Checklist schrijven in een notitieboekje
Leestijd: 2 min

Je woning verhuren: hoe pak je het aan?

Om je woning te verhuren, kan je een beroep doen op een vastgoedmakelaar. Maar je kan er ook voor kiezen om het hele verhuurproces zelf in handen te nemen. We laten zien welke stappen je moet zetten om je huis of appartement te verhuren.

Jouw woning verhuren kan voor een extra bron van inkomsten zorgen. Hoe pak je het concreet aan? We bezorgen je een stappenplan waarmee je meteen aan de slag kan.

Stap 1: Maak je woning klaar om te verhuren

Een woning die je verhuurt, moet in perfecte staat zijn. Als dat niet het geval is, dan doe je er goed aan om eerst alle noodzakelijke herstellingen of renovaties uit te voeren. Bekijk ook de EPC-score van je huis of appartement: wat kan je doen om de energieprestaties van je woning te verbeteren? Ook als je woning in goede staat is, kan een opfrisbeurt ervoor zorgen dat het sneller verhuurd raakt. Zorg er daarnaast voor dat je over alle nodige documenten en attesten beschikt.

Stap 2: Bepaal de huurprijs

Er bestaat geen standaardprocedure om de huurprijs van een woning te bepalen. Er zijn wel een aantal parameters waarmee je rekening kan houden: ligging, bewoonbare oppervlakte, staat, isolatie en EPC-score, beschikbare buitenruimte … Om je een idee te geven van de gangbare huurprijzen van soortgelijke woningen, kan je een kijkje nemen op de zoekertjespagina. Vergeet ook niet om rekening te houden met de extra kosten die je als verhuurder hebt.

Stap 3: Plaats een zoekertje

De beste manier om je huurwoning in de kijker te zetten, is om een zoekertje te plaatsen. Neem voldoende tijd om een goed zoekertje op te stellen. Geef duidelijke en eerlijke informatie, en vergeet ook niet om je adres te vermelden. Voeg zeker mooie foto’s toe aan je tekst: dat is de beste manier om huurders te overtuigen. Denk ook goed na over welk beeld je als eerste plaatst. Het is op basis van die foto dat huurders beslissen of ze geïnteresseerd zijn of niet.

Stap 4: Leid kandidaat-huurders rond

Kandidaat-huurders willen graag een grondige rondleiding in de woning. Is je huis of appartement momenteel nog verhuurd? Spreek dan een vast moment af met de huidige huurder. Als de woning niet bewoond is, kan je alle kandidaat-huurders samen rondleiden. Zo laat je zien dat er nog meer interesse is en raakt je woning sneller verhuurd. Bereid je ook voor op enkele vaak gestelde vragen: huurders willen graag weten hoeveel de maandelijkse kosten bedragen, welke renovaties er uitgevoerd werden …

Stap 5: De administratieve afhandeling

Heb je een huurder gevonden? Tijd voor het administratieve luik. Kies voor een huurovereenkomst van korte of lange termijn. Gebruik hiervoor de waterdichte huurcontracten van Immoweb en laat de overeenkomst ook registreren. Neem voldoende tijd om een gedetailleerde plaatsbeschrijving te maken, zodat er later geen discussie kan ontstaan. Sluit de nodige verzekeringen af en ga na of je nieuwe huurder ook voldoende verzekerd is.

Meer artikelen