: woonkamer vol licht en trendy meubilair, hoge ramen met beige gordijnen
Leestijd: 4 min

Meer licht in huis halen: tips van ontwerpen tot opsmukken

Of je nu bouwt, renoveert of huurt: niemand kan zonder een dagelijkse dosis gezond daglicht. Hoe haal je meer licht in huis? Wij geven je 7 tips mee om je woning tot een plek om te toveren waar licht volledig vrij spel krijgt.  

1. Wees niet kieskeurig

De zuiderzon blijft populair. Logisch, want lang de zuidkant van je woning krijg je massa’s licht binnen doorheen de dag. In de winter schenkt de laagstaande zon je dan weer welgekomen gratis warmte.

Krijg je de kans om een bouwgrond te kopen en dus om de oriëntatie van je woning zelf te bepalen, dan blijft een zuidelijk gerichte keuken en/of leefruimte vaak een logische keuze. Met grote schuiframen – al dan niet in combinatie met hoek- en vaste ramen – als absolute lichtmagneten.

Maar focus je zeker niet alleen op je zuidelijk gerichte gevel. Zowel de oostelijke ochtendzon, de westelijke avondzon als de noordelijke, verfrissende zonnestralen creëren elk hun eigen unieke effect in huis. Zowel op vlak van lichtkleur als comfort.

Laat je dus goed adviseren door je architect: in welke ruimtes wil je op welk moment van de dag voldoende licht binnenkrijgen? Mag de warmste zon van de dag gerust wegblijven uit je woonkamer? Droom je van een wekelijks ontspannend bad met zicht op de ondergaande zon? En wil je net vermijden dat de zonsondergang je volop in de ogen schijnt tijdens je tv-momentje ‘s avonds? Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Opgelet met oververhitting

Zoals we hierboven al stelden: extra zonlicht betekent extra warmte in huis, zeker in de late lente- en zomermaanden. Zeker in goed geïsoleerde woningen kan de temperatuur dus wel eens flink oplopen.

Hou daarom voldoende op voorhand rekening met manieren om je huis te koelen. Hetzij via zonwering of koelingssystemen. Een meer structurele oplossing is een overkraging aan je woning, bijvoorbeeld aan de hand van een overdekt terras of een losstaande terrasoverkapping. Ook hier kan de architect mee nadenken over de meest optimale oplossing tijdens elk seizoen.

schuifraam en lichtstraat in luxueuze slaapkamer vol licht

Grote schuiframen – al dan niet in combinatie met hoek- en vaste ramen – zijn absolute lichtmagneten.

2. Extra licht van boven en van onderen

Plan je om een zolderkamer in te richten als extra leefruimte of slaapkamer? Een dakraam kun je op elk moment laten inbouwen. Dergelijke ramen laten doorgaans meer licht binnen dan horizontaal gerichte glaspartijen.

Andere opties zijn lichtstraten, lichtkoepels of lichttunnels. Elk hebben ze hun eigen speciale manier om lichtinval te creëren. In het laatste geval zorgen spiegels ervoor dat het licht van buiten exact begeleid wordt naar een plek waar het onmogelijk is om een raam te plaatsen, bijvoorbeeld in een tussenhal of nachthal.

Een populaire keuze bij nieuwbouwers: de vide. Het licht dat binnenkomt via je ramen op de benedenverdieping vindt zo meteen zijn weg naar de bovenverdieping en naar andere omringende ruimtes.

3. Weg met die donkere kleuren…

Wees gerust, je hoeft niet per se op zoek te gaan naar een nieuwbouwgrond of de grove renovatiemiddelen in te zetten om je huis of appartement lichtrijker te maken. Er bestaan ook verschillende manieren om op een subtiele manier meer licht in huis te halen.

Je muren, vloeren en/of plafonds in een lichter kleurtje verven of voor lichter meubilair kiezen, kan al een wereld van verschil maken. Ook interieuraccessoires in frisse, lichte kleuren kunnen je woning al meteen een pak ruimer doen ogen. Denk aan dunne, bleke gordijnen of tapijten.

Let wel: om lichte kleuren helemaal tot hun recht te doen komen, heb je nog altijd voldoende natuurlijke lichtinval nodig.

4. … en weg met die obstakels

Licht moet zich vrij kunnen voortbewegen doorheen je woning om maximaal zijn ding te kunnen doen. Kies voor open meubilair in plaats van gesloten kasten of rekken, glazen wanden of tussendeuren in plaats van standaard houten deuren… en laat het licht richting alle hoeken van je ruimte reizen.

houten open scheidingswand in moderne bureauruimte vol licht

Door voor open meubilair en interieurelementen te kiezen, geef je licht de kans om doorheen de hele ruimte te reizen.

5. De ultieme optische illusie

Grote spiegels creëren de illusie dat je ruimtes groter lijken dan dat ze effectief zijn. Bijkomend voordeel is dat ze het binnenvallend daglicht verder verspreiden doorheen je woning. Door op tactische plaatsen in je woning een spiegel op te hangen of te zetten, doe je een extra duit in het zakje om meer licht in huis te halen.

6. Rust = ruimte

Je muren die vol met fotokaders en andere accessoires hangen, meubels die volstaan met boeken en bloemen. Zeker tof om extra sfeer in huis te brengen. Maar wil je genieten van meer licht en ruimtegevoel, dan geldt hier het less is more-principe.

Door rust te creëren in je interieur werk je meteen mee aan een ruimtelijker gevoel. En meer ruimte voor jou, betekent vaak ook meer ruimte voor licht.

7. Kunstlicht als helpende hand

Kunstlicht kan een geschikte aanvulling vormen op een tekort aan natuurlijk daglicht. Wist je dat er ook daglichtlampen bestaan die het natuurlijke licht nabootsen? Deze lampen zouden je bovendien meer energie bezorgen en een positieve invloed hebben op je bioritme en slaapritme.

Ontdek meer licht- en interieuradvies op Immoweb

Ben je nog op zoek naar andere welgekomen tips over hoe je het gezelliger en comfortabeler kunt maken in je (toekomstige) woning? Op onze Immoweb-blogpagina kun je terecht voor een karrevracht aan inspirerende en informatieve artikels. Alvast veel leesplezier!

Ontdek de Immoweb-woonblog

Meer artikelen