kleurrijk interieur met Perzisch tapijt
Leestijd: 4 min

Nieuw interieur in 10 stappen? Challenge accepted!

Droom je van een frisse wind door je interieur, maar weet je niet waar te beginnen? Het herinrichten van je huis kan in het begin wat overweldigend lijken. Maar geen zorgen! Met een goed plan en een gezonde dosis creativiteit transformeer je jouw woonruimte tot een plek die helemaal “jou” ademt. Wij zetten je in 10 korte stappen op weg richting een nieuw interieur!

Stap 1: steel met je ogen en (re)creëer

Ieder interieur hoort uniek te zijn. Hoe geniet je anders op je eigen persoonlijke manier en in alle comfort van je woning? Toch begint alles bij een solide basis. En daar hoef je allesbehalve het warm water opnieuw voor uit te vinden.

De wereld rondom je krioelt van de interieurtips. Tijd om die ruwe ideeën in je hoofd meteen al wat concreter te maken. Bezoek je plaatselijke krantenwinkel en blader door interieurmagazines, struin Pinterest af en volg de Instagram-accounts van verschillende interieurdesigners.

Krijg je al een beter zicht op je toekomstige interieurstijl? Ben je bijvoorbeeld verliefd op industriële interieurs, mag het helemaal strak zijn of net overgoten met vintage interieurvibes? Creëer een moodboard van stijlen, kleuren, stofjes, meubelstukken en interieuraccessoires die je aanspreken. Dit helpt je ongetwijfeld om je eigen stijl te definiëren en geeft je de nodige houvast voor nadien.

Stap 2: wat is je interieurbudget?

In al die interieurmagazines en Pinterest-posts kom je wellicht heel wat knappe designstuks tegen. Helaas hangt hier vaak een stevig prijskaartje aan vast. Afhankelijk van je beschikbare budget zal je daarom verschillende knopen moeten doorhakken.  

Bepaal dus eerst hoeveel je wilt en kunt uitgeven aan je interieurproject. Vergeet niet om een buffer in te bouwen in het geval van onvoorziene uitgaven. Je weet maar nooit wanneer je die ene must-have tegenkomt of tegen onverwachte kosten aanloopt, zoals een extra laagje verf, een bij te werken muur, eventuele aanpassingen aan je elektriciteit met het oog op nieuwe verlichting, …

Stap 3: solo of met professioneel advies?

Afhankelijk van de omvang van je project en het beschikbare budget, kun je overwegen om een interieurprofessional in te schakelen. Een interieurontwerper kan waardevolle inzichten en ideeën bieden die je zelf misschien niet had bedacht, om zo het maximum uit iedere keuze en ruimte te halen.

Voor grotere verbouwingen is een architect sowieso aangewezen. Ook hij of zij kan je mogelijk heel wat bruikbare interieurinzichten verschaffen.

moodboard materialen woning interieur
Zoek je visuele aanknopingspunten voor je nieuw interieur? Creëer een moodboard van stijlen, kleuren, stofjes, meubelstukken en interieuraccessoires die je aanspreken.

Stap 4: vertrek altijd vanuit een plan

Of je nu helemaal zelf aan de slag gaat met je nieuw interieur of een professional inhuurt: schrijf al je keuzes en stappen nog eens in detail uit voordat je eraan begint.

Meet je ruimtes op en werk een plattegrond uit. Tegenwoordig bestaan er heel wat apps die je hierbij kunnen helpen. Almaar meer van die apps beginnen trouwens gebruik te maken van AI of augmented reality. Het enige wat je vaak nog moet doen is een foto nemen van je ruimtes en de app doet je een concreet voorstel voor je interieur.

Staan er renovatiewerken op het programma? Herdefinieer, waar nodig, de functie van je ruimtes. Wil je een knusse lees- of muziekhoek creëren in je woonkamer? Waar wil je extra opbergruimte voorzien, waar komen je toekomstige eyecatchers te staan of te hangen? Door de functie van elke ruimte te bepalen en je prioriteiten te stellen, kies je straks gerichter meubels en decoratie.

Stap 5: welke kleuren bepalen straks de sfeer?

Kleuren hebben een grote invloed op de sfeer in huis. Kies een basiskleur die je in elke ruimte terug laat komen, zodat je interieur een duidelijk en consistent gevoel opwekt. Vul deze aan met complementaire accentkleuren die helemaal passen bij jouw stijl en persoonlijkheid.

Neem hier uitgebreid jouw tijd voor. Experimenteer met kleurstalen en bekijk hoe deze veranderen bij verschillende soorten licht gedurende de dag en avond.

Stap 6: selecteer je meubels en materialen

Nu komt het leukste deel van je interieuroefening: het uitzoeken van je nieuwe meubels en materialen. Zij zullen de ruggengraat van je nieuw interieur vormen.

Hou hierbij rekening met de schaal van je ruimte. Grote meubels kunnen bijvoorbeeld een kleine kamer snel te vol laten lijken. En is er voldoende logische circulatieruimte aanwezig doorheen je woning? Zijn de doorgangen in iedere ruimte praktisch ingedeeld, zodat je op een logische manier ieder uithoekje van je woning bereikt? Ook dit zal mee het comfortniveau van je nieuw interieur bepalen.

Mix en match ook verschillende materialen en texturen om extra diepte en persoonlijkheid aan je interieur toe te voegen. Hout en natuursteen? Fluweel en zwart metaal? Denk zo breed en outside-the-box als je kan.

Stap 7: verlichting als “special effect”

Het juiste licht kan een ruimte maken of breken, en dat zeggen we niet zomaar. De perfecte verlichting voegt een vleugje magie toe aan je interieur, net als de ideale dosis daglicht in huis.

Zorg voor een evenwichtige mix van algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Dimbare lampen zijn ideaal om de sfeer aan te passen aan iedere “mood” of situatie. Ook hier kan je overwegen om beroep te doen op een professional, die voor jou een lichtplan op maat uitwerkt.

appartement met groene accentmuur en boekenrekken
De perfecte verlichting voegt een vleugje magie toe aan je interieur, net als de ideale dosis daglicht in huis.

Stap 8: kies accessoires uit die verhalen vertellen

Van grote, in het oog springende kunstwerken in je woonkamer tot het kleinste schaaltje of fotokadertje in je inkomhal: interieuraccessoires voegen massa’s persoonlijkheid toe aan je interieur. Ga voor items die een verhaal vertellen, een bepaalde sfeer oproepen of die je gewoon opgewekt maken.

Stap 9: stel een planning op voor jezelf

Nu je weet wat je wilt, is het tijd om een uitvoeringsplan op te maken. Wellicht is het niet mogelijk om alles op hetzelfde moment aan te pakken, maar dat is net het leuke aan het vormgeven van je gloednieuw interieur, toch? Stel daarom een tijdsplanning op en bepaal jouw prioriteiten.

In welke mate ga jij jouw interieurproject in verschillende fases opdelen? En welk budget staat tegenover iedere fase? Handig om je spaarpotje hierop in te stellen.

Stap 10: voer uit en vooral: geniet!

Je hebt alles mooi uitgekiend en voorbereid: nu is het tijd om je interieurplannen eindelijk tot leven te brengen. Geniet van het proces, zelfs als je tegen obstakels aanloopt. En onthoud: het perfecte interieur is een interieur dat maximaal beleefd wordt en dat mee evolueert met jouw leven.

Nog meer tips nodig voor je nieuw interieur?

Het heruitvinden van je interieur is dé kans om je huis opnieuw af te stemmen op je huidige levensstijl en smaak. Het vraagt om een goede voorbereiding, creativiteit, en soms een beetje geduld. Maar het resultaat is een woning die nog meer van joù is.

Ben je helemaal in de inspiratiemodus geraakt? Fijn, want wij hebben nog veel meer interieurtips- en tricks in petto voor jouw toekomstige woning. Neem een kijkje op onze woonblog en dompel je onder in de ideeën!

Bezoek de Immoweb-woonblog

Meer artikelen