Leestijd: 2 min

Hoe verliest een huis zijn waarde?

In een huis investeren is wedden op de toekomst. Wie een woning koopt, hoopt dat ze ook daadwerkelijk een meerwaarde zal opleveren. Toch kunnen tal van factoren ervoor zorgen dat de prijs van de wederverkoop uiteindelijk lager ligt. In dit artikel leggen wij je uit hoe de waarde van een huis kan dalen en hoe je dat kan voorkomen.

Structurele problemen hebben een grote invloed op de prijs van een huis

Wie in vastgoed investeert of een huis koopt, moet in de eerste plaats letten op de structurele kwaliteit.

Ook al zie je ze niet meteen bij het begin, structuurproblemen zoals houtrot of grote barsten in draagmuren kunnen dramatische gevolgen hebben voor de wederverkoop van een huis. Let dus goed op verborgen gebreken.

Zo kan de aanwezigheid van overtollig vocht teken zijn van een daklek of leidingprobleem. Dergelijke waterdichtheidsproblemen moeten zo snel mogelijk worden verholpen om waardeverlies of dure verbouwingen in je huis te vermijden.

Let ook op de kwaliteit van de elektriciteitsinstallaties en het verwarmingssysteem. De milieu- en veiligheidsnormen veranderen snel en verouderde infrastructuur zal in de toekomst nog meer problemen opleveren.

Een goed onderhouden woning behoudt haar waarde beter

Een woning onderhouden vergt wat moeite, maar is nodig omdat de behoeften van huurders met de tijd veranderen. Middelmatige energieprestaties zijn vooral door de stijgende elektriciteits- of gasprijzen rechtstreeks van invloed op de prijs van een huis.

Je woning regelmatig renoveren en een hoger EPC verkrijgen speelt dus zeker in je voordeel. Verder spelen tal van esthetische details nog een rol bij het waardeverlies van een huis. Hier zijn een aantal zaken om na te gaan:

  1. Staat van de gevel is erg belangrijk want dat is het eerste wat je bij een huis ziet. Een gevel die er goed uitziet, maakt het huis aantrekkelijker terwijl een verwaarloosde gevel het huis er ouder doet uitzien en dus in waarde doet dalen.
  • Versleten deuren en ramen doen ook de waarde van een woning dalen omdat je al snel kan zien dat er renovaties nodig zullen zijn.
  • Versleten uitrusting en huishoudapparatuur geven bij een gemeubileerde woning een slechte indruk. Het kost veel om die te vervangen, dus wie bij een bezichtiging van een huis een versleten oven of wasmachine ziet, krijgt een slechte indruk.
  • Als de vloerbedekking beschadigd of ouderwets is, vermindert dat ook de aantrekkelijkheid en dus de waarde van het huis. Controleer dus regelmatig de toestand van je parket, tegels of tapijt en vervang ze indien nodig.

Let op omgevingsfactoren en regelgeving in je regio

De omgeving rond een huis heeft ook invloed op de waarde. Als je niet op je grond of het landschap eromheen let, doen zichtbare gebreken de prijs dalen.

Helaas is de achteruitgang van een wijk een andere belemmering voor een vastgoedtransactie. Bijvoorbeeld: dichtbij gelegen vervuilende industrie-installaties of geluidsoverlast schrikken kopers af. Agentschappen en kopers kijken tegenwoordig ook vaak naar het risico op overstroming in een regio.

Om onaangename verrassingen met de waarde van je woning te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je voldoet aan de bouw- en renovatievoorschriften van jouw regio. Als de stedenbouwkundige vergunning of veiligheidsnormen niet zijn nageleefd, kan dat de toekenning van een hypotheek bemoeilijken of voor extra kosten zorgen om de woning in orde te brengen.

Vergelijk de waarde van je huis met die in de omgeving op Immoweb

De waarde van een huis hangt af van tal van criteria, zoals de ligging, overeenstemming met geldende regels en algemene toestand. Tenslotte behoud je de waarde op lange termijn het beste door tijd en moeite te steken in het onderhoud van een woning.

Wil je een idee krijgen van de waarde van je woning? Surf dan naar Immoweb. Op onze website vind je nauwkeurige informatie over de prijzen van gelijkaardig vastgoed in jouw omgeving.

Schat de prijs van je woning op Immoweb

Meer artikelen