor een gemeubelde hoofdverblijfplaats wordt afgesloten voor minimaal één jaar en wordt stilzwijgend verlengd.

Er is ook de mogelijkheid om een kortetermijncontract af te sluiten, op voorwaarde dat het drie jaar of korter is. Voor dit type contract kan een clausule voor voortijdige beëindiging worden opgenomen. De huurder moet je dan drie maanden van tevoren op de hoogte stellen (opzegtermijn) en een vergoeding van één maand huur betalen.

Wat is het belastingtarief voor gemeubelde verhuur?

Het Belgische fiscale regime voor gemeubelde verhuur is als volgt: de huurinkomsten worden opgesplitst in onroerende en roerende inkomsten.

Onroerende inkomsten vormen 60% van de totale huur en worden belast op basis van het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40%. Roerende inkomsten, die overeenkomen met de resterende 40% van de huur (voor het meubilair), worden apart belast tegen een vast tarief van 30%. Dit tarief kan echter worden verlaagd door een forfaitaire aftrek van 50% (kosten voor het meubilair), waardoor het effectieve tarief op 15% komt. Dit is een fiscaal gunstige structuur.

Handig om te weten:

De 60/40-verdeling is standaard. Je kan echter in het huurcontract specificeren welk deel van de huur wordt toegewezen aan het meubilair. Zo kan je profiteren van de gunstige belasting op roerende inkomsten voor een groter deel van jouw inkomsten.

Gemeubeld of ongemeubeld verhuren in België?

Zowel gemeubelde als ongemeubelde verhuur heeft zijn voordelen. Gemeubelde verhuur is vooral interessant voor appartementen in het centrum van grote steden. Het biedt de mogelijkheid om hogere huurprijzen te vragen en sluit goed aan bij de huidige vraag naar huurwoningen. Voordat je begint, is het raadzaam om de voorwaarden van jouw investering (locatie, wettelijke verplichtingen, rendementdoelstelling) zorgvuldig te bestuderen om de optimale huurperiode te bepalen. Om jouw volgende investering te vinden of jouw gemeubelde woning te verhuren, biedt Immoweb een uitgebreide selectie van zoekertjes en verbindt het je met het Belgische vastgoedecosysteem: gespecialiseerde makelaars, notarissen en andere professionals om je te begeleiden bij jouw traject.

Klaar om je woning te verhuren?

Ben je na het lezen van dit blogartikel helemaal overtuigd van je keuze? Weet dat je op Immoweb meteen aan de slag kunt met het publiceren van jouw zoekertje. Wij zetten jouw huurwoning volop in de schijnwerpers voor het grootste immopubliek van België. Klaar ervoor?

Plaats jouw zoekertje op Immoweb!
Gepubliceerd op 27 januari 2025

Meer artikelen