berekening met grondplan
Leestijd: 2 min

Hoe laat je een vastgoedexpert je huis schatten voor verkoop?

De juiste verkoopprijs is de sleutel tot succes wanneer je je onroerend goed verkoopt. Maar wil je tijdens een vastgoedtransactie de marktprijs krijgen, dan moet je je woning correct laten schatten. Weten welke factoren de waarde van een woning beïnvloeden, is daarom essentieel. Een vastgoedexpert kan je daarin bijstaan om te vermijden dat je je huis te goedkoop van de hand doet. Wij leggen met plezier uit hoe je de juiste vindt.

Welke rol speelt de vastgoedexpert?

Een vastgoedexpert is een onafhankelijke professional die gespecialiseerd is in het onpartijdig schatten van onroerend goed. Hij baseert zich op zijn marktkennis en tal van objectieve elementen om de verkoop- of huurwaarde van een woning nauwkeurig te schatten.

Na een bezoek aan je huis of appartement zal hij je het volgende bezorgen:

  1. Een complete beschrijving van je onroerend goed, dat de financiële beoordeling van de specifieke kenmerken omvat, zoals de isolatie, elektrische installatie, de kwaliteit van de gebruikte bouwmaterialen, de oppervlakte, de ligging, en andere factoren die de waarde beïnvloeden.
  • Een onderbouwd rapport dat de schatting van je onroerend goed motiveert. Daar zit doorgaans een vergelijking met de lokale markt bij. Dat stelt je in staat om je onroerend goed te vergelijken met gelijkaardige eigendommen in de buurt, zodat je de prijs kunt aanpassen in functie van de markttendensen.
  • Adviezen om de waarde van je onroerend goed te verhogen, zoals suggesties over de inrichting of renovatie. Die zouden de verkoopprijs van je huis en dus de winst kunnen verhogen.

Wil je een hogere schatting? Let dan op de volgende factoren

Het beoordelingsrapport van een vastgoedexpert is een uitstekend onderhandelingsmiddel bij een vastgoedtransactie. Je huis voorbereiden voor de verkoop is dus een uitstekende manier om winst te maken, zeker als het een ouder huis is en je bereid bent om kleine werkzaamheden te verrichten en aanpassingen te doen.

Voordat je de marktprijs laat schatten, is het bijvoorbeeld een goed idee om wat aandacht te besteden aan de algemene staat van het pand. Een woning met zuinige elektrische installaties en een verwarming die voldoet aan de normen, is vaak veel meer waard dan een verouderd huis. Denk ook aan de esthetische aspecten van het onroerend goed. Hoewel die niet noodzakelijk een invloed hebben op de schatting door een expert, zal een gezellige uitstraling een extra argument zijn om de koper te overtuigen.

De juiste vastgoedexpert kiezen

Een vastgoedexpert speelt een belangrijke rol in de winst die je uit de verkoop kunt halen. Het is dus heel belangrijk dat je een betrouwbare handelspartner kiest. Baseer je daarbij op de volgende elementen:

  • Zijn reputatie en aanbevelingen uit je omgeving: mond-tot-mondreclame is een goede maatstaf om te weten of een expert goed werk levert. Aarzel dus niet om je vrienden of familie te vragen of ze iemand kennen, of om reviews op het internet te lezen.
  • Zijn ervaring en getuigschriften: een ervaren vastgoedexpert beschikt over een klantenbestand en tal van getuigschriften (lidmaatschappen, certificaten, enz.).
  • Zijn marktkennis: ga na of de expert gespecialiseerd is in het type vastgoed dat je verkoopt (huis, appartement, grond).
  • Zijn honoraria: zijn tarieven kunnen je helpen de juiste keuze te maken. Controleer of hij geen onverwachte bijkomende kosten aanrekent.

In ieder geval moet hij in staat zijn om zijn methodologie nauwkeurig uit te leggen, evenals de criteria waarop hij zich baseert om de waarde van een onroerend goed te schatten. Neem zeker ook contact op met meerdere professionals en vergelijk hun aanbod voordat je beslist met wie je in zee gaat.

Schat je woning op Immoweb

Een correcte en nauwkeurige schatting van je woning is een grote troef wanneer je wilt verkopen. Je vermijdt immers fouten, en kunt vaak ook een grotere marge opstrijken. Gebruik de gratis schattingstool op Immoweb als extra hulpmiddel, en vergelijk de prijs van je onroerend goed met de prijzen op jouw lokale vastgoedmarkt.

Ontdek onze gratis schattingstool

Meer artikelen