Veranda van een woning met planten en een zetel
Leestijd: 2 min

Een woning kopen of toch maar huren? Alle voor-en nadelen op een rij

Meer dan 70% van de Belgen is eigenaar van het huis waarin ze wonen. Dat wil niet zeggen dat kopen beter is dan huren. De keuze tussen huren en kopen maak je zelf, op basis van je persoonlijke situatie. We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rijtje.

Over welk budget beschik je? Hoe ziet je professionele en financiële toekomst eruit? Hoe is de rentevoet van de hypothecaire leningen en wat is de situatie op de vastgoedmarkt? Dit zijn allemaal factoren die de keuze tussen kopen en huren mee bepalen. Om je te helpen beslissen, sommen we hier alvast enkele objectieve pro’s en contra’s op.

Een woning huren

VoordelenNadelen
Je behoudt je vrijheid
Wie huurt, is vrijer dan wie koopt. Zeker wie een huurovereenkomst voor een korte periode tekent, kan snel andere horizonten opzoeken. Je hoeft ook geen hypothecaire lening af te betalen, dus ook op financieel vlak heb je een grotere vrijheid.
Je geld gaat in rook op
Als eigenaar betaal je elke maand je eigen woning af en blijft de waarde van dat bedrag dus in jouw bezit. Als je huurt, is dat niet het geval.
Een woning huren gaat sneller dan kopen
Wil je snel van adres veranderen? Dan is huren de betere optie. De formaliteiten bij het huren van een woning nemen veel minder tijd in beslag dan bij het kopen.
Je blijft afhankelijk van de eigenaar
Ook al woon je lang in een huurwoning, het is de eigenaar die alle beslissingen neemt. Zo kan deze ervoor kiezen om je huurovereenkomst niet te verlengen, waardoor je moet verhuizen.

Lijkt het je interessant om een woning te huren? Lees dan zeker ook onze artikels over deze onderwerpen:

Een woning kopen

VoordelenNadelen
Je bent de eigenaar van je eigen thuis
Als je een huis of appartement koopt, ben jij degene die alle beslissingen neemt. Je kiest zelf hoe je je woning renoveert of welke materialen je gebruikt.
Je geld zit ‘vast’
Wie een woning koopt, gaat een financieel engagement voor een lange periode aan. Het geld dat je in vastgoed investeert, is niet snel voorhanden.
Beter een lening afbetalen dan huur betalen
Een lening afbetalen is vaak duurder dan de maandelijkse huur betalen. Toch is dit interessanter, omdat je je eigen huis afbetaalt en de waarde dus in jouw bezit blijft.
Je maandelijkse afbetaling ligt hoger dan de huurprijs
Voor een woning betaal je als koper maandelijks een pak meer dan wanneer je een gelijkwaardig pand huurt.
Kopen biedt je meer zekerheid
Als spaarrekeningen weinig opbrengen en de aandelenkoersen schommelen, is investeren in vastgoed een interessante optie. Wie zijn woning na een tijdje verkoopt, strijkt meestal winst op.
Alle herstellingen en onderhoud zijn voor jouw rekening
Bij problemen in een huurhuis kan je bij de huisbaas aankloppen. In je eigen huis ben jij degene die het volledige onderhoud van de woning moet regelen.

Denk je eraan om een woning te kopen? Dan heb je vast ook interesse in deze onderwerpen:

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis om te kopen of te huren? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s zijn we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes in jouw regio

Meer artikelen