Twee meisjes op de computer aan het kijken naar een lening
Leestijd: 3 min

Wat zijn de voordelen van het online afsluiten van een lening?

Vandaag de dag is het mogelijk om online een woningkrediet af te sluiten, zonder het huis te verlaten. De 21e eeuw is het digitale tijdperk. Het internet heeft ons leven nu al meer dan 20 jaar revolutionair veranderd, en de Covid-19 crisis heeft deze (r)evolutie nog een extra impuls gegeven.

De vastgoed- en banksector vormen geen uitzondering op deze trend en het wordt steeds gebruikelijker om een hypotheek rechtstreeks op de computer of smartphone af te sluiten. De methode van het online afsluiten van een lening heeft vele voordelen.

De mogelijkheid om hypotheekrente online te vergelijken

Dit is een universele reflex. Het is waarschijnlijk zelfs de eerste stap die aspirant-kopers zetten: eenonline simulatie uitvoeren om te bepalen of je in staat bent om je eventuele lening terug te betalen. 

In enkele muisklikken kan elke bankinstelling je een idee geven van het bedrag dat jij kan lenen op basis van jouw persoonlijke situatie (salaris, lasten, regio waar het onroerend goed zich bevindt, enz.). Het vergelijken van de verschillende aanbiedingen is dus bijzonder eenvoudig. 

Met de hypothecaire lening aangeboden door Immoweb in samenwerking met Keytrade Bank, verlies je geen tijd met onderhandelen. Meteen na de simulatie krijg je het beste tarief van de bank.

Klik hier om snel de basistarieven van de verschillende Belgische banken te vergelijken.

Lees ook: Wat is het JKP, het instrument om kredietaanbiedingen te vergelijken?

Klaar om jouw vastgoedproject te starten?

Gebruik onze online simulatietool om jouw lening te berekenen en krijg direct onze beste rente, zonder onderhandeling. Vraag hierna jouw lening in een paar klikken aan.

DOE EEN SIMULATIE

Online een woningkrediet aanvragen bespaart tijd

In het verleden (een tijd die mensen onder de 20 niet kennen) moest je een afspraak maken in een kantoor om je vastgoedproject voor te stellen en een leningofferte te ontvangen… alvorens hetzelfde proces te herhalen in een concurrerend kantoor om zo de aanbiedingen te vergelijken. Dan moest je telefoontjes plegen naar verschillende bankiers om te concurreren. Kortom, dit vergde veel energie en tijd.

De mogelijkheid om online een lening af te sluitenheeft het proces volledig vereenvoudigd. In slechts enkele minuten kan je te weten komen welke hypotheekaanbiedingen het aantrekkelijkst zijn. Wordt er niet vaak gezegd dat “tijd geld is”? Dus zelfs vooraleer je tekent, is een online vastgoedlening al een goede deal.

Wie kan online een hypotheek afsluiten?

In de ogen van de wet heeft een online hypotheek dezelfde waarde als een “conventionele” hypotheek en gelden dezelfde regels.

De volgende personen kunnen dus een online hypothecaire lening afsluiten:

  • Iedere natuurlijke persoon die de wettelijke leeftijd heeft bereikt en in staat is zijn rechten en verplichtingen uit te oefenen
  • Iedere rechtspersoon 

De acceptatiecriteria voor een online hypotheek zijn dezelfde als die voor een conventionele lening. Als je kredietaanvraag geen specifieke zwakke punten vertoont, iseen online hypotheekbijzonder geschikt.

Bij twijfel, kan je jouw aanvraag online indienen en zal deze op dezelfde manier worden geanalyseerd als in het traditionele banknetwerk. Aarzel niet om een online simulatie uit te voeren om je leencapaciteit te bepalen, want dit is meestal de eerste stap op weg naar huiseigenaarschap.

Aarzel niet om een online simulatie uit te voeren om uw leencapaciteit te bepalen, want dit is meestal de eerste stap op weg naar huiseigenaarschap.

Drijven online hypotheken de tarieven omlaag?

De tarieven zijn momenteel laag voor alle leningen en hypotheken vormen daarop geen uitzondering. Maar een lening online afsluiten is geen garantie voor een lage rentevoet.

Het feit dat je de tarieven van de verschillende banken gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken, maakt dat ze zich meer met elkaar gaan meten. Een goede positie ten opzichte van jouw concurrenten is dus interessant. Vroeger konden sommige financiële instellingen rekenen op de luiheid van hun klanten om een hoger tarief aan te bieden, erop weddend dat zij niet de moeite zouden nemen om te vergelijken.

Bovendien is het aanbieden van een 100% online aanvraagprocedure ook kostenbesparend. De besparingen verbeteren ook het concurrentievermogen van de aanbiedingen. In dit opzicht is het hypothecair krediet dat Immoweb aanbiedt in samenwerking met Keytrade Bank duidelijk: zodra je simuleert, krijg je direct de beste rentevoet. Dus je hoeft geen tijd te verspillen met onderhandelen.

Lees ook: Wat beïnvloedt de evolutie van de hypotheekrente?

Hoe sluit je een online een lening af?

Online een hypotheek afsluiten is heel eenvoudig. Meestal hoef je alleen maar de instructies te volgen en de gestelde vragen te beantwoorden:

  • Prijs van de woning
  • Geboortedatum
  • Jouw inkomsten
  • Kosten (in verband met de terugbetaling van andere leningen, onderhoudsbetalingen, enz.)
  • Gewenste aflossingsperiode

De simulatie toont de totale kostprijs van je lening, de vaste rentevoet, het JKP en het bedrag van de bijkomende kosten bij je lening (eventuele dossierkosten en expertisekosten).

Indien je de voorgestelde simulatie interessant vindt, volstaat het een kredietaanvraag in te dienen, die dan op dezelfde wijze zal worden geanalyseerd als in een kantoor.

Heb ik genoeg ondersteuning?

Uiteraard. Zodra je een simulatiehebt gemaakt, is het mogelijk om een afspraak te maken met een expert om je project te bespreken (dit is met name het geval voor het partnerschap tussen Immoweb en Keytrade Bank).

Online een hypotheek afsluiten betekent niet dat je geen advies kunt inwinnen. Wanneer je een verbintenis aangaat die zo fundamenteel is als de eigenaar worden van een woning, is menselijk contact vaak van cruciaal belang.

Klaar om jouw vastgoedproject te starten?

Gebruik onze online simulatietool om jouw lening te berekenen en krijg direct onze beste rente, zonder onderhandeling. Vraag hierna jouw lening in een paar klikken aan.

DOE EEN SIMULATIE

Meer artikelen