Witte deuren en kamers
Leestijd: 2 min

De verhuur van een woning: alle kosten op een rijtje

Je wilt je huis of appartement verhuren en zo een extra bron van inkomen creëren. Goed plan, maar vergeet niet dat je als verhuurder ook rekening moet houden met een aantal kosten. We sommen ze voor je op, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kosten voor het verhuurklaar maken van je woning

Voldoet je huis of appartement aan alle vereisten van een huurwoning? Zijn er dringende renovaties nodig? Is het geen tijd voor een nieuw likje verf? Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het verhuurklaar maken van je huurwoning. Dit houdt ook in dat je een energieprestatiecertificaat voor je huis of appartement moet aanvragen.

Kosten voor het vinden van een huurder

Het plaatsen van een zoekertje op onze website is een ideale en goedkope manier om snel huurders te vinden. Wil je je kansen vergroten? Schakel dan een vastgoedmakelaar in. Dankzij zijn netwerk en zijn ervaring is een makelaar de ideale persoon om een geschikte huurder te vinden. Samenwerken met een makelaar is natuurlijk iets duurder: reken op een maand huur als commissie.

Onderhoudskosten ten laste van de eigenaar

Bij de verhuur van een woning worden de onderhoudskosten verdeeld tussen de eigenaar en huurder van de woning. De volgende kosten zijn voor rekening van de verhuurder:

  • De bijdragen aan het reservefonds (voor structurele werken aan het gebouw, zoals aan het dak, de gevel of de lift)
  • Grote herstellingswerken (in gemeenschappelijke ruimtes zoals de trappenhal of de lift)
  • Kosten voor een grondige renovatie van de keuken of de badkamer als die tekenen van slijtage vertonen

Onroerende voorheffing en fiscaliteit

Als eigenaar van de woning moet je zelf de onroerende voorheffing van je eigendom betalen. Bovendien zal het kadastraal inkomen (KI) waarop dit gebaseerd is, toegevoegd worden aan jouw inkomen en extra belast worden. Hou er ook rekening mee dat, als je huurder je pand gebruikt voor professionele doeleinden, je de werkelijke huur moet aangeven en dat je hierop zwaarder zal belast worden.

Verhuur je woning in 1-2-3 met de hulp van Immoweb

Ben je op zoek naar dé geschikte huurder voor jouw huis of appartement? Plaats een zoekertje op Immoweb en zet je woning in de kijker. Immoweb krijgt dagelijks tot vier keer meer bezoekers dan andere immosites en is dus de ideale partner voor elke verhuurder.

Plaats een zoekertje op Immoweb

Meer artikelen