Leestijd: 3 min

Verbouwingswerken op til: wanneer heb je een architect nodig?

Is het tijd om je verouderde woning eindelijk aan te pakken, misschien wel met het oog op een verkoop? Of heb je net een woning gekocht en wil je meteen de handen uit de mouwen steken om ze helemaal naar jouw smaak te verbouwen? Mogelijk moet je verplicht een architect aanstellen. Het hoe en wat, dat lees je in deze blog.

Duidelijke basisregel

Heel wat werken in en rondom je woning vereisen een vergunning. Bij sommige ingrepen volstaat het dan weer om de werken te melden. En soms hoef je zelfs helemaal niets aan te geven. Zowel Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hanteren hun eigen regelgeving hierrond.

Als het over de rol van de architect bij verbouwingen gaat, zijn de verschillende regio’s wel redelijk unaniem. Zo dien je normaliter een vergunning aan te vragen én een architect aan te stellen, wanneer je:

  • aan de structuur (steunmuren en andere dragende woningdelen) van je woning raakt. Bijvoorbeeld bij het uitbreken van bepaalde muren in huis. Bij twijfel laat je best een expert langskomen om een kijkje te komen nemen. Dergelijke constructies zonder voorkennis verwijderen, brengt heel wat gevaren met zich mee.
  • het buitenaanzicht van je woning langs de straatkant ingrijpend verandert.
  • de hoofdfunctie van je woning verandert, bijvoorbeeld van gezinswoning naar handelspand of kantoor.
  • nieuwe woongelegenheden in huis inricht, bijvoorbeeld voor huurders.
  • jouw woning wenst uit te breiden, bijvoorbeeld door middel van een aanbouw.

Lees ook: 7 tips om je budget onder controle te houden bij het renoveren

Renovatiewerken waarbij je de stabiliteit van je woning in het gedrang kunt brengen, zijn altijd vergunningsplichtig.

Uitzonderingen mogelijk

Ook al zijn bovenstaande basisvoorwaarden overal in België wel min of meer gelijk, toch kan ieder gewest eigen uitzonderingen naar voren schuiven.

Bovendien kan je eigen gemeente extra voorwaarden opleggen bovenop de regels vanuit het gewest. Zorg er dus zeker voor dat je alle betrokken partijen hebt gehoord voordat je aan de slag gaat, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn om je nieuwe veranda weer te moeten afbreken, omdat je een aantal m2 meer dan de maximum toegelaten oppervlakte hebt bijgebouwd.

Je architect zorgt voor het papierwerk

Komen er sowieso een vergunning en een architect bij je verbouwingsplannen kijken? Dan kan die laatste zich mee ontfermen over het uitwerken en indienen van je vergunningsdossier.

En wat als je het toch zonder architect probeert?

Buiten de reële gevaren die komen kijken bij ingrijpende verbouwingswerken, ben je ook niet financieel beschermd bij eventuele constructiefouten die achteraf aan het licht komen. Je architect is namelijk aansprakelijk voor fouten ten gevolge van een ontwerpfout of gebrekkige controle van de werken. Geen architect, betekent ook geen officieel verslag of administratie die later als bewijs kan dienen. Los van dit alles is het ook best mogelijk dat je tegen een boete of vervolging aanloopt.

Buiten de reële gevaren die komen kijken bij ingrijpende verbouwingswerken, ben je zonder architect ook niet financieel beschermd bij eventuele constructiefouten die achteraf aan het licht komen.

Hoe vind je de geknipte architect?

Oké, nu nog de juiste man of vrouw voor jouw renovatieopdracht vinden. Hoe begin je aan jouw zoektocht naar de geschikte architect? Zeker bij een renovatieproject is het belangrijk om de best mogelijke expertise in te schakelen, zodat je een compleet beeld krijgt van je opties en natuurlijk van het bijhorende kostenplaatje. Gelukkig hebben we een aantal sterke tips in petto voor een succesvolle zoektocht naar de ideale architect.

Op zoek naar extra verbouwinspiratie?

Heb je nog wat bijkomende renovatietips nodig? Of ben je op zoek naar bijkomende inspiratie voor de inrichting van je woning? Op onze blogpagina vind je ongetwijfeld voldoende tekst en beeld om jouw verbouwproject naar een hoog niveau te tillen.

Lees onze verbouw- en woontips

Meer artikelen