4 huizen naast elkaar tegen een achtergrond van blauwe lucht en zon
Leestijd: 2 min

Wat is het JKP?

Het JKP is een waardevol instrument om de kosten van een lening tussen verschillende banken te vergelijken.

Het JKP is het Jaarlijks KostenPercentage. Het geeft een precies idee van de totale kosten van het krediet, zodat je gemakkelijk verschillende aanbiedingen kan vergelijken. De definitie van het JKP: de totale kostprijs van een lening uitgedrukt als een percentage. Het kan je dus zowel tijd als geld besparen.

Hoe wordt het JKP berekend?

Het JKP is het resultaat van een formule die de volgende elementen omvat: 

  • De rentevoet: deze houdt rekening met het geleende kapitaal en de rente om het maandelijkse aflossingsbedrag te berekenen.
  • De kosten in verband met het krediet: dossier- of expertisekosten, kredietregistratiekosten.
  • De bijkomende kosten in verband met het voorgestelde krediet: schuldsaldoverzekering, lopende rekening, brandverzekering, enz. Dit zijn alle extra’s die je bank nodig heeft om je een rente aan te bieden.

Je bank is verplicht je het JKP van je krediet mee te delen, alsook het totale bedrag dat je zal hebben terugbetaald nadat je al de maandelijkse aflossingen hebt betaald. 

Is het oorspronkelijke JKP nog steeds een garantie voor het uiteindelijke tarief?

Het oorspronkelijke JKP kan soms licht variëren tussen het eerste aanbod en het definitieve contract. Dit komt omdat sommige gegevens niet bekend zijn op het moment dat de bank je een Jaarlijks KostenPercentage voor je hypothecaire lening aanbiedt.

modern interieur met open keuken en zichtbare ruwe materialen

Voorbeeld: je kredietofferte impliceert het nemen van een schuldsaldoverzekering bij je bank. Vervolgens word je onderworpen aan een medische vragenlijst om het risico van je verzekering te beoordelen en de verzekeringspremie zal afhangen van de conclusies van de deskundigen. Als je aan een chronische ziekte lijdt, zal je waarschijnlijk een extra premie moeten betalen die het oorspronkelijke JKP enigszins zal vertekenen.

Als dit het geval is, aarzel dan niet om te vragen of jouw specifieke situatie van invloed kan zijn op het Jaarlijks KostenPercentage. Houd ook rekening met een kleine veiligheidsmarge ten opzichte van het tarief dat je hebt gekregen.

Het JKP, een Europese meeteenheid

Het JKP is een meeteenheid die op Europees niveau is ontwikkeld om verschillende leningen te kunnen vergelijken. Door de JKP’s te vergelijken, kan men bijvoorbeeld zien dat een rentevoet van 1,5% eigenlijk minder aantrekkelijk is dan een rentevoet van 2,1%.

Hoe is dit mogelijk? 

Indien de aan de lening verbonden kosten voor de aanvraag of de verzekering van het uitstaande saldo duur zijn, zal dit een negatief effect hebben op het Jaarlijks KostenPercentage. De klant lokken met een lage rentevoet en dit compenseren met extra kosten is een techniek die door sommige banken wordt toegepast.

Hoe wordt het JKP voor een lening met variabele rentevoet berekend?

Het is uiteraard onmogelijk te weten wat de toekomstige ontwikkeling van de rentevoeten zal zijn. Het JKP voor een lening met variabele rentevoet is dus zeer approximatief. Het wordt berekend op basis van het tarief dat op het ogenblik van de berekening wordt aangeboden. De woorden “JKP-variabele” staan op de documenten om aan te geven dat het om een louter indicatieve waarde gaat.

Het bedrag van de premie van de woonverzekering dat in de berekening van het JKP zou worden opgenomen, zal waarschijnlijk ook in de loop van de tijd veranderen.

Klaar om een woning te kopen?

Gebruik de online hypotheeksimulator en krijg direct onze beste rente, zonder onderhandeling. Dien dan je aanvraag in met slechts een paar klikken. 

DOE EEN SIMULATIE

Meer artikelen