Leestijd: 2 min

Onderzoek: Belg aarzelt om huis te koop te zetten in 2021

Belg aarzelt om huis te koop te zetten in 2021 (-23%). Gebruik van online schattingstools groeit sterk: verdubbeling in 2020.

Brussel, januari 2021 – Na de inhaalbeweging in de tweede helft van 2020 lijkt het erop dat de Belgische vastgoedmarkt zal afkoelen in 2021. Slechts 1 op de 10 respondenten heeft plannen om vastgoed te koop aan te bieden in 2021, een daling van bijna een kwart (- 23%) tegenover een jaar eerder. Dat blijkt uit een onafhankelijk, representatief onderzoek bij 1000 Belgen in opdracht van zoekertjessite Immoweb. Opvallend is dat het gebruik van online schattingstools in 2020 verdubbelde.

Een jaarlijks onafhankelijk onderzoek* bij 1000 Belgen in opdracht van Immoweb toont dat de Belg aarzelt om zijn huis op de markt te brengen in 2021. Slechts 10 procent van de Belgen overweegt om vastgoed te verkopen in 2021, dat is een daling van 23% tegenover vorig jaar.

Schijnbare stabiliteit op vastgoedmarkt verbergt twijfels van Belg

Uit het onderzoek en uit de cijfers van het Immoweb-platform blijkt dat COVID-19 de vastgoedplannen van de Belg stevig door elkaar schudde. Vooral de eerste lockdown had een stevige impact op aankoop en verkoop van vastgoed, maar die werd vervolgens gecompenseerd door een sterke inhaalbeweging. 

Ondanks het feit dat media vooral berichtten over de interesse in huizen met tuinen na de lockdown, blijkt uit de cijfers van het Immoweb platform dat vooral appartementen te koop werden aangeboden in de tweede jaarhelft van 2020. In december zag Immoweb zelfs meer appartementen te koop aangeboden worden dan in december van 2019.

Met al die bokkensprongen in de markt hadden kopers en verkopers het niet makkelijk in 2020. Zowat de helft van de ondervraagden die een huis wilden kopen of verkopen geeft aan dat COVID-19 hen ertoe aangezet heeft om hun plannen te herzien.

Vooral kopers moesten hun plannen aanpassen: bijna de helft zag zich verplicht om zijn aankoop uit te stellen. Bij verkopers was de impact net iets minder groot: 1 op 3 stelde een geplande verkoop uit.

Niet iedereen zag in COVID-19 een reden voor uitstel. Sommigen zagen hun vastgoedplannen net versneld door de COVID-crisis. Een kleine 15 procent van de kopers én verkopers ging sneller dan verwacht over tot een transactie.

Schattingstool kent sterke opmars: verdubbeling in 2020

Het is in een turbulente vastgoedmarkt misschien niet verwonderlijk dat schattingstools een groei kenden in 2020. Het aantal mensen dat online schattingstools gebruikt is het afgelopen jaar maar liefst verdubbeld van 9% naar 19%.

De Immoweb schattingstool, die vorig jaar werd gelanceerd, wordt meteen afgetekend marktleider in het segment. Een kwart van de Belgen (24%) kent de Immoweb schattingstool. 1 op 5 vastgoedverkopers heeft de schattingstool al gebruikt in het afgelopen jaar. Consumenten tonen zich bovendien erg tevreden over het gebruiksgemak van de tool.

Een gratis online schatting blijkt een eerste stap te zijn naar een meer professionele waardebepaling van het vastgoed door een makelaar of vastgoedexpert. 80% van de Belgen die in de afgelopen 12 maanden onroerend goed verkocht hebben, hebben een beroep gedaan op een professionele makelaar of notaris om de waarde van hun vastgoed correct te schatten.

Heb jij onze schattingstool al geprobeerd?

In slechts 2 minuten krijg je een gratis en betrouwbare schatting van de waarde van jouw huis of appartement.

Schat jouw woning online

Meer artikelen