nieuwe huizen met zonnepanelen
Leestijd: 2 min

Nog meer informatie in Immoweb-zoekertjes: ontdek de nieuwe velden

Gezien de evolutie van de Belgische regelgeving, heeft Immoweb besloten om enkele nieuwe informatievelden toe te voegen aan de zoekertjes op de website.

Overstromingsgevoeligheid

Sinds 2023 in Vlaanderen het risico op overstroming verduidelijkt met nieuwe scores: de G-score voor gebouwen van meer dan 25m² en de P-score voor percelen. Voor elke potentiële oorzaak van overstromingen wordt door de Vlaamse overheid het risico vastgelegd op de kaart.

Op basis hiervan krijgt elk gebouw of perceel een G- of P-score; deze scores bestaan uit 4 klassen (A tot D):
Klasse A: geen overstroming gemodelleerd;
Klasse B: kleine kans op overstromingen onder de klimaatverandering 2050;
Klasse C: kleine kans op overstromingen onder het huidige klimaat;
Klasse D: middelgrote kans op overstromingen onder het huidige klimaat

Iedereen die een pand verkoopt of voor langer dan 9 jaar verhuurt, is verplicht de score te vermelden. Alle informatie vanuit de Vlaamse overheid lees je hier.

Renovatieverplichting

In Vlaanderen geldt de renovatieverplichting voor gebouwen die niet energie-efficiënt genoeg zijn. Om potentiële kopers te informeren of er een renovatieplicht op een pand rust, verschijnt er in het zoekertje automatisch een veld onder de energiepiramide als het label E of F is (afhankelijk van het type gebouw).

Alles wat je moet weten over de renovatieverplichting, lees je hier.

Asbestattest

Wie een woning gebouwd voor 2001 wil verkopen of verhuren, moet tegenwoordig verplicht een asbestattest kunnen voorleggen aan de notaris. Daarom wordt er in Immoweb-zoekertjes ook weergegeven of er voor het pand een asbestattest beschikbaar is.

Meer over asbest en hoe je het moet verwijderen, lees je hier.

Prijs van een nieuwbouwwoning

Om transparantie in de prijs van nieuwe constructies te garanderen, hebben we enkele nieuwe velden toegevoegd. Bovenop de huidige prijs op Immoweb (bouwprijs exclusief BTW), vind je onderstaande velden terug:

  • Grondprijs exclusief belastingen
  • BTW op het gebouw
  • Grondbelastingen
  • Totale prijs inclusief belastingen*

*  Prijs van het gebouw exclusief BTW + grondprijs exclusief belastingen + BTW op het gebouw + grondbelastingen

Wil je graag meer weten over welke kosten er komen kijken bij het kopen van een woning? We hebben het voor je samengevat in ons helder blogartikel.

Wat betekenen deze nieuwe velden voor jou?

Deze velden helpen je om een weloverwogen keuze te maken bij de huur of aankoop van je nieuwe woning. Ben je zelf al eigenaar van een woning en wil je deze verhuren of verkopen? Dan kan je geïnteresseerden nu nog beter informeren!

Klaar om zelf je droomwoning te vinden?

Op Immoweb vind je een breed aanbod woningen van over het hele land. Met dagelijks meer dan 1.500 nieuwe zoekertjes, kom je vast je goesting tegen!

Vind mijn droomwoning
Gepubliceerd op 8 mei 2024

Meer artikelen