Leestijd: 4 min

Abattement Brussel: woning kopen straks voordeliger?

De woningprijzen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest torenen ver boven het Belgisch gemiddelde uit. Om koopwoningen in de hoofdstad betaalbaarder te maken, liggen er een aantal concrete voorstellen op tafel. Zo wordt het abattement in Brussel mogelijk verhoogd.

Aba-watte?

Op iedere eerste en enige woning die je in dit land koopt, betaal je registratierechten. In Brussel en Wallonië liggen deze vandaag een stuk hoger dan in Vlaanderen:

  • Registratierechten Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 12,5%
  • Registratierechten Wallonië: 12,5% (of 6% op een eerste schijf voor bepaalde woningen met een kadastraal inkomen lager dan 745 euro)
  • Registratierechten Vlaanderen: 3% (of 1% bij ingrijpende renovaties)

Omgerekend zou je in theorie 37.500 euro aan registratierechten betalen op een woning van 300.000 euro in Brussel en Wallonië. In Vlaanderen zou dat maar 9.000 euro zijn, een verschil van 28.500 euro.

Om deze kost draaglijker te maken, bestaat in Brussel al jaren het systeem van het abattement. Kort samengevat: een korting op de registratierechten. Zo betaal je 0,0 euro registratierechten op een deel van het aankoopbedrag van je woning.

De registratierechten in de Brusselse regio en in Wallonië liggen vandaag een stuk hoger dan in Vlaanderen.

Betaalbaarder wonen in Brussel: 3 voorstellen

In 2016 bedroeg het abattement in Brussel nog 60.000 euro. Dat betekende dat je op deze 60.000 euro – onder welbepaalde voorwaarden – geen registratierechten hoefde te betalen. Op de rest van de aankoopprijs – 240.000 euro volgens het voorbeeld van hierboven – betaalde je wel registratierechten.

In 2017 trok de Brusselse regering dit abattement op naar 175.000 euro. En nu willen ze nog een stapje verder gaan. In totaal liggen er drie voorstellen op tafel om wonen in Brussel betaalbaarder te maken:

Verhoging van het algemene abattement

Het huidige abattement in Brussel ligt vast op 175.000 euro. Omgerekend bespaar je hiermee 21.875 euro. Vandaag is er sprake om dat abattement te verhogen naar 200.000 of zelfs 250.000 euro. Goed voor een extra spaarpotje van respectievelijk 25.000 en 31.250 euro.

Verhoging van het abattement voor energiezuinige woningen

Ben je van plan om een woning te kopen in Brussel én deze energiezuiniger te maken? Per gewonnen EPC-score, zou je straks recht hebben op een bijkomend abattement van 25.000 euro. Stijg je bijvoorbeeld twee categorieën – van label E naar label C – dan wordt dat 50.000 euro oftewel een bijkomende besparing van 6.250 euro.

Op diezelfde woning van 300.000 euro hierboven zou je met het nieuwe systeem van abattementen in Brussel en een dubbele stijging in energiescore dus in het beste geval 37.500 euro (31.250 + 6.250) aan registratierechten besparen.

Verhoging van het plafond

Om in aanmerking te komen voor het abattement in Brussel mag de aankoopprijs van de woning vandaag niet hoger liggen dan 500.000 euro, inclusief de extra kosten die met de aankoop gepaard gaan. Dat bedrag zou worden opgetrokken naar 600.000 euro, omdat heel wat woningprijzen vandaag boven het huidige plafond uitkomen.

In totaal liggen er drie voorstellen op tafel om wonen in Brussel betaalbaarder te maken.

Aan welke voorwaarden dien je als koper te voldoen?

Om als koper van een woning in Brussel in aanmerking te komen voor zo’n abattement, moet je een aantal voorwaarden kunnen afvinken: 

  • De woning ligt in één van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • Het is jouw eerste en enige woning. Het mag ook gaan om een onroerend goed in aanbouw of op plan, zolang de woning onder het stelsel van de registratierechten valt
  • Je mag met andere woorden geen ander onroerend goed bezitten dat (gedeeltelijk) als woning dient
  • De woning moet volledig jouw eigendom zijn
  • Je koopt de woning als natuurlijk persoon, niet als bedrijf of organisatie
  • Binnen de twee jaar na het registreren van de koopakte dien je ook daadwerkelijk het huis of het appartement te bewonen. Die termijn zou opgetrokken worden naar 3 jaar volgens de nieuwe Brusselse plannen.
  • Je moet ook vijf jaar lang ononderbroken de woning bewonen na je verhuis. In het nieuwe voorstel zou dat nog maar drie jaar zijn.

Abattement ook van toepassing bij aankoop bouwgrond?

Ook voor de aankoop van een bouwgrond in het Brusselse kom je mogelijk in aanmerking voor een korting op de registratierechten. Het abattement is hier geldig op de eerste 87.500 euro van het totale aankoopbedrag van de bouwgrond.

Het totale bedrag van de bouwgrond mag echter niet boven de 250.000 euro liggen. Is dat toch het geval, dan betaal je 100% van de registratierechten. Bovendien moet je van jouw bouwgrond binnen de 3 jaar na aankoop jouw hoofdverblijfplaats maken.

Tot slot kom je enkel in aanmerking voor dit abattement als je geen overeenkomst tot bouwen hebt afgesloten met de verkoper. Koop je de bouwgrond dus in combinatie met een woning in aanbouw of op plan, dan valt het abattement op de bouwgrond weg, omdat je al een abattement van 175.000 euro geniet op je toekomstige woning.

Abattement Brussel 3.0: nog geen uitsluitsel

De voorstellen zijn er, maar op definitief groen licht is het momenteel nog wachten vanuit de Brusselse regering. Mochten de aanpassingen aan het Brusselse abattement er daadwerkelijk komen, betekent dat uiteraard goed nieuws voor heel wat geïnteresseerde kopers die zich in of rondom onze hoofdstad willen vestigen. Definitief uitsluitsel? Nog niet voor meteen. Bij Immoweb houden we je natuurlijk op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Woning kopen in Brussel: begin bij Immoweb!

Op zoek naar een woning in Bruxelles ma belle? Bij Immoweb ben je op de juiste plaats. Neem een kijkje in de grootste woningendatabase van het land en vind jouw ideale woning.

Vind mijn koopwoning

Meer artikelen