gezellige woonkamer met gekleurde wand
Leestijd: 3 min

Verven vs. behangen: De beste keuze voor jouw woning

Het opfrissen van je muren is een geweldige manier om een nieuwe look en feel aan je huis te geven. Twee van de meest populaire methoden hiervoor zijn verven en behangen. Beide hebben hun eigen voordelen en nadelen, en de keuze tussen de twee kan afhangen van verschillende factoren zoals esthetische voorkeuren, budget, duurzaamheid en onderhoudsgemak. In dit artikel vergelijken we verven en behangen om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw woning.

Voordelen van verven

 • Eenvoudig en snel: Verven is meestal een eenvoudig en snel proces. Met de juiste voorbereiding en materialen kun je in korte tijd een kamer transformeren.
 • Keuzevrijheid in kleuren en afwerkingen: Verf is beschikbaar in een enorm scala aan kleuren en afwerkingen, van mat tot glanzend. Dit biedt veel flexibiliteit om de perfecte kleur en textuur voor jouw ruimte te kiezen.
 • Gemakkelijk bij te werken: Een van de grootste voordelen van verf is dat het relatief eenvoudig bij te werken is. Kleine beschadigingen kunnen snel worden gerepareerd met wat schuurpapier en een beetje verf.
 • Kosteneffectief: Verven kan een voordelige optie zijn, vooral als je zelf de kwast ter hand neemt. Materialen zoals verf, kwasten en rollers zijn over het algemeen niet duur.
 • Geschikt voor allerlei oppervlakken: Verf kan worden aangebracht op een breed scala aan oppervlakken, waaronder gips, hout en metaal, wat het een veelzijdige keuze maakt voor verschillende delen van het huis.

Nadelen van verven

 • Voorbereidingstijd: Het voorbereiden van een muur voor het verven kan tijdrovend zijn. Het oppervlak moet schoon, droog en vaak ook geschuurd of geprimerd worden.
 • Minder duurzaam: Verf kan sneller slijten en beschadigen, vooral als je kiest voor een minder duurzame verfsoort.
 • Geur: Verse verf kan een sterke geur afgeven die enige tijd aanhoudt. Dit kan een probleem zijn voor mensen met gevoeligheid voor geuren of allergieën.
jong koppel verft een muur
Verven kan een voordelige optie zijn, vooral als je zelf de kwast ter hand neemt.

Voordelen van behangen

 • Diverse patronen en texturen: Behangen biedt een enorme variëteit aan patronen, kleuren en texturen, wat het een uitstekende keuze maakt voor wie op zoek is naar een uniek en persoonlijk ontwerp.
 • Verbergt onvolkomenheden: Behang kan oneffenheden en scheuren in muren beter verbergen dan verf, wat het een goede optie maakt voor oudere woningen.
 • Duurzaam en langdurig: Hoogwaardig behang kan vele jaren meegaan zonder te vervagen of te beschadigen, waardoor het een duurzame keuze is voor drukbezochte ruimtes.
 • Makkelijk te reinigen: Veel soorten behang, vooral die met een vinylafwerking, zijn gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek, wat ideaal is voor huishoudens met kinderen en huisdieren.

Nadelen van behangen

 • Moeilijk aan te brengen: Het aanbrengen van behang kan een lastige en tijdrovende klus zijn, vooral als je geen ervaring hebt. Het vereist precisie om patronen uit te lijnen en luchtbellen te vermijden.
 • Hogere kosten: Behang kan duurder zijn dan verf, zowel qua materiaal als qua arbeid als je een professional inhuurt. Ook de verwijdering van oud behang kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Minder flexibel: Behang is minder flexibel als het gaat om het veranderen van de stijl of kleur van je muren. Het vervangen van behang is een grotere klus dan het overschilderen van een muur.
man hangt behang op
Hoogwaardig behang kan vele jaren meegaan zonder te vervagen of te beschadigen.

Hoe maak je de keuze?

Bij het kiezen tussen verven en behangen is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen:

 • Stijl en esthetiek: Overweeg wat voor soort uitstraling je wilt creëren. Voor een strakke, minimalistische look kan verf de beste keuze zijn. Wil je echter een gedurfde, statement muur maken, dan biedt behang met zijn diverse patronen en texturen meer mogelijkheden.
 • Budget: Bepaal hoeveel je bereid bent te besteden. Verven is vaak goedkoper, vooral als je het zelf doet. Behang kan duurder zijn, maar de duurzaamheid kan de initiële kosten rechtvaardigen.
 • Onderhoud en duurzaamheid: Denk na over hoeveel onderhoud je bereid bent te doen. Behang kan gemakkelijker schoon te maken zijn en langer meegaan in drukbezochte ruimtes, terwijl verf eenvoudiger bij te werken is.
 • Technische vaardigheden: Overweeg je eigen handigheid. Als je geen ervaring hebt met behangen, kan het de moeite waard zijn om een professional in te schakelen of te kiezen voor verven, wat over het algemeen gemakkelijker zelf te doen is.
 • Toekomstige veranderingen: Denk na over hoe vaak je van plan bent om de look van je ruimte te veranderen. Verf biedt meer flexibiliteit voor frequente make-overs, terwijl behang een meer permanente oplossing kan zijn.

De keuze tussen verven en behangen hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren, budget en de specifieke eisen van de ruimte die je wilt transformeren. Beide methoden hebben hun eigen unieke voordelen en nadelen, en wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere. Door zorgvuldig de esthetische en praktische aspecten van beide opties te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing maken die bijdraagt aan de schoonheid en functionaliteit van je woning. Of je nu kiest voor de veelzijdigheid van verf of de karakteristieke uitstraling van behang, het belangrijkste is dat je je thuis voelt in je eigen ruimte.

Nog meer tips nodig om je droomwoning in te richten?

Wij geven je alle tips en tricks mee om van je woning jouw perfecte plaatsje te maken.

Lees meer over inrichten
Gepubliceerd op 9 juli 2024

Meer artikelen