In 3 stappen naar een doordachte badkamerrenovatie
De badkamer is doorgaans niet de eerste ruimte die mensen renoveren en komt ook vaak pas aan bod richting het einde van een totaalrenovatie. Toch valt er heel wat te winnen bij een doordachte badkamerrenovatie. In deze blog nemen we je stap per stap mee door de ideale voorbereiding op de renovatiewerken.
Inhoudstafel
Een badkamerrenovatie die voldoet aan de moderne wooneisen? Daar denk je best op voorhand eens goed over na. Een hoge comfortbeleving is één van de onmisbare factoren, maar heb je ook al eens stilgestaan bij zaken als praktisch gemak, energie-efficiëntie en onderhoudsvriendelijkheid?
Deze factoren hangen voor een groot stuk vast aan je gezinssituatie, eventuele bouwkundige beperkingen en natuurlijk je (resterend) bouwbudget. Net daarom is een sterke voorbereiding vooraf cruciaal. Waar denk je sowieso uitgebreid over na?
Stap 1: hoe ruim mag het voor je zijn?
Alles begint met een correcte inschatting van de grootte van je toekomstige badkamer. De gemiddelde badkamer is tussen de 5 en 8 à 9 m2 groot. Dat is in principe voldoende voor een toilet, dubbele wastafel, een ruime inloopdouche of bad en wat extra opbergruimte. Maar misschien zie jij het wel grootser of net minimalistischer? Gelukkig bepaalt het aantal vierkante meter niet alles. Door te spelen met optische effecten kan je meteen een heel ander ruimtegevoel opwekken. Speel met glazen wanden of tussenmuurtjes om het gewenste effect te bekomen, schakel de hulp van planten en spiegels in, …
Stap 2: wat is het budget voor je badkamerrenovatie?
Een badkamerrenovatie hoeft niet per se heel duur uit te vallen, maar dat kan het wel worden. Hoe ingrijpend zijn je renovatieplannen? Ben je van plan om alles te strippen en zelfs je leidingen te opnieuw aan te leggen? Dan zal je kostenplaatje uiteraard vele duizenden euro’s hoger uitvallen dan in het geval van een nieuwe inloopdouche en een verse laag verf op de muren.
Gelukkig bestaan er verschillende manieren om je kosten te drukken, zoals doe-het-zelfklusjes – al dan niet met zelfbouwpakketten – of betaalbare varianten op duurdere materialen zoals natuursteen. Bespaar zeker niet op de kwaliteit van je leidingen en kraanwerk en dubbelcheck de vochtbestendigheid van je (afwerkings)materialen. Duurzaamheid komt met een prijs, maar niet met de spijt achteraf.
Mogelijk kom je voor jouw project trouwens in aanmerking voor een renovatiepremie. In Vlaanderen is er de Mijn Verbouwpremie, waarbij ook bepaalde renovatiewerken voor je badkamer in aanmerking komen. De Vlaamse aanpassingspremie kan je dan weer inroepen als je jouw badkamer wenst aan te passen voor de veiligheid en het comfort van inwoners ouder dan 65 jaar.
Brussel komt renoveerders op zijn beurt tegemoet met onder meer de Renolution-premies en het ECORENO-krediet voor specifieke renovatiewerken. Wallonië, tot slot, biedt de mogelijkheid om een prime habitation aan te vragen, hetzij via een verplichte audit, hetzij zonder voorafgaande audit.
Stap 3: denk aan licht, lucht… én je energierekening
Kadert de renovatie van je badkamer binnen de bredere context van een totale woningrenovatie, verlies dan zeker het aspect ‘ventilatie’ niet uit het oog. Een beter geïsoleerde woning betekent namelijk dat vocht moeilijker je woning kan verlaten. Het is dus van groot belang om voldoende ventilatie te voorzien, zodat vochtproblemen en zelfs schimmelvorming niet de kop opsteken.
Net zoals een goed geventileerde badkamer goed is voor je muren en je gezondheid, speelt ook verlichting een belangrijke rol, maar dan op vlak van (praktisch) comfort. Kies voor energie-efficiënte ledverlichting en wissel functionele verlichting in de buurt van je spiegel en wastafel af met voldoende sfeerverlichting voor de gezellige, ontspannende momenten. Waarom geen dimbare verlichting overwegen bijvoorbeeld?
Over energie-efficiëntie gesproken: hoe zorg je er straks voor dat je je niet blauw betaalt aan (warm) water en energie, nadat je net zo hard hebt geprobeerd om je renovatiebudget te bewaken?
- Hoe verder je water moet reizen van je boiler tot je kraan, hoe langer het meestal duurt voordat je warm water hebt. Elke gewonnen meter betekent minder koud water dat zomaar wegloopt.
- Pak het probleem aan bij de bron: ga voor een energiezuinige boiler zoals een warmtepompboiler of zonneboiler
- Hoe verwarm je een kleine ruimte als een badkamer op de meest efficiënte manier? Kies je voor traditionele centrale verwarming, infraroodverwarming of is een hybride oplossing (bijvoorbeeld deels elektrisch, deels vloer- of wandverwarming) meer aangewezen?
- Investeer in waterbesparende kranen en douchekoppen
- Een douche met warmteterugwinning recupereert de temperatuur van wegvloeiend water om de aanvoer van koud water voor te verwarmen
- …
Vind jouw woning op Immoweb en sla aan het renoveren!
Zo, de toon is gezet. Is de badkamer jouw favoriete place to be in huis? En kijk je er nu al naar uit jouw eigen badkamerrenovatie op poten te zetten, maar moet je eerst nog die ene perfecte woning vinden? Wij zijn er voor je! Op Immoweb vind je het grootste aanbod aan beschikbare koopwoningen over heel het land!