Leestijd: 2 min

Je huis verkopen met winst doe je zo

Het doel van elke investeerder in de vastgoedsector is om in de toekomst winst te maken op zijn aankoop. Een dergelijke investering doe je niet in een opwelling, en om verliezen te vermijden is het belangrijk dat je weet welke elementen de verkoopprijs beïnvloeden. Om je te helpen bij je vastgoedaankoop, overlopen we hieronder de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden als je winst wilt maken.

Wat is winst in vastgoed?

Winst in vastgoed is het verschil tussen het bedrag dat je in een gebouw hebt geïnvesteerd en de prijs waarvoor je het verkocht hebt. Bij een schenking of erfenis werk je natuurlijk met de geschatte waarde om de winst in kaart te brengen.

Wanneer we spreken over het bedrag dat in een woning geïnvesteerd is, dan hebben we het niet alleen over de aankoopprijs, maar ook over de kosten verbonden aan de aankoop (notariskosten, registratierechten, expertisekosten …). Ook al het geld geïnvesteerd in het onderhoud wordt meegeteld (verzekeringen, renovaties, werkzaamheden).

Evenzo mag je niet vergeten de verkoopkosten af te trekken om een duidelijk beeld te krijgen van de nettowinst die je uit het onroerend goed haalt. Dat kunnen administratieve of commerciële kosten zijn, bijvoorbeeld wanneer je de verkoop hebt gepromoot op een platform of reclameborden.

Hoe bereken je de winst in de praktijk?

Het is echt niet moeilijk om de winst op de verkoop van een huis te berekenen. Trek gewoon het totale bedrag van je investering af van de verkoopprijs:

Winst = verkoopprijs – totale kost van de investering

Je kunt tevens de huurinkomsten optellen bij de verkoopprijs (of aftrekken van het geïnvesteerde bedrag) om precies te weten te komen wat de woning jou opgebracht heeft. De investering omvat natuurlijk ook de som van alle taksen die je betaald hebt.

Meerwaardebelasting: een aandachtspunt bij de verkoop van vastgoed

Wat taksen betreft, moet je het meeste opletten voor de meerwaardebelasting. Kort samengevat: als je vastgoed koopt om het later opnieuw te verkopen, en als het niet je hoofdverblijfplaats is, riskeer je een belasting van 16,5 % op de verkoopprijs. De enige manier om dat te vermijden, is door vijf jaar te wachten.

Als je vastgoed verkoopt in een context die als speculatief kan worden beschouwd, kan die belasting stijgen naar 33 %. Wanneer een particulier buitengewone winst maakt die een hoog risico met zich meebrengt, noemen we dat in België speculatief. Aarzel dus niet om een vastgoedprofessional te raadplegen als je problemen met de fiscus wilt vermijden.

Welke factoren kunnen winst bevorderen bij de verkoop van een huis?

Een huis kopen is één ding. Het opnieuw verkopen voor de beste prijs nog iets anders. Je moet met tal van aspecten rekening houden om winst te maken met vastgoed. Enkele voorbeelden:

  • De toestand van de vastgoedmarkt: de vastgoedmarkt is soms een beetje volatiel. De verkoopprijs hangt vaak af van het economische klimaat. Om zeker te zijn van winst, moet je verkopen in een goede periode.
  • De verbeteringen aan het pand: verrichte renovatiewerken of moderniseringen aan een huis beïnvloeden de verkoopprijs enorm. Hoewel verbouwingen een bepaalde investering vereisen, zijn ze over het algemeen een goede manier om op de lange termijn winst te maken.
  • De ligging: wanneer je in een gebouw investeert, vergeet dan niet om onderzoek te doen naar de geplande projecten in de wijk. Ze kunnen de verkoopprijs immers positief of negatief beïnvloeden. De ontwikkeling van nieuwe diensten of parken doet de waarde van eigendommen in de omgeving bijvoorbeeld stijgen.

Vind kopers voor je onroerend goed

De eerste stap om een gebouw voor de beste prijs te verkopen, is natuurlijk een geïnteresseerde koper vinden. En om dat te doen, moet je zoekertje zoveel mogelijk mensen aantrekken. Op Immoweb bereik je duizenden mensen die misschien willen investeren in jouw woning. Hoe dat in zijn werk gaat? Heel eenvoudig! Plaats gratis je zoekertje en lees al onze tips om het zo doeltreffend mogelijk te maken.

Je woning schatten op Immoweb