botanische tuin, betonstop
Leestijd: 2 min

Wat is de betonstop en waarom wordt het ingevoerd?

De betonstop. Het woord klinkt net zo zwaar als zijn betekenis en wordt tegenwoordig dan ook liever ‘bouwshift’ genoemd. Vanaf 2040 mag je in Vlaanderen niet meer bouwen in de open ruimte. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Waarom wordt het ingevoerd? En gelden deze regels ook in Wallonië? Op al deze prangende vragen, geven wij een antwoord. Lees er meer over in deze blog!

Wat betekent de betonstop 2040?

De betonstop houdt in dat huizen enkel nog gebouwd mogen worden binnen de ruimte die al ingenomen is. Er zouden dus vanaf 2040 geen bijkomende ruimte-innames meer mogen plaatsvinden. Zogenaamde ‘green fields’ (= open ruimte), moeten dus vooral groene velden blijven. Dit betekent niet dat je nergens meer mag bouwen. Op een bestaand perceel waar al gebouwd is of een perceel dat verhard is, mag dat wel. Oftewel, we gaan meer boven elkaar wonen en dichter bij elkaar. En laten we eerlijk zijn, na 2020 klinkt ‘dichter bij elkaar’ nog niet eens zo slecht.

Waarom wordt de betonstop ingevoerd?

In Vlaanderen wordt er gemiddeld zo’n 6 a 7 hectare per dag bebouwd – over een spreekwoordelijke baksteen in de maag gesproken. En dat is niet mis als je weet dat nergens in Europa zoveel grond wordt ingenomen. Dit zorgt ervoor dat de openbare ruimte behoorlijk versnipperd is. En die versnippering verstoort aan de ene kant de biodiversiteit, en aan de andere kant zorgt het voor filevorming. Vlaanderen rijdt zichzelf letterlijk klem. Er is dus niet alleen een ecologisch belang, maar ook een maatschappelijk en economisch belang.

Wat gebeurt er met bestaande bebouwing en bouwgronden?

Het huisje op de hei. Lintbebouwing. Wat gebeurt daar mee? Het is in ieder geval geen toekomstmuziek meer als het aan de Vlaamse regering ligt. De huizen liggen vaak te ver van een dorp- of stadskern af en er is kans op overstromingsgevaar. Ze zullen zeker niet ineens afgebroken worden, maar dit soort huizen zullen uiteindelijk verdwijnen. Zeker als een renovatie duurder blijkt te zijn dan de aankoop van een nieuwbouwhuis.

En wat als je bouwgrond in handen hebt? De vraag is dan of het bestempeld gaat worden als bouwgrond. Dat is nog onzeker. Mocht het niet zo zijn, blijf je natuurlijk niet met lege handen achter. Ofwel krijg je een eigendomsvergoeding, ofwel krijg je bouwrechten op een ander stuk grond.

Is er in Wallonië ook een betonstop?

Ja, zeker. Ook Wallonië trok aan de noodbel. De regering wil vanaf 2050 ook daar een stop doorvoeren, en een halve verdichting in 2025. En dat is nog een hele uitdaging aangezien de bevolkingscijfers in Wallonië blijven stijgen.

In ieder geval is het duidelijk dat een betonstop niet betekent dat je jouw bouwdroom hoeft op te zeggen. Aan de andere kant is het duidelijk dat er bepaalde prioriteiten gesteld moeten worden en dat we ons gelukkig mogen prijzen met het groen dat er nog is. Overigens is de  betonstop voor nu uitgesteld, maar niet afgeblazen.

Ben je nog niet zeker over het bouwen van je eigen woning?

Ga naar onze zoekertjes te koop en vind een pareltje dat bij je wensen past!

Naar onze zoekertjes

Meer artikelen