checklist voor dat je naar vakantie vertrekt
Leestijd: 4 min

Waaraan moet je denken voor je op vakantie vertrekt? Checklist voor het huis.

Staan je koffers al klaar om binnenkort naar zonnigere oorden te vertrekken? Of kijk je uit om even helemaal tot rust te komen in de natuur? Dankzij deze checklist voor je woning kan je met een gerust hart op reis vertrekken. Waaraan moet je allemaal denken als je op vakantie gaat?

Water voor je planten? Check!

Niks zo jammer als terugkomen van vakantie en merken dat je plantenrijk er triest en dor bijstaat. Om te voorkomen dat je afscheid van je geliefde flora moet nemen, plan je best op voorhand de verzorging in.   

Schakel hulp in

Vraag een vriend, familielid of buur om af en toe eens langs te komen en de planten water te geven. Geef daarbij gerust enkele tips zoals welke planten hoeveel water nodig hebben. Is dit dagelijks? Een keertje per week? Een klein beetje water? Of zorgen voor een goede, vochtige grond? Als je niemand met groene vingers kent, kan je zelfs een klein document opstellen met alle tips over hoe jouw urban jungle verzorgd moet worden.

Neem zelf enkele maatregelen

Ken je niemand die langs kan komen? Of ben je maar heel even op vakantie? Dan kan je natuurlijk ook zelf enkele maatregelen treffen.

Door met een schaar een klein gaatje in de dop van een fles water te maken, kan je een zelfbedruipend systeem voor je planten voorzien. Plant de fles met de dop in de grond. Zo zal het water langzaam in de grond druppelen en krijgen je planten geleidelijk aan water.

Verder kan je er ook voor kiezen om je planten tijdelijk te verplaatsen. Hoe minder licht je planten krijgen, hoe minder water ze nodig zullen hebben voor fotosynthese. Let op: sommige planten kunnen niet tegen heel schaduwrijke plekken. Schuif ze een eindje bij het raam vandaan of trek de gordijnen een stukje dicht. Dit zal al een groot verschil maken in hoeveel water je planten tijdens je vakantie nodig hebben.

Verzorging voor je huisdier? Check! 

Kan je huisdier niet mee op vakantie? Dan zijn er verschillende manieren waarop je kan zorgen dat je viervoeter niks tekort komt tijdens je afwezigheid.

Vraag of iemand langskomt

Voor je kippen of hamsters kan je een kennis vragen om af en toe langs te komen en je huisdieren goed te verzorgen. Maak duidelijk welke voeding je huisdier normaal krijgt, hoe vaak het water of het stro ververst moet worden, schrijf het telefoonnummer van je vaste dierenarts op, enz.

Huisdieren zoals honden of katten hebben meer verzorging nodig. Daarom kan je iemand zoeken om te komen ‘dogsitten’ of ‘catsitten’. Door iemand in je huis te laten wonen terwijl jij er niet bent, zit je huisdier niet alleen en krijgt het naast de nodige verzorging ook voldoende aandacht en knuffels.

Kies voor een dierenpension

Je kan er ook voor kiezen om je huisdier naar een pension te brengen tijdens je vakantie. Controleer zeker of dit pension erkend is door de dienst Dierenwelzijn. Je kan ook op voorhand al eens een kijkje gaan nemen, zodat je zeker weet dat je huisdier in goede handen is tijdens je vertrek.

Om je dier te mogen achterlaten bij een dierenpension dient het in orde te zijn met alle vaccinaties. Houd dus zeker het vaccinatieboekje van je viervoeter bij de hand. Verder kan je ook een speeltje of knuffel meegeven wanneer je je huisdier naar zijn tijdelijke verblijfplaats brengt.

Hoewel sommige dierenpensions verschillende soorten dieren opvangen, is het eerder aangeraden om voor een gespecialiseerd dierenpension te kiezen. Zo vinden dwergkonijntjes het maar stresserend om de hele dag tussen blaffende honden te zitten. Gelukkig bestaan er verschillende hondenpensions, kattenpensions en konijnenpensions. Zo is er altijd gespecialiseerde opvang te regelen voor jouw hartendief!

Een lege koelkast? Check!

Ga je voor een korte of langere periode op reis? Dan is het geen slecht idee om je koelkast uit te kuisen. Zo voorkom je dat je verse ingrediënten bederven tijdens je vakantie. Je kan bijvoorbeeld:

  • De week voor je vertrek zoveel mogelijk van je bederfbare ingrediënten opeten. Denk maar aan fruit, vlees, zuivel, enz.
  • De dagen voor je vertrek geen boodschappen meer doen maar je kliekjes opeten of take-away bestellen.
  • Heb je nog groenten over? Maak spaghettisaus of soep en vries deze in voor later.
  • Heb je nog fruit over? Dan kan je een smoothie maken.

Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat je na je vakantie beschimmeld eten in je koelkast aantreft.

Een bewoonde indruk voor je huis? Check!

Een heel groot percentage inbraken gebeurt wanneer inbrekers opmerken dat een bepaald huis er verlaten bijligt. Zorg er daarom voor dat:

  • Iemand je post komt halen. Je kan bijvoorbeeld een regeling treffen met een vriend, familielid of buur. Zo voorkom je uitpuilende post. En voorkom je eveneens dat je een belangrijke brief of factuur mist. Hang zeker geen briefje op de deur dat de post bij je buurman moet geleverd worden. Inbrekers merken dit namelijk ook op.
  • Rijd je gras af voordat je op vakantie vertrekt. Zo verklein je de kans dat het tijdens je (langere) vakantie opvallend hoog gaat staan.
  • Werk met tijdschakelaars voor je lichten in huis.
  • Sluit verder alles netjes af. Zorg dat er geen ramen meer openstaan, dat het poortje achteraan je woning goed afgesloten is, enz.

Deze checklist helemaal afgevinkt? Dan kan jij met een gerust hart op vakantie vertrekken!

Ontdek nog veel meer woon- en tuintips!

Huur of verhuur je een huis? Ben je eigenaar van vastgoed? Op onze blog vind je tonnen wooninspiratie en vastgoedtips!

Bekijk alle tips hier

Meer artikelen