Analoge klok tegen muur van baksteen
Leestijd: 4 min

Binnen welke termijn kan ik mijn hypotheeklening krijgen?

Je hebt het ideale huis gevonden, nu moet je enkel nog een hypotheeklening krijgen zodat je je verhuis kunt voorbereiden. Hoeveel tijd neemt dat in beslag?

De toekenning van een hypotheeklening is meestal een conditio sine qua non om een onroerend goed te kopen. Binnen welke termijn spreekt een bank zich uit over jouw hypotheeklening? Een goede voorbereiding van je dossier en een simulatie van je leencapaciteit kunnen de zaken versnellen zodat je een snel antwoord krijgt. Ontdek hoe je je kansen kunt vergroten om deze krachttoer te realiseren.

Je staat op het punt om je woning aan te kopen, maar je aarzelt om te tekenen. Wat gebeurt er als je binnen het termijn geen hypotheeklening krijgt? Idealiter ga je methodisch te werk.

Klaar om over te gaan tot de aankoop van een onroerend goed?

Maak gebruik van de online simulatie van je hypotheeklening. Dien dan je aanvraag in met enkele muisklikken.

DOE EEN SIMULATIE

Alle essentiële informatie verzamelen om een hypotheeklening te krijgen

Om jouw leencapaciteit te bepalen, heeft een bank precieze informatie nodig:

 • Het bedrag van jouw inkomen
 • Het bedrag van de eventuele uitkeringen die je ontvangt
 • Het bedrag van de extra inkomsten (activiteit als zelfstandige in bijberoep, activiteit in de deeleconomie, enz.)
 • Voor zelfstandigen: een kopie van jouw meest recente aanslagbiljetten
 • Het bedrag van jouw lopende kredieten (auto, persoonlijke leningen, enz.)
 • Het bedrag van jouw lasten (bijvoorbeeld het bedrag van eventueel te betalen alimentatie-uitkeringen)

Op basis van al deze informatie kan de bankinstelling waar je je dossier hebt ingediend, jouw terugbetalingscapaciteit inschatten.

Jongeman in een sofa, die informatie zoekt op een laptop

Tip: Als je actief op zoek bent om een woning om te kopen, maak dan vooraf alle documenten klaar die je nodig hebt. Dan hoef je ze enkel nog aan de bank te bezorgen wanneer je je droomhuis hebt gevonden. De tijd die je hiermee wint, kan belangrijk zijn om je niet in snelheid te laten nemen door een andere kandidaat-koper.

Variabele termijnen voor het beheer van een hypotheekleningdossier

De termijn van jouw hypotheeklening en voor de verwerking van jouw dossier varieert in functie van de workload binnen de bank en de mate waarin alles er geautomatiseerd is. Je moet gemiddeld tussen een week en een maand rekenen om een antwoord te krijgen.

De opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een hypotheeklening

Wanneer een kandidaat-koper een verkoopovereenkomst ondertekent, kan hij daar normaal gezien niet meer onderuit … behalve als hij bij zijn bod een opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een hypotheeklening voegt.

Als de bank weigert om de lening toe te kennen aan haar cliënt, wordt de verkoop geannuleerd en moet er geen schadevergoeding worden betaald aan de verkoper.

Probleem: zelfs als de vraagprijs wordt geboden, kan zo’n bod minder interessant lijken voor de verkoper dan het bod van een koper die zich onvoorwaardelijk verbindt, zelfs bij een minder hoog bod.

Over het algemeen bestrijkt deze opschortende voorwaarde een periode van vier weken. Als je erin slaagt om die termijn voor een hypotheeklening terug te brengen tot twee weken in samenspraak met jouw bankinstelling, heb je meer kans om de verkoper te overtuigen geduld te oefenen. De beschikbaarheid en de reactiesnelheid van jouw bank zijn dus waardevolle troeven.

Hoeveel tijd heb ik om een hypotheeklening te verkrijgen na de ondertekening van de verkoopovereenkomst?

Na de ondertekening van de verkoopovereenkomst beschik je over 45 dagen om een hypotheeklening te krijgen. Als dat nog niet is gebeurd, kun je verschillende banken polsen en de concurrentie uitspelen om het beste tarief te krijgen.

voorgevel van een huis met fiets hangend aan een rek

Dit vergt allemaal bijzonder veel tijd. Wacht dus niet om een afspraak te maken en dien je aanvraag online in bij Immoweb by KeytradeBank met enkele muisklikken. Dat is eenvoudig en transparant, en je verliest geen tijd met onderhandelingen want je krijgt meteen de beste rentevoet.

Alle stappen vanaf het bezoek aan je toekomstige woning tot de ondertekening van de verkoopovereenkomst:

 • Een woning bevalt je en je doet een bod op 6 maart.
 • Je bod wordt aanvaard en je ondertekent de verkoopovereenkomst op 9 maart.
 • Je hebt nu 45 dagen om een hypotheeklening te krijgen, ofwel tot 23 april.
 • De bank aanvaardt jouw dossier en doet je een aanbod voor een hypotheeklening dat 30 dagen geldig is. Als je dit hebt ontvangen op 20 maart, is het geldig tot 19 april.

Meestal vindt de ondertekening van de notariële akte plaats binnen vier maanden volgend op de ondertekening van de verkoopovereenkomst. Als deze laatste plaatsvindt op 15 april, zou je voor 15 augustus samen met de verkoper in het kantoor van de notaris present moeten zijn.

Reken vijf tot zes maanden tussen het eerste bezoek aan jouw toekomstige woning en de overhandiging van de sleutels.

Bepaal samen met je bank het maximale bedrag van je hypotheeklening vooraleer je voor een woning gaat

Het is beter om reeds een idee te hebben van jouw leencapaciteit vooraleer je op zoek gaat naar een appartement of een huis. Allereerst bepaal je dus samen met je bank op welk bedrag je aanspraak kunt maken voor je hypotheeklening, in functie van jouw persoonlijke situatie.

Sleutelbos met één sleutel in het slot van een deur gestoken

Een andere mogelijkheid:een online simulatie doen om het bedrag van de hypotheeklening te bepalen waarop je aanspraak kunt maken

Voorbeeld: jouw bank schat dat ze je tot 210.000 euro kan lenen en je beschikt over eigen middelen om de kosten te financieren die inherent zijn aan een woning in die prijsklasse.

–> Je weet dat je veel kans maakt om een hypotheeklening te krijgen, als je een woning vindt in deze prijsklasse, of zelfs goedkoper.

Opgelet: als je zoektocht veel tijd vraagt, ga dan regelmatig bij je bank na of de voorwaarden niet zijn veranderd, met name wat betreft de rentetarieven.

 • Als de rentetarieven stijgen, zal het bedrag dat aan jou kan worden toegekend met een bepaalde maandelijkse aflossing, neerwaarts worden bijgesteld.
 • Als de rente daalt, zul je eventueel aanspraak kunnen maken op een duurdere woning dan wat je oorspronkelijk had voorzien.

Dankzij een goede voorbereiding van je dossier met de bank vooraleer je actief op zoek gaat naar een woning, kun je de limieten kennen die je nooit mag overschrijden. Zo vermijd je ook dat je tijd verliest met het bezoeken van woningen boven je mogelijkheden en bespaar je je onnodige ontgoochelingen. Moeten afzien van je droomhuis omwille van de prijs, kan erg hard aankomen.

Klaar om over te gaan tot de aankoop van een onroerend goed?

Maak gebruik van de online simulatie van je hypotheeklening. Dien dan je aanvraag in met enkele muisklikken.

DOE EEN SIMULATIE

Meer artikelen