zonneboiler dakmontage zonsondergang
Leestijd: 4 min

Meer controle over je energieverbruik: deze technieken doen het

De goedkoopste energie is de energie die je niet van het elektriciteitsnet haalt of van de grote leveranciers afkoopt, maar rechtstreeks uit de natuurelementen wint. Door te investeren in technieken op basis van hernieuwbare energie krijg je meer controle over je energieverbruik en de bijhorende kosten. Wat zijn de voornaamste kanshebbers?

Werk aan de winkel tegen 2050

De opdracht is klaar en duidelijk: tegen het jaar 2050 moet ons land 80 tot 95% minder CO2 uitstoten. De energie die we verbruiken om onze woningen warm en comfortabel te houden heeft daar een enorm grote impact op.

Dus ook woningeigenaars moeten hun stevige duit in het zakje doen. Tegen datzelfde jaar moet namelijk iedere woning in ons land energiezuinig zijn. Werk aan de winkel, maar zowel in Vlaanderen, Wallonië als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er al vanalles in beweging.

Isolatie als dé basisvereiste

Binnen nieuwbouw- en ingrijpende renovatieprojecten is het allang geen kwestie van kiezen meer. Je woning stevig isoleren en voorzien van minstens dubbele beglazing is een must om mee te zijn met de huidige (ver)bouweisen.

Logisch, want een doorgedreven woningisolatie is onmisbaar om de opgewekte warmte zo lang en zo goed mogelijk in huis te houden, om zo je energieverbruik te beperken.

Extra resultaat, met dank aan de natuurelementen

Dé bijkomende grote winst om de CO2-uitstoot te verlagen en tegelijkertijd meer controle over je energieverbruik te krijgen, ligt in het gebruik van hernieuwbare technieken. Met andere woorden, door alle comfort in huis op te wekken uit lucht, aarde, zon en water: voor je verwarming, koeling, elektriciteit, warm water, noem maar op.

Het  grote nadeel: aan dergelijke technische installaties hangen vaak de grootste kosten vast. Het grote voordeel: je verdient vanaf dag 1 van ingebruikname je investering terug. En vaak fors. Bovendien wordt de technologie achter deze installaties ieder jaar beter en beter.  

warmtepomp buitenunit buitengevel ventilator

Een warmtepomp haalt bijna al zijn energie uit de omringende lucht of uit de ondergrond.

Hieronder sommen we de meest voorkomende opties voor je op.

1. Zonnepanelen

Wellicht de meest bekende vorm van hernieuwbare energie voor woningen. De zon als jouw onuitputtelijke energiebron, althans op zonnige dagen en in combinatie met kwalitatieve zonnepanelen.

Gelukkig blijft de zonnepanelenindustrie erop vooruitgaan. De gemiddelde levensduur van een pv-installatie bedraagt vandaag 25 tot 30 jaar. En hoe meer van je elektriciteitsverbruik je kunt compenseren dankzij de zon, hoe sneller je installatie – die trouwens almaar betaalbaarder wordt – zich terugbetaalt.

2. Warmtepomp

Dé verwarming van de (nabije) toekomst? Wellicht wel. In Vlaanderen zijn warmtepompen vanaf 2025 zelfs verplicht voor nieuwbouwwoningen. Al sinds 2021 is er zelfs geen sprake meer van gasaansluitingen in nieuwe verkavelingen voor grote woonprojecten.

Een warmtepomp haalt bijna al zijn energie uit de omringende lucht of uit de ondergrond, afhankelijk van de gebruikte technologie. Bijkomend pluspunt: sommige types van warmtepompen kun je ook inzetten om je woning te koelen.

Let wel: een warmtepomp werkt volledig op elektriciteit. Het loont dus om de combinatie met zonnepanelen te maken.

3. Boilersystemen op hernieuwbare energie

Boilers zorgen voor sanitair warm water in huis, voor in de douche of in bad. In tegenstelling tot de klassieke boiler, die puur op elektriciteit werkt, bestaan er ook hernieuwbare varianten.

Zo zet de warmtepompboiler energie uit de buitenlucht om tot energie om warm water te creëren. De zonneboiler geeft – zoals de naam het zegt – energie uit zonnestralen af in de vorm van sanitair warm water. Beide systemen zijn voorzien van een opslagvat om het warm water te bufferen tot het klaar is voor gebruik. Dat maakt dat dergelijke opstellingen iets meer plaats nodig hebben.

4. Thuisbatterij

De thuisbatterij probeert al langer zijn weg te vinden naar onze woningen. Dankzij de hogere stroomprijzen van de afgelopen jaren, werd de hype plots en snel een gegeerd goed.

Kun je de opgewekte zonne-energie niet op het moment zelf verbruiken? Dan slaat de thuisbatterij de energie voor bepaalde tijd op. In combinatie met zonnepanelen kunnen thuisbatterijen dus een zeer efficiënte manier om meer controle te krijgen over je energieverbruik. Zeker wanneer jouw dagelijks stroomverbruik hoog ligt – elektrische wagen iemand? – en je over veel zonnepanelen beschikt.

display energieverbruik op tafel, man checkt energiefactuur

Van zodra je helemaal gesetteld bent in je nieuwe woning, is het ook belangrijk om bewust te blijven van je eigen energieconsumptie. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een energiemonitor.

Wees bewust van je eigen verbruik!

Bovenstaande technieken zetten hernieuwbare energie om in een andere vorm van energie die je thuis kunt gebruiken. Zij doen dus al een deel van het zware werk om de CO2-uitstoot en de energiefactuur te verlichten.

Maar van zodra je helemaal gesetteld bent, is het ook belangrijk om bewust te blijven van je eigen energieconsumptie. Dat kan enerzijds door je dagelijks verbruik zo goed mogelijk proberen te monitoren en anderzijds door te investeren in slimme en/of energiezuinige toestellen.

1. Meten is weten!

Er bestaan verschillende manieren om je energieverbruik live te monitoren. Meestal zal een sensor ergens in of rond je meterkast je verbruik uitlezen en dat vertalen via een display in huis of via een app op je smartphone. In die mate zelfs dat je ieder elektrisch apparaat in huis kunt monitoren. Door meer inzicht te krijgen in je verbruik, kun je -waar nodig- actie ondernemen.    

2. Gebruik slimme technologie

Door technieken op basis van hernieuwbare energie te koppelen aan domotica en/of smart hometoepassingen, zet je een bijkomende grote stap richting meer controle over je energieverbruik. Zeker in het geval van slimme toestellen, want deze toepassingen gaan actief mee op zoek naar de beste momenten om zo weinig mogelijk energie te verspillen. Ook als je zelf niet aan het opletten bent.

3. Check de energielabels

Beslis je om een antieke koelkast of diepvriezer mee te verhuizen naar je nieuwe woning? Denk zeker twee keer na voor je definitief beslist. Je kunt namelijk flink wat geld uitsparen door energiezuinige toestellen te kopen voor je nieuwe of gerenoveerde woning. Laat je dus gidsen door de (groene) energielabels.

Bekijk al je opties…

Los van bovenstaande opties zijn er nog tal van mogelijke manieren om – met dank aan de techniek – de controle over je energieverbruik te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan verwarmingsinstallaties op basis van biobrandstof of aan warmtenetten voor grotere woonprojecten. Win dus zoveel mogelijk relevant advies in zodat jij straks de meest geschikte keuze kunt maken.

… en vergeet de premies niet

Afhankelijk van je huidige en toekomstige woonsituatie kom je mogelijk in aanmerking voor een of meerdere premies. Let op: de premies en bijhorende voorwaarden verschillen per gewest:

Vind je bouwgrond en krijg carte blanche!

De beste kaarten op een maximaal energiezuinige woning, dat is nog altijd zelf bouwen. Zo heb je alles in eigen handen van in het begin. Goed nieuws: op Immoweb verschijnen er dagelijks nieuwe interessante bouwgronden in jouw regio. Kom dus zeker regelmatig een kijkje nemen. Veel succes met jouw zoektocht!

Vind jouw geschikte bouwgrond

Meer artikelen