prachtig groen dak op een gebouw in de stad
Leestijd: 4 min

Een groen dak iets voor jou? Ontdek er alles over

In een tijd waarin onze ecologische voetafdruk een belangrijke rol speelt, heeft een groen dak absolute voordelen. En dat beginnen steeds meer eigenaars en gemeenten te beseffen. Er zijn verschillende types en soorten opbouw te onderscheiden. In deze blog zetten we alle informatie over groene daken op een rijtje. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een groen dak? Dan is dit een absolute must read!

Groene daken worden steeds populairder. Het ziet er dan ook prachtig uit wanneer de daken groen kleuren van beplanting in plaats van de typische rode en zwarte dakpannen. Daarnaast zijn er al meerdere gemeenten die een premie of subsidie aanbieden voor een duurzaam groendak. Reden genoeg om hier eens in te duiken!

Wat zijn groene daken eigenlijk?  

Dit zijn daken met begroeiing. Je kunt het zien als een tuin op je dak. Het kan begroeid zijn met struiken, grassen, kruiden, planten en soms zijn bomen zelfs mogelijk. Natuurlijk hangt dit alles af van de dakconstructie. Wil je er een energiedak van maken? Dat kan in combinatie met windmolens of zonnepanelen.

Wanneer zijn groendaken mogelijk?

Een groendak is helaas (nog) niet altijd mogelijk. Zo moet het dak een hellingsgraad hebben van 1 tot 35 graden. Is de helling groter dan 35 graden? Dan is het noodzakelijk dat er een speciale techniek wordt toegepast om ervoor te zorgen dat het groen op zijn plek blijft liggen. Het is overigens niet altijd nodig om een drainagesysteem aan te leggen. Doordat het dak al een helling heeft, kan het water op natuurlijke wijze afvloeien.

Welke soorten groendaken bestaan er?

Er bestaan twee soorten groendaken: intensief en extensief.

Een intensief groendak

Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd. Een daktuin is niet altijd mogelijk, omdat de dakconstructie zeer sterk moet zijn. Een daktuin, die ook bomen kan bevatten, kan namelijk met gemak 200 kilo per m2 wegen! Wanneer is een intensief dak dan geschikt? Als het dak een helling heeft van 1 tot 4 graden, het dak beloopbaar is en een bouwkundige de draagkracht heeft vastgesteld met bijhorende vergunning.

Een extensief groendak

De meeste particulieren hebben de mogelijkheid of middelen niet om een daktuin aan te leggen. In dat geval is een extensief groendak een mooie oplossing. Het dak bestaat dan voornamelijk uit mossen, vetplanten (sedumdak) en kruiden. Het is een stuk lichter van gewicht, goedkoper en het is niet noodzakelijk dat het dak beloopbaar is. Oftewel, makkelijker te realiseren!

Wat zijn de kosten voor een groendak?

Dit verschil uiteraard van de grootte van het dak, opbouw en het type groendak dat gewenst is. Inclusief btw en montage liggen de kosten bij een intensief groendak rond de €120 – €230 per m2. De kosten voor een extensief groendak liggen rond de €45 – €100 per m2.

Hoe moet je een groen dak onderhouden?

Dit ligt aan het type groendak. Een intensief groendak kun je vergelijken met een tuin op de begane grond. Deze vergt dus veel onderhoud. Het is daarom ook noodzakelijk dat het dak bewandelbaar is. Heb je hoogtevrees? Dan kun je beter kiezen voor een extensief groendak. Hierbij is weinig onderhoud vereist. Je hoeft dan maar 2x per jaar het dak op voor een inspectie op ingewaaide onkruiden of andere ongewenste begroeiing.

Wat zijn de voor-en nadelen van groene daken?

Natuurlijk zijn er een heleboel voordelen aan een groendak verbonden, maar er zijn ook nadelen die je in je achterhoofd moet houden. We zetten ze op een rijtje:

Voordelen van een groendak

  • Een groendak heeft een isolerende werking: zowel wat betreft geluid als warmte. Wanneer het winter is, heb jij het heerlijk warm binnen. En wanneer de zomer zich voordoet, houdt het de hitte op een afstand.
  • Een groendak heeft een natuurlijke uitstraling en kleurt mee met de seizoenen.
  • De beplanting beschermt je dak waardoor de levensduur van je dak wordt verdubbeld.
  • Het ecologisch aspect: een groendak verminderd de CO2-uitstoot. Het verbetert de luchtkwaliteit en filtert fijnstof.
  • Extra voordeel: het riool wordt minder belast met grote hoeveelheden water als het hard en lang regent. Het regenwater wordt namelijk door het groendak geabsorbeerd en langzaam afgegeven.

Nadelen van een groendak

  • Zoals in je eigen tuin kan er onkruid voorkomen op je dak. Dit geldt voornamelijk voor daktuinen. Onderhoud is dus heel belangrijk!
  • Hou jij niet van insecten of andere dieren, zoals vogels? Dan is een groendak wellicht niets voor jou. Die worden namelijk aangetrokken door al het lekkers dat jij op je dak hebt liggen.
  • Als er een lek is, wordt die lastiger om te ontdekken met een groene laag op je dak.
  • Afhankelijk van het type dak kan de plaatsing behoorlijk wat kosten. Check zeker of je gemeente eventueel een premie of subsidie voorziet!

Opbouw van een groendak

Een groendak kan opgebouwd worden door drie verschillende systemen: een-laags, twee-laags of drie-laags.

Een-laags-systeem

Hoewel het een-laags-systeem nauwelijks meer voorkomt, vanwege de vele nadelen, is het wel de goedkoopste optie. Er wordt dan een dakbedekkingslaag aangebracht met daarbovenop direct de grondlaag waar de beplanting in groeit.

Twee-laags-systeem

Een aanrader bij een groen dak is toch minstens een twee-laags-systeem. Onder de grondlaag wordt een extra drainagelaag aangebracht, zodat overtollig water goed weg kan. Daarboven op komt een filterlaag die ervoor zorgt dat er geen verstoppingen kunnen plaatsvinden. In de laag van mineraal substraat, die op de filterlaag komt, kan de vegetatie worden aangebracht.

Drie-laags-systeem

Het derde systeem is het meest degelijk, maar ook de duurste optie. Het is qua opbouw identiek aan een twee-laags-systeem, maar heeft een extra hemelwaterreservoir. In tijden van droogte, kan de beplanting op die manier alsnog worden voorzien van voldoende vocht.

Ga jij voor een duurzaam groendak?

Hopelijk kun je met deze informatie de knoop doorhakken. Een groen dak is dus absoluut een meerwaarde voor je huis, je omgeving en – na de aanschaf – voor je eigen portemonnee. Maar, jammer genoeg, zijn niet alle daken hiervoor geschikt en hangt er ook een aardig kostenplaatje aan.

Ga jij liever op zoek naar een droomwoning dat al van een groen dak is voorzien?

Ga naar onze zoekertjes te koop en vind snel de woning die perfect bij je past!

Naar onze zoekertjes

Meer artikelen