keukenbouwers werken keuken nieuwbouw af
Leestijd: 4 min

Hoelang duurt het om een huis te bouwen?

Een eigen huis (laten) bouwen, is voor velen de ultieme woondroom. Helemaal je eigen ding kunnen doen vanaf een wit blad: Logisch dat velen ervoor vallen. Maar hoe lang duurt het om een woning neer te zetten? En hoe kan je er zelf mee voor zorgen dat je meteen op schema zit én blijft?

Wat heeft de grootste invloed op je bouwtijd?

Uiteraard is ieder bouwproject anders. Maar als je je afvraagt hoelang het duurt om een huis te bouwen, wegen deze keuzes het meest door op de uiteindelijke bouwtermijn:

  • De grootte van de woning
  • Is het een huis met strakke, vlakke gevels of net met veel speciale constructies, hoekjes en overkragingen?
  • De gebruikte bouwmethode: baksteen, houtskeletbouw, prefab bouwen,…
  • De verwachte wachttijden voor materialen (de levertijd van ramen en buitendeuren kan oplopen tot wel 12 weken)

Daarnaast zijn er tal van zaken die onverwachts invloed kunnen hebben op je planning, zoals:

  • Vergunningsproblemen
  • Weerverlet
  • Onvoorziene planningproblemen bij een aannemer
  • Vertraagde materiaalleveringen door externe omstandigheden

Is er een groot verschil met halfopen of rijwoningen?

Wel, minstens 1 extra zichtbare gevel. Meer gevels betekent meer bouwmaterialen, meer afwerking en dus meer werkuren. Logischerwijs brengt dit extra tijd en kosten met zich mee.​ Al blijft dit doorgaans beperkt tot maximum een aantal weken. 

Toch weegt vooral de bouwmethode door op de totale duur van je bouwproject. Wat zijn de meest voorkomende scenario’s?

Traditioneel bouwen: de klassieke aanpak

Het klassieke verhaal van de Belg en de baksteen. Bij traditioneel bouwen, wordt je woning steen voor steen op de werf opgetrokken door verschillende aannemers. Eerst komt de grondwerker langs en volgen eventuele kelderwerken.

Daarna is het de beurt aan team ruwbouw, de dakwerkers, enzovoort om dan via de techniekwerken (verwarming, ventilatie,…) en de plaatsing van het buitenschrijnwerk met de binnenafwerking (vloeren, keuken, badkamer,…) te eindigen.

Met andere woorden: er komen veel verschillende experten aan bod, wat doorgaans ook voor een langere bouwtijd zorgt. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor de vlotte opvolging van de werken en de administratie, al kan de architect je hierin bijstaan.

Deel je het bouwproces op in drie grote fases, dan neemt fase 1 – de ruwbouwwerken – doorgaans het meeste tijd in:

  • Ruwbouw: 12 à 18 weken
  • Technieken: ongeveer 6 weken
  • Afwerking: ongeveer 8 weken

Opgelet, dit is zonder de wachttijden tussendoor. In totaal mag je rekenen op een bouwtermijn van 12 tot 18 maanden. We hebben het dan over de pure bouwtijd. Vanaf het moment dat de eerste graafmachines komen aangereden tot en met de definitieve oplevering.

Dat is ook zonder de voorafgaande bezoekjes aan de architect om je bouwplannen helemaal perfect te krijgen en zonder de zoektocht naar de geschikte aannemer(s). Tenzij je natuurlijk alles zelf in handen neemt. In dat laatste geval is bovenstaande timing wellicht (veel) te optimistisch.

Maar het kan zelf nog sneller als je een alternatieve manier van bouwen overweegt. Wat zijn je voornaamste opties?

Sleutel-op-de-deur of woning op plan: minder kopzorgen, meer tijdwinst

Bij sleutel-op-de-deur bouwen of een woning op plan kopen, neemt één bouwfirma of bouwpromotor het volledige project op zich, van het begin tot het einde van de bouwwerken. Inclusief de planning en de bijhorende administratie. Sommige firma’s kunnen zelfs het ontwerp voor hun rekening nemen.

In de praktijk betekent dit in principe een vlottere opvolging van de werken. De bouwtijd voor een vrijstaand huis via deze methode ligt om en bij de 12 maanden. Tenzij je de woning casco laat afwerken en de overige werken liever op jouw eigen tempo inplant.

luchtfoto van nieuwbouw woonbuurt in opbouw
Een nieuw huis laten bouwen zonder de keuzestress en bijhorende opvolging? Dan is een woning op plan kopen via een bouwpromotor misschien een interessante piste.

Prefab bouwen: veruit de snelste manier

Prefab bouwen, is misschien wel de snelste manier om een huis te bouwen. De woning wordt namelijk stap per stap via prefab elementen in hout (houtskeletbouw) of beton geproduceerd. Dat gebeurt binnen in een productiehal. In de meest ideale omstandigheden en dus zonder vervelende vertragingen op de werf door slecht weer.

Als alle prefab elementen – zelfs inclusief isolatie, elektrische aansluitingen, enzovoort – klaar zijn, vertrekken ze naar de werf en wordt de woning in sneltempo opgebouwd. We spreken dan niet over een paar maanden, maar een paar wéken tijd.

En de totale bouwtijd? Van productie tot en met het opleveren van de afgewerkte woning kan die terugvallen tot amper 3 tot 8 maanden.

5 tips voor een zo vlot mogelijk bouwproject

Wie zijn bouwtijd zo kort mogelijk wil houden, maakt het verschil met een goede voorbereiding. De volgende tips helpen je alvast om de vaart erin te houden:

1. Werk met een duidelijk plan en budget
Zorg dat je plannen volledig zijn en je budget realistisch. Hak dus tijdig alle knopen door over de gewenste aannemers, bouw- en afwerkingsmaterialen. Neem ook een buffer op voor onvoorziene kosten.

2. Wees kritisch tijdens de ontwerpfase
Hoe doordachter het ontwerp, hoe minder aanpassingen er nodig zijn tijdens de werken – en dat bespaart tijd én geld.

3. Kies op tijd de juiste partners
Ga in zee met ervaren bouwprofessionals en controleer referenties. Kies voor een betrouwbare aannemer met een goede reputatie. Wacht niet tot je bouwplannen definitief zijn om de eerste contacten te leggen met en zelfs offertes op te vragen bij aannemers. Zeker ruwbouwaannemers kunnen een wachttijd hebben van meerdere maanden.

4. Garandeer een vlotte communicatie
Voorkom misverstanden door duidelijke communicatielijnen op te zetten met gemeentelijke instanties, je aannemers, je architect of met andere bouwpartners. Spreek vooraf een goede taakverdeling als je zelf de coördinatie van de werken in handen neemt.

5. Laat je gezicht af en toe zien op de werf
Tenzij je liever alles overlaat aan een sleutel-op-de-deurfirma, kan het geen kwaad om regelmatig werfbezoekjes in te plannen, zodat je de nodige vragen kunt stellen aan de aannemer die op dat moment aan het werk is. Sommige werken zijn namelijk van zo’n korte duur, dat je maar best op het juiste moment ter plaatse bent.

plaatsen van zonnepanelen
Wacht niet tot je bouwplannen definitief zijn om de eerste contacten te leggen met aannemers. Zeker ruwbouwaannemers kunnen een wachttijd hebben van meerdere maanden.

Op zoek naar een interessant nieuwbouwproject in jouw buurt?

Ben je volop aan het uitkijken naar een nieuwbouwwoning, maar hou je je liever ver weg van de keuzestress en de administratie die bij bouwen komen kijken? Dan is een woning op plan kopen via een bouwpromotor misschien wel de ideale oplossing voor jou. Bij Immoweb hebben we alvast een interessant adressenboekje verzameld!

Vind een bouwpromotor in jouw regio

Gepubliceerd op 15 mei 2025

Meer artikelen