Leestijd: 2 min

Het verschil tussen een architect en een binnenhuisarchitect

Architect en binnenhuisarchitect zijn twee beroepen die vaak met elkaar worden verward. Toch gaat het om twee totaal verschillende vakken. Wat is de opdracht van een architect? In welk opzicht onderscheidt hij zich van een binnenhuisarchitect? Wij leggen het haarfijn uit.

De rol van de architect

De architect is de persoon die je inschakelt wanneer je een huis wil bouwen. Hij praat met zijn klanten over hun wensen en behoeften en houdt rekening met de eigenschappen van de bouwgrond en de stedenbouwkundige regels om de plannen van de toekomstige woning te tekenen. Hij is dus degene die het skelet van de woning ontwerpt, van de gevel tot de interieurvolumes.

In tegenstelling tot een binnenhuisarchitect, is de architect bevoegd om de stabiliteit van het gebouw te bepalen (met of zonder de hulp van een stabiliteitsingenieur). Hij is ook de enige die het dossier voor de stedenbouwkundige vergunning voor een nieuwbouwwoning of renovatie mag indienen.

De rol van de binnenhuisarchitect

Terwijl de architect de ‘doos’ ontwerpt, houdt de binnenhuisarchitect zich bezig met de inrichting van die ‘doos’ en de scheidingen om verschillende ruimtes te creëren. Hij ziet toe op de inrichting van de keuken, de inrichting van de badkamer, de keuze van de verlichting (hanglamp, wandlamp, inbouwspots in een vals plafond) en de plaatsing van het meubilair om de circulatie te vereenvoudigen. De binnenhuisarchitect kan dan meubilair op maat ontwerpen om al die ruimtes aan te kleden.

Bij een nieuwbouw zal de binnenhuisarchitect zijn werk doen zodra de muren er staan. Hij kan ook samenwerken met de architect om de plannen uit te werken. Bij renovaties kan hij beslissen om een bepaalde muur te openen of een scheidingswand te verwijderen, op voorwaarde dat dit geen invloed heeft op de structuur van het gebouw. Ook kan de binnenhuisarchitect de bouw van een kleine uitbreiding begeleiden, op voorwaarde dat die zich beperkt tot een bepaald aantal vierkante meters.

Een binnenhuisarchitect mag ook niet worden verward met een interieurdecorateur (zie volgende alinea). Hoewel hij niet aan de structuur van het gebouw mag raken, beperkt zijn rol zich niet tot de keuze van de verfkleuren of de tegels voor je keuken. De binnenhuisarchitect houdt zich namelijk ook bezig met het technische luik achter zijn voorstellen voor de binnenhuisinrichting: elektriciteitsplan, afvoerplan, isolatie, geluiddemping, enz. De binnenhuisarchitect heeft dus veel meer capaciteiten dan je op het eerste gezicht zou denken.

Interieurdecorateur

Even terug naar de idee van de ‘doos’: de interieurontwerper of interieurdecorateur is degene die de binnenkant van de ‘doos’ aankleedt. Een interieurontwerper neemt de ruimte zoals ze is en zet ze in de verf met meubilair, kleuren en materialen. Hij is degene die je woning stijl geeft en een bepaalde sfeer creëert. Zijn rol is dus zuiver esthetisch en helemaal niet structureel. De decorateur helpt je om meubelen, verlichting, de kleur van je muren en de stof van je gordijnen te kiezen. Hij geeft ook advies bij de aankoop van decoratievoorwerpen: kussens, tafeltjes, snuisterijen, enz.