Kind met haar vader
Leestijd: 4 min

Eerste aankoop van vastgoed: doe niet zoals je ouders

Een baksteen in de maag, zoals je ouders? Opgelet: de criteria voor een eerste aankoop van vastgoed zijn sindsdien veranderd. Net zoals de toegang tot een hypothecaire lening. Lees hier wat jouw ouders je niet zullen vertellen.

De aankoop van vastgoed – je ouders zeuren er voortdurend over door – is één van de beste beleggingen qua rendement. Vooral voor wie jong is. Hoe sneller er wordt geïnvesteerd, hoe sneller er winst wordt gemaakt. Maar waarin en hoe moet ik investeren? Goede vraag. Hier is het antwoord. 

Je eerste aankoop van vastgoed: wat geniet de voorkeur? 

De eerste kopers van de nieuwe generatie investeren niet langer in een huis voor heel hun leven. Ze verhuizen. Misschien niet doorlopend, maar toch vaak.  Volgens een studie van Immoweb koopt de nieuwe generatie (de millennials) steeds op jongere leeftijd. De millennials zijn gemiddeld minder dan 27 jaar bij hun eerste aankoop van vastgoed. Een eerste aankoop die vaak niet hun laatste is.  

Wat zijn in de context van een eerste aankoop van vastgoed de drie beste plannen om te investeren? 

 1. Een huis om in te wonen: dit is vaak de hoofdreden voor een aankoop van vastgoed. Investeren voor jezelf en niet langer huur betalen aan anderen is een sterke motivatie! Een advies voor die eerste aankoop: geef de voorkeur aan een woonst in goede staat zodat je geen fortuin moet spenderen aan een renovatie. 
 2. Een woning als investering met een onmiddellijke ROI: een investering in vastgoed met het oog op verhuring is een goed idee. Genieten van renten vormt een manier om je inkomsten te vergroten voor een persoonlijk project of om ze te herinvesteren. Het realiseren van een aankoop van vastgoed om huurinkomsten te genereren wordt uiteraard gewaardeerd door de banken. 
  • Maar wat als een huurder niet betaalt? Om dit soort perikelen te vermijden, kun je best een huurgarantieverzekering afsluiten vooraleer je je goed verhuurt. 
 3. Een energiezuinige woning: als de gelegenheid zich voordoet, zorgt de aankoop van een passiefwoning of een huis met zonnepanelen voor minder verwarmings- en/of elektriciteitskosten. Een argument dat ook zal doorwegen bij je bankier om een gezond uitgavenbeheer aan te tonen. 

Ben je alleen of met twee, en wens je te weten op welk bedrag je recht hebt voor jouw eerste aankoop van vastgoed?

Ontdek het met onze online tool voor de simulatie van een hypotheeklening

DOE EEN SIMULATIE

Eerste aankoop van vastgoed: niet wachten tot je met twee bent 

De generatie van je ouders dachten vooral aan de aankoop van een woning op het moment waarop het gezin aan uitbreiding toe was. De nieuwe generaties wachten niet op zo’n gelukzalig gebeuren om te investeren. Zelfs niet op het vinden van een soulmate. Tegenwoordig is 30% van de kopers vrijgezel tegenover 58% van de kopers die een koppel vormen zonder kinderen. De banken hebben zich aangepast aan die nieuwe realiteit dat een eerste aankoop solo gebeurt. Ze eisen steeds minder vaak dat men met twee moet zijn om te kunnen lenen. 

Denk je dat er alleen leningen worden toegestaan aan ouderen? Dan vergis je je. De banken hebben maatregelen genomen om jonge kredietnemers de mogelijkheid te bieden een hypothecaire lening aan te gaan. En terecht: voor een bank vormt een jongere die investeert in vastgoed een manier om jarenlang een klant in de wacht te slepen. 

Wist je dit? Je kan al lenen vanaf 18 jaar. Bovendien kan je bij de meeste banken een hypothecaire lening spreiden over meer dan 25 jaar en zelfs 30 jaar. 

Vier voordelen van een vroege investering in vastgoed 

Investeren in vastgoed en lenen? Dat doe je het best wanneer je jong bent, als je: 

 1. Je hypothecaire lening kunt spreiden over een langere periode. Een langere periode betekent minder zware maandelijkse aflossingen. 
 2. Een beetje kunt lenen. Jong, vrijgezel en/of geen kinderen? Dan moet een kleine woning voor je volstaan. Om je zo’n woning te kunnen veroorloven, heb je slechts een beperkte hypothecaire lening nodig.  
 3. Verantwoordelijk bent inzake beheer van jouw geld. Op jonge leeftijd lenen betekent dat je leert sparen, het belang van investeren inziet en … voor prioriteiten kiest in je uitgaven. 
 4. Een helpende hand vraagt aan jouw ouders. Volgens de cijfers vragen zes jongeren op tien hulp aan hun ouders bij een eerste aankoop van vastgoed. Ouders die nog actief zijn op de arbeidsmarkt en de hypothecaire lening van hun huis hebben afbetaald, hebben de financiële middelen om hun nageslacht te helpen. 

Bij wie gaat je te rade voor je eerste aankoop van vastgoed?  

Je ouders zullen je zeggen: je moet nu kopen want de interestvoeten staan bijzonder laag ! Maar je ouders weten niet alles. De vastgoedmarkt evolueert en de voorwaarden van de banken eveneens. Vastgoed kopen is beslist geen kinderspel. Voor je er hals over kop aan begint, moet je zich een eigen mening vormen. Denk er dus aan om :  

 • De nodige kennis te vergaren. Er bestaan tal van video’s van vastgoedspecialisten op Youtube waar je aandachtig naar kunt luisteren. Je vindt ook artikels op het internet die je het abc van je eerste aankoop van vastgoed en de hypothecaire lening toelichten.  
 • Te vergelijken. Hoe meer informatiebronnen, hoe meer je vertrouwd raakt met de vastgoed- en de financiële markt. Een bankier, een verzekeringsmakelaar, een vastgoedmakelaar zijn kostbare bronnen van informatie. Ken je er in jouw omgeving, maak dan een afspraak! Je vindt ook veel informatie op onze blog
 • Te profiteren van de ervaring van lotgenoten. Je vrienden of oudere broers of zussen hebben de stap van een eerste aankoop van vastgoed misschien reeds gezet. Vraag hen om hun ervaring te delen. Stel hen alle vragen die bij je opkomen en vraag ook naar nuttige tips.  

Verliefd op een onroerend goed, dus er meteen voor gaan?  

Waarom die lange studiefase aanhouden? Vooreerst om zwendelpraktijken te vermijden, zoals bijvoorbeeld een woning die is verbouwd zonder stedenbouwkundige vergunning. Vervolgens om niet onaangenaam te worden verrast door onwetendheid. Het gebeurt vaak dat jonge investeerders vergeten een opschortende voorwaarde toe te voegen aan de verkoopakte.  

Onze adviezen?  

 1. Informeer je en onderhandel als een professional; 
 2. Verlies geen enkel element uit het oog en vermijd financiële zorgen; 
 3. Wees geduldig en overhaast je niet; 
 4. Sta niet meteen in vuur en vlam en koop geen kat in een zak; 
 5. Kijk verder dan de interestvoet en zoek de optimale hypotheek. 

Lees ons artikel met de vijf meest voorkomende fouten bij de aankoop van vastgoed en … hoe je ze kan vermijden. 

Samengevat moet je, wat geld en vastgoed betreft, een beetje op de rem van je jeugdig elan gaan staan en bij de pinken blijven. Zelfs als het liefde op het eerste gezicht is met die schitterende studio en zijn weids uitzicht over de stad!  

Ben je alleen of met twee, en wens je te weten op welk bedrag je recht hebt voor jouw eerste aankoop van vastgoed?

Ontdek het met onze online tool voor de simulatie van een hypotheeklening

DOE EEN SIMULATIE

Meer artikelen