Leestijd: 4 min

Nieuwe woonplaats zoeken? Met Google Maps alleen kom je er niet

Een nieuwe woonplaats zoeken, het kan best spannend zijn. Je ruilt je vertrouwde cocon in voor een totaal nieuwe omgeving. Welke factoren spelen mee in de keuze van je volgende adres en hoe bereid je je voor op zo’n zoektocht?

Denk aan nu… en aan later

Mogelijk trek je naar de stad nadat je je hele leven lang op het platteland hebt gewoond. Misschien maak je net de omgekeerde beweging, op zoek naar meer rust en ruimte voor je gezin. Of is er een nieuwe job in het spel en zijn lange pendeltochten geen optie? Wat de reden ook is achter je zoektocht naar een nieuwe woonplaats: houd altijd rekening met wat de toekomst kan brengen. En dan is een plek niet té ver weg van de bewoonde wereld nooit een verkeerde keuze. Denk onder meer goed na over de nabijheid van:

 • Warenhuizen en winkelmogelijkheden
 • Scholen en kinderopvang
 • Auto(snel)wegen
 • Parkeermogelijkheden
 • Openbaar vervoer
 • Sport, ontspanning en hobbymogelijkheden
 • Culturele activiteiten
 • Groen en natuur

Stel jouw ideale lijstje samen, verdeel ze in absolute musthaves en leuke extraatjes en vertrek op zoektocht naar de geschikte buurt.

Heb je al wat interessante buurten op het oog? Neem de fiets mee en verken ze op jouw tempo.

Check je budget met de Immoweb Prijsmap

Dat de gemiddelde woningprijzen per vierkante meter in een groene buitenwijk nabij een grootstad hoger liggen dan in een afgelegen dorp, lijkt normaal. Toch kunnen de prijzen zelfs lokaal heel sterk verschillen.

Wij helpen je graag om de juiste inschatting te maken. Met onze Immoweb Prijsmap krijg je een heel gedetailleerd beeld van de woningprijs per vierkante meter per gemeente of regio. Voor de 12 grootsteden in ons land (Antwerpen, Brugge, Charleroi, Gent, Hasselt, Luik, Leuven, Mechelen, Namen, Bergen, Oostende en Brussel) kan je zelfs inzoomen op straatniveau. Deze resultaten zijn gebaseerd op alle woningen in onze eigen database en worden voortdurend bijgewerkt.

Wil je een nog beter beeld hebben van de prijs van jouw ideale woning op jouw ideale locatie? Gebruik dan onze schattingstool. Deze tool berekent de geschatte waarde van een woning, onder meer op basis van locatie, oppervlakte, aantal slaapkamers en de oriëntatie van je woning.

Leer de omgeving kennen

Een nieuwe woonplaats zoeken, gaat verder dan een uitgebreide zoektocht op Google Maps. Om je toekomstige buurt beter te leren kennen, breng je best één of meerdere uitgebreide bezoekjes ter plaatse. Hoe leer je jouw nieuwe buurt, gemeente of regio beter kennen?

 • Surf eens door de website van de gemeente in kwestie. Wat hebben ze te bieden op vlak van cultuur, sport, horeca, evenementen, verenigingsleven, uitgaan, natuur…?
 • Wat zijn de hotspots en de minder bekende plekjes? Pols eens bij vrienden of kennissen uit de buurt of doe navraag online.
 • Heb je al wat interessante buurten op het oog? Neem de fiets mee en verken ze op jouw tempo.
 • Spreek mensen uit de buurt aan: is het er leuk wonen, zijn er minder leuke aspecten zoals mogelijke wateroverlast, geluidshinder of een overvloed aan verkeer?
 • Wanna be a local? Act local. Trek er eens een dagje op uit en doe alsof je er woont: ga inkopen doen, shoppen, plan een terrasje of verken de buurt al joggend.

 

Een nieuwe woonplaats zoeken: welke factoren spelen mee in de keuze van je volgende adres en hoe bereid je je voor op zo’n zoektocht?

Met de Immoweb Prijsmap krijg je een heel gedetailleerd beeld van de woningprijs per vierkante meter per gemeente of regio.

Nieuwe woonplaats check? Dan maar minglen

Is je nieuwe woonbestemming straks helemaal een feit? Gefeliciteerd! Als de verhuis nog niet voor meteen is, kan je toch al een aantal dingen ondernemen om de buurt nog beter te leren kennen.

Leer je nieuwe buren kennen. Een goede relatie met je buren speelt alleen maar in je voordeel. Laat hen alvast weten dat jullie ernaar uitkijken om in de buurt te komen wonen. En misschien kan je hen eens uitnodigen in je nieuwe woning eens je verhuis in kannen en kruiken is?

Laat je kinderen wennen. Heb je kinderen? Ga samen een kijkje nemen naar hun toekomstige nieuwe school, neem ze mee naar een plaatselijke speeltuin… Kortom, laat hen op een fijne en positieve manier wennen aan hun nieuwe omgeving.

Sluit je aan bij een plaatselijke vereniging. Mensen zijn sociale wezens. Waarom tot na je verhuis wachten om al actief deel te nemen aan plaatselijke initiatieven? Sluit je aan bij een sport- of hobbyclub en maak gerust al wat eerder kennis met je nieuwe buurt.

Neem je huisdier mee op verkenning. Voor huisdieren die mee de verhuis maken, zoals honden, is de overgang vaak het meest plots. Dit kan je deels opvangen door al een aantal keren met hen op bezoek te gaan of een wandeling te gaan maken in de buurt.

Extra tips nodig?

Misschien zoek je jouw nieuwe woonplaats wel een beetje verder? Of kan je nog wat bijkomende hulp gebruiken eens de verhuis bijna een feit is? Deze blogs zetten je mee op weg:

Wat zijn de woningprijzen in jouw buurt? Gebruik onze prijsmap

Bij Immoweb vind je duizenden woningen terug, op zoek naar nieuwe bewoners. Maar wat kost een woning in de buurt van jouw keuze? Ontdek het tot in detail met onze Immoweb Prijsmap.

Check de woningprijzen in jouw buurt

Meer artikelen