Moderne woning met lichte achtergrond
Leestijd: 3 min

Investeren in vastgoed? Kies het pand dat best bij je past!

Investeren in vastgoed kan financieel interessant zijn, zeker op het moment dat de rentes op spaarrekeningen laag zijn. Maar welk soort investeringsproject past best bij jou? We nemen 10 verschillende soorten panden onder de loep, zodat jij als investeerder de beste keuze kan maken.

Voor je investeert in vastgoed, is het belangrijk om je goed te informeren. Wat is het rendement van elk pand? Voor welke doelgroep is het geschikt? Welke problemen kunnen er eventueel opduiken? We geven je meer info over 10 verschillende soorten panden, zodat je goed voorbereid aan je investeringsproject begint.

1. Appartement in een stad

Appartementen in de stad zijn populaire investeringspanden, zeker als het gaat om nieuwbouwprojecten. Hou er wel rekening mee dat je rendement bij het verhuren of het doorverkopen van een appartement lager ligt dan bij een huis. Het mede-eigendom voor appartementen brengt namelijk hogere kosten met zich mee en het grondaandeel, belangrijk voor de meerwaardebepaling, ligt lager bij appartementen dan bij huizen.

2. Appartement aan zee

Het meest gekende investeringsproject is wellicht een appartement aan zee. De grote troef voor veel beleggers is de gemengde bestemming van een flat aan de kust. Dit betekent dat het appartement in het hoogseizoen verhuurd wordt en in het laagseizoen door de eigenaar zelf gebruikt wordt. Een andere optie is dat de eigenaar later aan zee wil gaan wonen, maar het appartement intussen verhuurt.

3. Rijwoning

Aangezien de vaste kosten en de huurprijzen voor rijwoningen vrij stabiel zijn, kan je vooral winst maken door een huis aan een lage prijs te kopen en het zelf op te knappen. Een rijwoning is dus vooral interessant als investeringsproject voor handige harry’s. Rijwoningen worden vooral gehuurd door jonge gezinnen: een tuin en de nabijheid van openbaar vervoer, winkels en scholen zijn dan ook belangrijk.

4. Villa

Villa’s worden niet vaak aangekocht als investeringsproject. Ze zijn duur in aankoop en verouderde huizen brengen ook heel wat opfrissingskosten met zich mee. Ben je, bijvoorbeeld door een erfenis, eigenaar van een villa die je graag wil verhuren? Hou er dan rekening mee dat huurders niet dezelfde emotionele band hebben met het huis en wellicht de inrichting of de tuin zullen willen aanpassen.

5. Loft

Lofts waren en zijn nog steeds populaire renovatieprojecten. Dit betekent echter niet dat dit ideale opbrengsteigendommen zijn. Het rendement bij lofts komt vooral van de meerwaarde die bij een renovatie gecreëerd wordt, en minder van de huuropbrengst. Lofts zijn vaak oude fabrieken of kantoren en liggen dus meestal niet op een toplocatie, wat huurders kan afschrikken. De charme en authenticiteit kunnen daarentegen wel een belangrijke troef vormen.

 6. Studio

Door de compacte inrichting en iets lagere aankoopprijs is een studio de ideale start voor wie in vastgoed wil investeren. Studio’s kunnen vlot verhuurd worden aan studenten, singles of expats. Zij verkiezen om te wonen in een levendige, goed bereikbare buurt. Ook kwaliteit en comfort zijn voor hen belangrijke voorwaarden.

 7. Zorgvastgoed

Beleggers kiezen er steeds vaker voor om te investeren in zorgvastgoed, met de bedoeling om de kamer of flat te verhuren tot ze zelf niet langer thuis kunnen wonen. Bij deze vorm van investeren heb je als belegger twee mogelijkheden:

  • Een aandeel kopen in een exploitatie: Bij deze aankoop hoef je geen registratiekosten te betalen. Het nadeel is wel dat je niet zelf kan beslissen wanneer je verhuist, dat kan enkel als er een kamer beschikbaar is.
  • Een kamer kopen: Door deze duurdere investering word je de eigenaar van de kamer en beslis je zelf wanneer je verhuist.

8. Studentenkamer

Studentenkamers zijn erg interessante investeringen. Een eengezinswoning die omgevormd wordt tot studentenhuis, brengt een hogere huuropbrengst op. Informeer je wel goed, want in bepaalde steden is dit verboden, om de huizenmarkt voor gezinnen te beschermen. Focus je ook niet op het verhuren van grote, luxueuze kamers of studio’s, aangezien deze markt intussen verzadigd is. Voor kwaliteitsvolle middenklasse-kamers vind je wel vlot een huurder.

9. Winkel

Interesse om te investeren in een winkel? Hou dan één regel in je achterhoofd: de ligging is cruciaal. Hoe beter een winkelpand gelegen is, hoe hoger het huurrendement. Ook de afstand tot parkeergelegenheid en openbaar vervoer speelt hierin een rol. Bekijk zeker ook de vorm van het pand: een winkel met een brede gevel is interessanter dan een diepe winkel.

10. Hotel of vakantiepark

Beleggen in een hotel of vakantiepark is dé trend van de laatste jaren. Voor een dergelijk investeringsproject speelt locatie natuurlijk ook een grote rol: B-locaties leveren C-rendementen op. Kies voor mooie panden, die kwaliteitsvol uitgebaat worden en die het hele jaar aantrekkelijk zijn voor toeristen. Beschouw je investering in een hotel of vakantiepark wel niet als een volwaardige tweede verblijf: je moet nog steeds reserveren en betalen aan de uitbater voor je er op vakantie kunt gaan.

Immoweb, de ideale start voor jouw vastgoedinvestering

Op zoek naar een investeringsproject? Ga snel naar Immoweb en vind het project dat bij je past!

Start met beleggen in vastgoed

Meer artikelen