Huiskat in de tuin van een woning
Leestijd: 2 min

Wat is de huurwetgeving omtrent huisdieren?

Een woning te huren met huisdieren is niet altijd evident. Aan de ene kant van de discussie staat de verhuurder de wil dat zijn eigendom in de best mogelijke staat blijft. Aan de andere kant is er de huurder die ook voor zijn huisdier een warme thuis zoekt. Maar wat zegt eigenlijk de wetgeving over huisdieren in een huurwoning in 2022?

Ben jij één van die huurders die een woning zoekt waar ook dieren welkom zijn? We bekijken samen met jou hoe je dit kan aanpakken.

De verhuurder beslist in het huurcontract

Veel huurcontracten laten geen ruimte voor twijfel en zeggen duidelijk dat huisdieren niet welkom zijn. Elke verhuurder mag zelf  bepalen onder welke voorwaarden hij zijn eigendom verhuurt. Eigenaars gaan er vaak van uit dat huisdieren schade aan de woning aanbrengen en voor (buren-)hinder zorgen. Betekent dit dat je als huurder dus maar meteen je huisdier naar het asiel moet brengen? Nee, want het houden van huisdieren is zeker niet in alle huurwoningen verboden.  

Wat zegt de wetgeving over huisdieren in een huurwoning in 2022?

Het is wettelijk niet verboden om huisdieren te houden in een huurhuis. De wet zegt wel dat de huurder hier schriftelijk toelating voor moet vragen aan de verhuurder. Ook moet de schade die het dier eventueel zou aanbrengen, vergoed worden. Wenst de verhuurder toch dat er geen dieren in zijn woning leven? Dan moet hij in het huurcontract duidelijk aangeven dat de woning ongeschikt is voor dieren of dat het houden van huisdieren tegen de regels van het appartementsgebouw indruist.

Praten en luisteren, dat werkt!

Conclusie: je huisdier mag mee, tenzij de woning ongeschikt is. Maar wat is ongeschikt? Misschien vindt de eigenaar de woning ongeschikt omdat hij bang is dat een hond zijn siertuin zal ruïneren, terwijl jij een cavia als huisdier hebt.

Eén oplossing: ga het gesprek aan met je huisbaas en vraag hem waarom het niet mag. Wees van bij het begin gewoon eerlijk, maak concrete afspraken en laat die ook zo toevoegen aan je contract. Heeft de eigenaar echt een gegronde reden om je metgezel te weren, dan zoek je misschien beter een andere woonst waar je huisdier wel welkom is. 

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis voor jou en je huisdier? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes in jouw regio

Meer artikelen