cirkelvorminge plantenmuur in modern interieur
Leestijd: 3 min

Origineel groen in huis halen: van miniatuurtuinen tot “green art”

Traditionele potplanten zijn een uitstekend begin, maar er bestaan nog originelere manieren om meer groen in huis te halen. Of je buitenomgeving nu beperkt is tot een klein koertje of je in een appartement op de twintigste verdieping woont: wij zorgen voor een meteen toepasbare dosis groene inspiratie.

Een natuurlijk geïnspireerd interieur vol planten draagt niet alleen bij aan een rustgevende sfeer. Je geniet ook van een betere luchtkwaliteit en krijgt de kans om met verschillende levende kleuraccenten te spelen. Dat kan op tal van manieren. Een overzicht!

Groen genot in de hoogte

Levende muren, ook bekend als verticale tuinen, zijn een fantastische manier om planten op een ongebruikelijke manier in je woning te integreren. Deze muren kan je volledig bedekken met een mix van verschillende planten en leveren zo indrukwekkende visuele effecten op. Deze oplossing is bovendien ideaal voor kleine ruimtes waar traditionele potplanten te veel ruimte zouden innemen.

Ook hangende plantenpotten zijn een geweldige manier om groen aan je huis toe te voegen zonder dat je vloeroppervlak hoeft op te offeren. Kies voor stijlvolle hangers of maak zelf macramé plantenhangers voor een meer bohemian look. Hang ze op in clusters om een weelderig effect te bekomen.

Miniplantenwerelden met een grootste impact

Terrariums zijn kleine, afgesloten of semi-afgesloten glasbakken waarin je een miniatuurtuin kunt creëren. Geen zorgen, een terrarium komt niet per se met de obligatoire vogelspin of exotische slang. Terrariums met uitsluitend planten bestaan ook. Meer nog, je kunt er echt prachtige miniplantenwerelden van maken.

Ze zijn perfect voor kleine ruimtes en vereisen minimale verzorging. Zo kan je kiezen voor een open terrarium met cactussen en vetplanten of een gesloten terrarium met varens en mossen die van een vochtige omgeving houden.

Fan van water(planten)? Dan is een miniwaterplantentuin of paludarium ongetwijfeld een unieke en ontspannende toevoeging aan je interieur. Gebruik een doorzichtige vaas of een aquarium en vul deze met waterplanten zoals waterlelies, waterhyacinten of zelfs een paar kleine vissen voor extra leven.

vrouw hangt plantenpotten op in macramé plantenhangers
Hangende plantenpotten zijn een geweldige manier om groen aan je huis toe te voegen zonder dat je vloeroppervlak hoeft op te offeren.

Prikkel al je zintuigen met functioneel groen

Groen in huis is niet alleen mooi om naar te kijken. Met een kruidenwand in je keuken voeg je nog meer dimensies toe aan je interieurgenot. Je brengt er niet alleen je gerechten mee naar een hoger niveau, maar voegt ook een explosie van frisse geuren toe aan je interieur.

Gebruik een plank of een charmant houten rek om je favoriete kruiden zoals basilicum, peterselie en munt te presenteren en laat iedereen in huis meegenieten van je minikruidentuin.

Ben je nog op zoek naar de ideale manier om af te geraken van die eentonige indeling van je ruimtes? Vervang traditionele kamerschermen of -verdelers  door schermen of rekken met ingebouwde plantenbakken. Je geeft niet alleen je interieur en ruimtegevoel een nieuw elan, ze voegen ook een fris en natuurlijk element toe aan je inrichting.

Mag het nog wat duurzamer?

Wil je nog een stapje verder gaan op vlak van duurzaamheid en ecologie? Overweeg gerecyclede of hergebruikte materialen om je planten een thuis te geven. Smuk een oude, afgedankte ladder op en gebruik deze als plantenhanger, geef houten kratten een tweede leven als plantenbakken of hergebruik glazen potten en flessen voor je kruiden. En heb je al ooit van air plants gehoord? Deze planten hebben geen aarde nodig om in te groeien en hebben enkel lucht en licht nodig om te overleven. Plaats ze in decoratieve schalen of schelpen, of hang ze op aan een draad voor een moderne en minimalistische uitstraling.

planten in houten kratten tegen slaapkamermuur
Wil je een stapje verder gaan op vlak van duurzaamheid en ecologie? Overweeg gerecyclede of hergebruikte materialen om je planten een thuis te geven.

Groene kunst en puur-natuur-accessoires

Kunst is mogelijk niet helemaal je ding, maar misschien wil je wel groene kunst in huis overwegen. Bijvoorbeeld in de vorm van een mosschilderij. Dit is muurdecoratie gemaakt van echt mos dat speciaal is behandeld om zonder water of zonlicht te overleven. Ze brengen niet alleen een stukje natuur naar binnen, maar functioneren ook als geluiddempers en luchtzuiveraars. Win-win-win dus!

Misschien heb je, tot slot, geen groene vingers, maar kan je evenzeer genieten van een natuurlijke ‘touch’ in huis zonder dat je toevlucht hoeft te nemen tot kunstplanten of -bloemen. In dat geval kan je toch de natuur in huis halen met botanische prints op interieuraccessoires of op je behang. Tegenwoordig heb je de keuze tussen tal van designs met bladeren, bloemen of bomen om een natuurlijke en levendige sfeer in je kamers te creëren.

Is er een hele nieuwe wereld voor je opengegaan?

Dan is het nu aan jou om volop te experimenteren met verschillende originele soorten groen in huis. Of je nu kiest voor verticale tuinen, terrariums, botanische kunst of functionele groene elementen: elke groene toevoeging draagt bij aan een gezondere en gezelligere leefomgeving.

Nu je toch volop bezig bent met het opdoen van interieurinspiratie: kunnen we jou nog ergens warm voor maken? Duik meteen in onze interieur- en decoratieblogs en zet je woning helemaal op punt!

Ontdek de Immoweb-interieurblog
Gepubliceerd op 18 juni 2024

Meer artikelen