Inhoudstafel
Bouwen of verbouwen in 2021? Benieuwd of investeren in zonnepanelen nog steeds interessant is voor jou? Lees dan zeker verder. Door de daling van de kostprijs, de nieuwe Vlaamse investeringspremie voor zonnepanelen tot 1.500 euro én de terugleveringsvergoeding, zijn nieuwe installaties gemiddeld binnen de tien jaar terugverdiend. Daarna leveren ze doorgaans nog 15 jaar lang stroom. Geld en energie besparen? Dat kan met zonnepanelen op jouw dak. Ook zonder terugdraaiende teller is het de investering meer dan waard.
Slimme investering
Anno 2021 zijn zonnepanelen een zeer belangrijke bron van hernieuwbare energie in Vlaanderen. Niet alleen bedrijven, maar ook heel wat gezinnen proberen hun energiefactuur op een duurzame manier te verlagen en investeren in zonnepanelen. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan verbonden. Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit en daarbovenop wordt de kwaliteit steeds beter. Wanneer je een nieuwbouwwoning zet, is er haast geen ontsnappen aan. Door de aanleg van zonnepanelen voldoe je makkelijk aan de verplichte EPB-normen voor hernieuwbare energie bij nieuwbouwwoningen.
Vanaf 2021 krijgt je trouwens de mogelijkheid om de zonnestroom die je niet rechtstreeks gebruikt via een terugleveringscontract te verkopen aan je energieleverancier. De tarieven voor teruglevering en voor de aankoop van elektriciteit, kan je vergelijken via de V-test van de Vreg.
Vlaamse premie
Met de zonnepanelenpremie tot 1.500 euro van de Vlaamse overheid heb je je investering ongeveer binnen de 10 jaar terugverdiend. Het bedrag van de premie is afhankelijk van het vermogen van zonnepanelen dat uitgedrukt wordt in kWp. In 2021 zal de premie 300 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4 kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro. Het premiebedrag zal jaarlijks aangepast worden omdat zonnepanelen elk jaar goedkoper worden. Daarbovenop genieten woningen die ouder zijn dan 10 jaar slechts 6% btw in plaats van 21% bij een renovatie. Nu investeren – of beter reNUveren – is de boodschap. Benieuwd of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Raadpleeg de zonnekaart.
Meer zelfverbruik verhoogt het rendement
Hoe meer zelfverbruik, hoe lager de energiefactuur. Door zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken op ogenblikken dat de zonnepanelen stroom produceren, hoef je minder elektriciteit van het net te halen en kan je je elektriciteitsfactuur gemakkelijk verlagen. Door het gebruik van toestellen zoals afwasmachine, wasmachine, droogkast in te plannen op momenten dat er veel zonneproductie is, kan het zelfverbruik op jaarbasis zelfs tot 35% toenemen. Zonnepanelen combineren met andere vormen van hernieuwbare energie, zoals een warmtepompboiler of een thuisbatterij, zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen nog meer rendement opleveren. Door het opladen van een thuisbatterij of van een elektrische wagen, het verwarmen van sanitair warm water via een warmtepompboiler, … kan dat in de toekomst zelfs evolueren tot een zelfverbruik van 65% of meer. En dat is goed nieuws. Je verlaagt niet alleen jouw energiefactuur, maar ook de CO2-uitstoot van jouw woning.
Ga samen met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap voor meer groene energie!
Van plan om te investeren in zonnepanelen? Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap helpt je op weg.