Verfpotten met penselen
Leestijd: 2 min

Maak je woning klaar voor de verhuurmarkt

Als verhuurder kan het interessant zijn om een aantal investeringen te doen om je woning helemaal verhuurklaar te maken. Afhankelijk van de staat van de woning, kan je kiezen voor verbouwen, moderniseren, verfraaien of instapklaar maken. We geven je enkele tips om het maximum uit je inspanningen te halen.

De staat van een woning speelt een belangrijke rol voor de huurprijs en voor het vinden van kandidaat huurders. Zowel grote renovaties als kleine herstellingen kunnen aan de orde zijn. Vergeet ook niet om een energieprestatiecertificaat (EPC) te laten opmaken door een expert. Dat is sinds enige tijd verplicht bij verhuur en verkoop.

Verbouwen

Je kan niet zomaar elk pand te huur aanbieden. Een woning moet verplicht voldoen aan de basisreglementering voor huisvesting zoals beschreven in de Vlaamse, Brusselse of Waalse wooncode. Hiervoor kunnen verbouwingswerken nodig zijn. Kies in dat geval bij voorkeur voor duurzame materialen met een lange levensduur. Dat heeft niet alleen een positief effect op de waarde van je woning, maar ook op de huurprijs die je kan vragen.

Moderniseren

Een keuken uit oma’s tijd zonder moderne toestellen of een seventies badkamer lijken dan wel charmant, ze zullen niet noodzakelijk het publiek aantrekken dat jij verkiest. Pas je woning daarom aan de tijdsgeest aan. Maak de ruimtes licht en hedendaags. Een badkuip vervangen door een inloopdouche of een muur verwijderen om de keuken open te maken, vraagt wat werk maar is een investering die je snel zal terugverdienen;

Verfraaien

Een nieuw laagje verf op de muren en het schrijnwerk kunnen een verouderd interieur omtoveren in een aangename woning. Overweeg om voor elke nieuwe huurder je woning een verfbeurt te geven. Kies voor neutrale kleuren die de ruimtes frisser maken en bij de meerderheid van de kandidaat-huurders in de smaak zullen vallen. Geen zin of tijd om zelf de verfborstel in de hand te nemen? Doe dan een beroep op een professionele schilder. Reken daarvoor gemiddeld op 10 tot 15 euro per m2, inclusief materialen.

Instapklaar maken

Is je woning in perfecte staat? Besteed dan aandacht aan enkele kleine details die voor kandidaat-huurders het verschil kunnen maken. Maak grondig schoon en besteed extra aandacht aan de keuken en het sanitair. Verlucht alle ruimtes goed en maak eventueel gebruik van luchtverfrissers.

Verhuur je woning in 1-2-3 met de hulp van Immoweb

Ben je op zoek naar dé geschikte huurder voor jouw huis of appartement? Plaats een zoekertje op Immoweb en zet je woning in de kijker. Immoweb krijgt dagelijks tot vier keer meer bezoekers dan andere immosites en is dus de ideale partner voor elke verhuurder.

Plaats een zoekertje op Immoweb

Meer artikelen