Plank met televisie en boeken
Leestijd: 2 min

Hoe een correcte huurprijs voor je huis of appartement bepalen?

De correcte huurprijs voor je woning bepalen is een evenwichtsoefening. Een te lage huurprijs zorgt voor te weinig rendement, een te hoge huurprijs kan dan weer kandidaat-huurders afschrikken. Maar hoe bepaal je de correcte vraagprijs? We geven je graag wat meer uitleg.

Er bestaan geen officiële voorschriften of regels om een correcte huurprijs te bepalen. Onderstaande parameters kunnen je wel goed op weg helpen.

Ligging

Van alle parameters is deze de belangrijkste. De ligging van een pand bepaalt een groot deel van de waarde ervan. Woningen in een stad worden duurder verhuurd dan op het platteland, zeker als ze in een populaire buurt liggen. Ook de afstand tot scholen, winkels, openbaar vervoer of belangrijke verkeersaders spelen een rol.

Bewoonbare oppervlakte en inrichting

Algemeen geldt: hoe meer woonoppervlakte, hoe hoger de huurprijs. Bij het verhuren van een appartement spelen ook de verdieping en de aanwezigheid van een lift een rol. Is je woning bemeubeld? Dan kan je gemiddeld 200 euro per maand extra vragen. Let wel: bemeubelde woningen worden vaak voor korte periodes gehuurd, met tussenin periodes waarin het pand niet verhuurd raakt.

Staat en isolatie

Een nette, moderne woning trekt meer kandidaat-huurders aan dan een verouderde woning waar opfrissingswerken nodig zijn. Een mooie gevel, kwaliteitsvolle materialen en technische snufjes hebben allemaal een positieve invloed op de huurprijs. Vergeet ook niet aan de energierekening te denken. Huurders verkiezen een energiezuinige woning en een goed geïsoleerd huis met een lage EPC-waarde ligt dus beter in de markt.

Beschikbare buitenruimte

Woningen op het platteland hebben vaak een grote tuin, maar een stadswoning met een gezellig tuintje of terras is minder evident en doet de huurprijs stijgen. Ook voor een appartement is een terras of balkon zeker een troef. De aanwezigheid van een garage, carport of privé autostaanplaats laat je toe om de huurprijs nog wat hoger te leggen.

Gangbare huurprijzen

Om een correcte huurprijs te bepalen, kan je ook een vergelijking maken met gelijkwaardige panden in je buurt. Op de zoekertjespagina van Immoweb kan je op zoek gaan naar huurwoningen die voldoen aan dezelfde criteria als jouw pand. Vraag eventueel aan de buren wat zij als huur betalen.

Verhuur je woning in 1-2-3 met de hulp van Immoweb

Ben je op zoek naar dé geschikte huurder voor jouw huis of appartement? Plaats een zoekertje op Immoweb en zet je woning in de kijker. Immoweb krijgt dagelijks tot vier keer meer bezoekers dan andere immosites en is dus de ideale partner voor elke verhuurder.

Plaats een zoekertje op Immoweb

Meer artikelen