Leestijd: 3 min

Checklist aankoop woning: zo vermijd je maximaal (verborgen) gebreken

De grootste angst van bijna 7 op de 10 mensen die op zoek zijn naar een geschikte koopwoning? Een verborgen gebrek of een groot technisch defect over het hoofd zien tijdens een bezoek aan het pand in kwestie. Daarom bieden we je – in samenwerking met ImmoPass, specialist in energie- en technische audits –  een uitgebreide checklist aan met het oog op de aankoop van je woning. Gratis en voor niets!

Laat je niet verblinden door het positieve

Stel je even voor: je bent op zoek naar een nieuwe woning en tijdens een eerste bezoekje aan een pand val je meteen in zwijm.

De woning is ideaal gelegen en de indeling is helemaal jouw ding. Net als de hoge plafonds, de geweldige lichtinval én je krijgt er een gezellig tuintje bij. Bovendien komt er op het eerste gezicht niet veel oplapwerk aan te pas en het mooiste van allemaal: de verkoopprijs valt mooi binnen je budget.

Je zet de trein in gang: je regelt het financiële plaatje, tekent de verkoopovereenkomst en trekt de fles champagne open. Maar na een aantal weken na je verhuis bots je op een grote vochtvlek op je slaapkamermuur die je nog nooit eerder hebt gezien. De oorzaak: een waterlek ten gevolge van zwaar gebrekkige en verouderde leidingen. Een issue waar je tijdens je eerdere rondleiding geen enkele weet van had.

Grote angst voor verborgen gebreken

Bovenstaand scenario is maar een van de vele vormen van een verborgen gebrek. Dit is een defect of gebrek dat voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het brengt de normale bewoonbaarheid van de woning in het gedrang
  • De waarde van de woning kan eronder lijden
  • Het was onmogelijk om het gebrek vast te stellen tijdens het woningbezoek
  • Het gebrek moest ook al aanwezig zijn – of zich minstens aan het vormen zijn – op het moment van de woningverkoop

Voorbeelden van dergelijke verborgen gebreken zijn structurele problemen door slechte funderingen, verouderde waterleidingen, houtrot, asbest, maar ook bodemvervuiling. Gebreken die een zware impact op zowel de gezondheid als op de veiligheid kunnen hebben.

Volgens een studie uit 2016 zit maar liefst 66% van de potentiële kopers met de schrik om een pand met een ernstig verborgen gebrek te kopen. Simpelweg omdat ze niet over de juiste expertise beschikken en ze niet weten waar ze precies op moeten letten. Met als gevolg dat ze niet weten welke vragen ze dienen te stellen aan de verkopende partij.

oude zolder met houten vloer en balken

Is het dak nog wel in voldoende goede staat? Een vraag die je zeker aan de verkoper van een woning mag voorleggen tijdens een bezoek ter plaatse.

Checklist aankoop woning: voorkom onaangename verrassingen

Dankzij de nauwe samenwerking van Immoweb met ImmoPass, gespecialiseerd in energie- en technische audits van woningen – wapenen we je tegen onaangename verrassingen bij de aankoop van je nieuwe woning. Wij bieden je helemaal gratis een uitgebreide checklist aan, vol met gerichte vragen die je kunt stellen aan de verkoper of aan zijn/haar makelaar.

De checklist bestaat in totaal uit maar liefst 80 controlevragen die je kunt voorleggen. Vragen over onder meer:

  • De omgeving en de bodemsituatie
  • Vergunningskwesties
  • (EPC-)certificaten en attesten
  • De buitenaanleg en eventuele bijgebouwen
  • Eventuele schade aan binnen- en buitenmuren
  • (Technische) installaties
  • De gebruikte materialen
  • Mogelijke problemen met vocht, schimmel, asbest…

Download de ‘Checklist aankoop woning’

Downloaden

Extra zekerheid nodig? Doe beroep op een professional

In de meeste gevallen zal onze checklist je al heel wat meer inzicht geven in de werkelijke staat van de woning. Maar mogelijk heb je toch nood aan extra professioneel advies.

  • Wanneer is er bijvoorbeeld echt sprake van een ernstig vochtprobleem?
  • Is het dak nog in voldoende goede staat?
  • Hoe interpreteer je het energieprestatiecertificaat op de juiste manier?
  • Zijn een aantal kleine barsten in de buitengevel een teken van instabiliteit?

In dergelijke gevallen is het nooit een slecht idee om te investeren in bijkomende zekerheid. Zo kun je via ImmoPass bijvoorbeeld beroep doen op een van hun gespecialiseerde en onafhankelijke partnerarchitecten. Zij staan je bij tijdens een eerste of tweede bezoekje aan de woning om dieper in te gaan op bepaalde bezorgdheden en geven je zelfs advies met het oog op eventuele toekomstige (renovatie)werken.

Nadien giet hij al zijn bevindingen in een overzichtelijk rapport, inclusief de geschatte kostprijs van de geplande werken.

oude zolder met houten vloer en balken

Bij complexe of technische vragen is het nooit een slecht idee om een professional in te schakelen voor extra welgekomen zekerheid met het oog op de aankoop van een woning.

En nu op naar een zorgeloze woning(zoektocht)

Ben je van plan om met onze checklist aan de slag te gaan? We wensen je alvast veel succes! Is de zoektocht naar je nieuwe woning nog maar pas gestart of ben je nog volop aan het rondkijken? Neem dan zeker een kijkje naar ons dagelijks vernieuwd aanbod in koopwoningen.

Vind je nieuwe woning op Immoweb

Meer artikelen