hypothecaire lening woonbonus
Leestijd: 2 min

Je hypotheek na de woonbonus: zijn er nog fiscale voordelen?

Eind 2019 werd de woonbonus in Vlaanderen afgeschaft. Deze beslissing van de Vlaamse regering zorgde voor heel wat ophef, aangezien er samen met de woonbonus ook een belangrijk fiscaal voordeel verdwijnt. Betekent dit nu dat er geen enkel fiscaal voordeel meer verbonden is aan een hypothecaire lening? We zetten enkele feiten op rijtje.

De woonbonus werd ingevoerd in 2005 en had als doel een hypothecaire lening aantrekkelijker te maken voor wie een woning koopt, bouwt of verbouwt. Dankzij de woonbonus kon een deel van de hypotheekkosten van de belastingen worden afgetrokken.

Wat als je je al een hypothecaire lening hebt lopen?

De afschaffing geldt alleen voor nieuwe kredieten. Wie voor 01/01/2020 startte met het afbetalen van de woonlening en in het bezit is van de notariële akte, kan van het fiscale voordeel van de woonbonus blijven genieten. Enkel voor wie na deze datum een hypothecair krediet opnam, verdwijnt dit voordeel.

Wat als ik mijn bestaande lening wil aanpassen?

Wil je je huidige lening herfinancieren? Dan wordt er naar de startdatum van de oorspronkelijke lening gekeken. Dateert die van voor 2020, dan blijft de woonbonus van tel. Wie een deel van het al terugbetaalde krediet terug wil opnemen, heeft minder geluk. Dat wordt als een nieuwe lening beschouwd en valt dus niet meer onder de woonbonus.

Is een hypothecaire lening dan nog wel fiscaal voordelig?

Toch wel. De Vlaamse regering heeft de woonbonus vervangen door lagere registratiekosten. Wie een woning koopt, en op dat moment nog geen huis of appartement bezit, betaalt 6% belasting op die aankoop (‘registratierechten’ of ‘verkooprechten’), in plaats van 7%. Beslis je om binnen de 5 jaar na die aankoop je woning te verbouwen en zo energiezuiniger te maken? Dan hoef je maar 5% te betalen, op voorwaarde dat je een EPC-attest hebt dat deze verbetering aantoont.

Voor wie is het afschaffen van de woonbonus vooral nadelig?

De echte dupes van de afschaffing van de woonbonus, zijn mensen die voor een nieuwbouwwoning kiezen. Terwijl deze groep vroeger ook kon genieten van het fiscale voordeel van de woonbonus, komen ze nu niet in aanmerking voor de verlaagde registratierechten. Ook wie al eigenaar van een pand is en een gezinswoning wil kopen, heeft geen recht op verlaging en betaalt hiervoor 10% verkooprechten.

Op zoek naar een hypothecaire lening? Ontdek het aanbod van Immoweb.

Immoweb en Keytrade Bank slaan de handen in elkaar en lanceren een interessant hypothecair aanbod. Via onze tool maakje snel een simulatie en kom je te weten tegen welke voorwaarden je bij ons kan lenen.

Maak een simulatie

Meer artikelen