vrouw poetst woning met gele handschoen
Leestijd: 2 min

Hoe bereid je de verkoop van een woning goed voor?

Een onroerend goed verkopen, het is geen beslissing die je van de ene op de andere dag neemt. Dit complexe proces moet goed voorbereid worden voor een correcte uitvoering. Met een grondige planning is de kans het grootst dat je je woning voor een betere prijs verkoopt. In dit artikel lees je welke stappen je moet nemen om je eigendom klaar te maken voor verkoop.

Drie stappen om je huis klaar te maken voor verkoop

Zoals in alle andere sectoren, is een verkoop in de vastgoedsector gereglementeerd. De kopers verwachten immers dat je bepaalde waarborgen en informatie geeft voordat ze tot aankoop overgaan. Ons advies is dus om je project methodisch aan te pakken en goed voor te bereiden.

1) Schat de verkoopprijs van de woning

Als je je onroerend goed wilt verkopen, moet je natuurlijk eerst de prijs schatten. Met een schatting op zak kun je immers je doelen scherpstellen. Wil je winst maken? Snel verkopen?

Laat je in elk geval omringen door ervaren professionals die je een realistische en objectieve schatting kunnen bezorgen. Een vastgoedexpert kan je advies geven, met name over de manier waarop je je eigendom kunt verbeteren om de prijs te verhogen. Zo krijg je een idee van de waarde in vergelijking met gelijkaardige woningen.

2) Laat de verplichte keuringen uitvoeren

Het is van kapitaal belang dat je een compleet dossier kunt voorleggen met alle keuringen die verplicht zijn om een gebouw te verkopen. Je garandeert de koper niet alleen dat zijn investering zal renderen, maar vermijdt ook conflicten in de toekomst.

Vergeet bijvoorbeeld niet om:

  • een energieprestatiecertificaat (EPC) te laten opstellen, dat het energieverbruik van de woning aangeeft;
  • elektrische installaties ouder dan 25 jaar te laten keuren;
  • een asbestrapport te laten opstellen als je pand voor 2001 gebouwd is;
  • een overstromingsattest te verstrekken als het onroerend goed in een overstromingsgebied ligt.

3) Zet je woning in de verf

Je woning moet natuurlijk aantrekkelijk zijn om een potentiële koper te overtuigen een bod te doen. Voordat je het op de markt brengt, kun je bepaalde delen bijvoorbeeld renoveren of de zichtbare gebreken wegwerken. Afbladderende verf of vochtplekken in een badkamer zijn misschien details, maar kunnen een slechte indruk nalaten.

Neem bekoorlijke foto’s in natuurlijk licht en schrijf pakkende zoekertjes. Een goed zoekertje moet potentiële kopers zin geven om je huis te komen bezichtigen en toont dat je oprecht bent.

4) Bereid de bezichtigingen voor

De eerste minuten van een bezichtiging zijn vaak doorslaggevend voor de verkoop. Bereid de kamers dus met zorg voor en kleed ze aan zodat de bezoekers zich in de ruimte kunnen inbeelden. Zorg voor een goede verluchting en controleer alle kleine details, zoals de verlichting en netheid.

Toon dat je openstaat voor vragen, maar dring jezelf niet op. Onthoud de opmerkingen of vragen van bezoekers, zodat je die later kunt pareren indien nodig.

5) Laat je bijstaan door vastgoedprofessionals

Elke voorbereidende stap van een vastgoedverkoop is belangrijk en kan veel tijd in beslag nemen. In plaats van alles zelf te doen, kun je je ook laten bijstaan door professionals.

Een vastgoedkantoor kan bijvoorbeeld de bezichtigingen van je appartement en de publiciteit op zich nemen, terwijl een vastgoedexpert de partner bij uitstek is voor een plaatsbeschrijving of schatting.

Verkoop je onroerend goed op Immoweb

Voordat een vastgoedtransactie kan plaatsvinden, moet je natuurlijk een goede koper vinden. Op Immoweb beschikken we over een uitgebreid netwerk van investeerders verspreid over heel België. Maak gratis een zoekertje aan en zet je woning te koop op onze website.

Vraag een schatting

Meer artikelen