Gele gloeilampen
Leestijd: 2 min

Het energieprestatiecertificaat, verplichte kost voor verhuurders

Je woning verhuren lukt vandaag niet meer zonder energieprestatiecertificaat (EPC). Maar wat houdt dat EPC exact voor verhuurders in en hoeveel kost het? We leggen het je graag uit.

Wie een huishoudtoestel koopt, kan er niet naast kijken: de grote stickers die met letters en kleuren het verbruik en de energiezuinigheid van het toestel aangeven. Het EPC is voor woningen wat die stickers voor huishoudtoestellen zijn: een objectieve manier om de energieprestaties van een gebouw te bepalen.

Het EPC samengevat

  • Bij elke wijziging aan of gebeurtenis in een woning (verhuur, renovatie, verkoop …) moet de eigenaar over een EPC beschikken.
  • Dit certificaat moet verplicht aan de huurovereenkomst toegevoegd worden.
  • Een EPC is tien jaar geldig, maar moet herzien worden na elke renovatie aan het gebouw.
  • Het EPC bevat aanbevelingen waardoor het gebouw energiezuiniger kan worden, maar verplicht je als eigenaar niet tot het uitvoeren van deze aanbevelingen.
  • Het EPC mag enkel uitgereikt worden door erkende experten en kost tussen 300 en 800 euro.

De impact van het EPC op de verhuur van je woning

Het spreekt voor zich dat panden met een goede EPC-score minder energie verbruiken en dus tegen een hogere prijs verhuurd kunnen worden. Omgekeerd kan een slechte EPC-score de huurprijs doen dalen. Het EPC is dus een belangrijke factor, maar niet het enige element dat de prijs van een huis of appartement beïnvloedt. Ook de ligging, de algemene staat en de grootte hebben invloed op het bepalen van een correcte huurprijs voor je woning.

Let op voor controles

Lijkt een EPC je een onnodige en vooral dure kost? Dan zouden we je toch op het hart willen drukken om de regels te volgen. Het Vlaams Energieagentschap, de Waalse overheid en Leefmilieu Brussel voeren namelijk controles uit op de correcte naleving van de EPC-wetgeving. Heb je geen EPC of is er sprake van fraude, dan kan je een boete krijgen die kan oplopen tot 5000 euro.

Clik hier om meer informatie over EPC.

Verhuur je woning in 1-2-3 met de hulp van Immoweb

Ben je op zoek naar dé geschikte huurder voor jouw huis of appartement? Plaats een zoekertje op Immoweb en zet je woning in de kijker. Immoweb krijgt dagelijks tot vier keer meer bezoekers dan andere immosites en is dus de ideale partner voor elke verhuurder.

Plaats een zoekertje op Immoweb

Meer artikelen