Appartement met blauwe ramen en deuren
Leestijd: 3 min

Welke kosten zijn precies verbonden aan een hypothecaire lening?

De aankoop van een woning kan je in het algemeen betalen door een hypothecaire lening aan te gaan. Er zijn steeds een reeks kosten verbonden aan een hypothecaire lening die in aanmerking moeten worden genomen.

Overweeg je om een appartement of een huis te kopen? Dan moet je eerst een simulatie maken van je vermogen om een hypothecaire lening terug te betalen. Maar naast het bedrag dat je maandelijkse aan de bank moet terugbetalen, heeft het afsluiten van een hypothecaire lening ook een kostprijs. Na het ondertekenen van de koopakte, zal je een reeks kosten moeten betalen die je zelf, met jouw eigen middelen, moet financieren. Het is daarom raadzaam hierop te anticiperen om onaangename verrassingen te voorkomen. Maar precies welke kosten zijn er verbonden aan een hypothecaire lening?

Kosten verbonden aan het aanvragen van een hypothecaire lening

Alvorens jeeen hypotheek toe te kennen, vragen de meeste banken om een schatting van de woning uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de waarde van je woning ten minste gelijk is aan het bedrag dat zij je lenen. Daarnaast kunnen ze ook een vergoeding aanrekenen voor het administratieve beheer van je dossier. 

De kosten van deze schatting verschillen van bank tot bank. Er is echter een wettelijke limiet voor de dossierkosten, die niet meer dan 500 euro mogen bedragen. Voor een overbruggingskrediet is de limiet vastgesteld op 300 euro. Als je een hypotheek afsluit in combinatie met een overbruggingskrediet, bedragen de verwerkingskosten maximaal 800 euro.

Wist je dat de dossierkosten bij een hypothecaire lening van Immoweb door KeytradeBank 0 euro bedragen? De dossierkosten en de schattingskosten zijn hier inbegrepen in de berekening van het JKP van je vastgoedkrediet.

Notariskosten

De term “notariskosten” wordt nogal onterecht geassocieerd met dit beroep. Dit heeft namelijk vooral betrekking op de belastingen in verband met de overdracht van onroerend goed. Aangezien het vaak de notaris is die optreedt als tussenpersoon tussen de koper en de overheidsinstanties, worden deze kosten notariskosten genoemd.

De registratierechten (12,5% of 6% afhankelijk van de regio en specifieke situaties) of de BTW van 21% (in geval van aankoop van een nieuw huis) vormen het grootste deel van de notariskosten, maar zij zijn niet rechtstreeks aan het krediet gekoppeld. Dit zijn belastingen in verband met de overdracht van onroerend goed en kunnen aardig oplopen.

Notariskosten omvatten ook :

  • Opzoekings- en administratieve kosten van de notaris en zijn medewerkers
  • Notariskosten plus BTW

Het honorarium of ereloon van de notaris wordt bij Koninklijk Besluit vastgesteld naar gelang van de soort handeling die de notaris moet verrichten. Aarzel niet om contact op te nemen met jouw notaris zodra je informatie hebt over het soort investering dat je van plan bent te doen, zodat hij jou een precies idee kan geven van het bedrag van de honoraria dat je zal moeten betalen.

Inschrijvingsrecht of hypotheekrecht

Een deel van de notariskosten is rechtstreeks gekoppeld aan dehypothecaire lening. Beter bekend als het inschrijvingsrecht, dit zijn de inschrijvingskosten van jouw hypotheek. Deze vergoeding bedraagt 0,30% van het leenbedrag en de aanhorigheden van de hypothecaire lening.

Als een financiële instelling besluit je het geld te lenen om jouw huis te kopen, is dat omdat zij er op vertrouwt jij over het vermogen beschikt om het geleende bedrag terug te betalen. Het vereist echter een meer solide garantie dan de goede indruk die je maakt. Deze garantie slaat op de hypotheek

Een hypothecaire inschrijving geeft de bank het recht je eigendom te verkopen. Het is een garantie om het geld dat jij van hen hebt geleend terug te krijgen als je zou stoppen met het terugbetalen van je lening.

In het geval van een hypothecair mandaat wordt geen hypothecaire inschrijving verricht. Deze optie kan je uiteraard veel geld besparen, maar is enkel en alleen mogelijk als de bank geen twijfels heeft over jouw vermogen om hen terug te betalen.

Klaar om een woning te kopen?

Gebruik de online hypotheeksimulator en krijg direct onze beste rente, zonder onderhandeling. Je krijgt meteen een schatting van de kosten die met jouw lening gepaard gaan. Vervolgens dien je je aanvraag in enkele klikken in.

DOE EEN SIMULATIE

Meer artikelen