Leestijd: 4 min

Vide in huis: wow- of oei-factor? 

Geef de zoekterm ‘moderne woning’ in op Google en de kans is heel groot dat je tal van woningen met vides ziet voorbijkomen. Voor fans van het ultieme ruimtegevoel is een vide in huis ongetwijfeld een aanwinst, maar heb je alle voor- en nadelen wel goed tegen elkaar afgewogen? Wij zetten alle aandachtspunten voor je op een rijtje.

Wat is een vide?

Een vide is een open ruimte in huis die in de hoogte doorloopt over een of meerdere verdiepingen. Vanuit je nachthal, slaapkamer, bureauruimte of eender welke plaats naar keuze zie je alles wat gaande is op de benedenverdieping, meestal de keuken of de leefruimte.

Waarom kiezen zoveel mensen voor een vide thuis?

Het ruimtegevoel

De voornaamste reden is dat een vide een enorme openheid toevoegt aan je huis. Je offert namelijk een volledig plafond en tussenvloer op om een stukje van je woning helemaal open te gooien. Bovendien doet een vide een beperktere oppervlakte optisch groter lijken.

In combinatie met brede en/of hoge ramen trek je bovendien massa’s extra daglicht binnen die dit ruimtegevoel nog eens versterken. Hou er wel rekening mee dat dit extra licht hogere temperaturen met zich meebrengt in de lente- en zomermaanden.

Unieke uitstraling

Je vide die ’s avonds gezellig uitgelicht wordt tijdens een etentje met vrienden, glazen tussenvloeren en balustrades om het open gevoel te benadrukken, een minikunstgalerij tegen de muur van je nachthal die je in volle glorie vanaf de benedenverdieping kunt bewonderen,…

Er zijn tal van manieren om je vide en de verbinding met de omringende ruimtes af te werken. Een prima manier om jouw unieke smaak in de kijker te zetten.

Altijd leven in huis

Dankzij een vide betrek je de omliggende ruimtes niet alleen visueel, maar creëer je ook een eigen sfeer in huis, vol levendigheid. De beleving wordt zo superpersoonlijk, want jij beslist welke ruimtes je met elkaar verbindt en welke accenten je dus in jouw woning legt.

Denk bijvoorbeeld aan een bureauruimte die rechtstreeks uitgeeft op de onderliggende woonkamer, de kinderen die boven aan het spelen zijn in de nachthal of de lekkere koffiegeur die je beter dan ooit vanuit je bed kunt ruiken.

Zijn er ook nadelen aan een vide in huis?

Een “open” woning roept automatisch een aantal logische vraagtekens op, waar je op voorhand best al een duidelijk antwoord op bedenkt.

Wat met privacy?

Minder plafonds en tussenmuren betekent dat het geluid veel sneller tussen de verschillende ruimtes rondom de vide reist. Dat etentje met vrienden dat wel héél laat en gezellig is geworden, maar dat de kinderen uit hun slaap houdt? Niet ideaal. Net als die nieuwe home cinema die je speciaal gekocht hebt om volledig open te draaien tijdens de film, maar amper kunt gebruiken door de nabijgelegen slaapkamers. Of je bureau dat uitgeeft op de keuken van je hobbykokpartner die dagelijks in de weer is met de potten en pannen.


Er bestaan tal van mogelijke situaties waar je in eerste instantie niet aan denkt, maar die al snel zouden kunnen storen. Ben je erg gesteld op je privacy en op stilte? Dan denk je best een tweede keer na over een vide. Maar neem je tijd om vooraf zeker alle mogelijke opties te onderzoeken voordat je een vide volledig afschrijft. Denk bijvoorbeeld aan akoestische isolatie, tussendeuren of geluiddempende materialen zoals stoffen gordijnen, tapijten,…

Wat als ik grote kuis moet houden?

Toegegeven, een plafond op vijf of zes meter hoogte is allerminst handig om vrij van spinnenwebben te houden. Kies je voor een afgesloten vide met glazen scheidingswand , dan moet je al bijna hachelijke toeren op de ladder uithalen of een ramenwasser bellen. Verf je jouw muren pas een paar jaar na de oplevering van je woning, hou er dan rekening mee dat er wellicht een stelling aan te pas komt. Bijkomende kosten met andere woorden.

Ben ik dan dubbel aan het stoken?

Warme lucht stijgt, koude lucht daalt. In minder goed geïsoleerde woningen zou een vide voor een onaangenaam tochtgevoel kunnen zorgen doordat koude lucht naar beneden komt. Bijgevolg moet je verwarmingssysteem op hogere toeren draaien ter compensatie.

Hedendaagse nieuwbouwwoningen zijn echter zodanig goed geïsoleerd dat de warmte veel beter in huis blijft. Zeker in combinatie met een efficiënt vloerverwarmingssysteem en warmtevasthoudende materialen. Zo zorgen beton, tegels en baksteen ervoor dat de warmte gelijkmatiger over de woning wordt verdeeld en dat het verschil op de energiefactuur dus beperkt blijft. Al hangt veel af van de omvang van de vide.

Is een vide wel 100% veilig?

Een nieuwsgierig kind of een overavontuurlijke kat in huis: het kan een reden zijn om toch maar te passen voor die vide in huis. Al hoef je jouw videdromen niet meteen op te bergen: een glazen scheidingswand, een verhoogde balustrade, een veiligheidshekje onderaan de trap,… Laat iemand met kennis van zaken, zoals een architect, je hierbij helpen.

Is een vide een goede investering?

Een woning met vide kan wel eens duurder uitvallen dan diezelfde woning zonder vide. Afhankelijk van het ontwerp van de woning komt er mogelijk extra draagstructuur bij kijken. Ook de afwerking – bijvoorbeeld door de keuze voor een balustrade – vergt meer aandacht en werkuren dan een standaard binnenmuur.

Bovendien is het niet zeker dat een vide zomaar een positief effect heeft op de doorverkoopwaarde van een woning. Zoals we hierboven al stelden, laat je jouw vide ontwerpen op basis van jouw dagelijkse gewoonten, maar dat is niet per se het geval voor een potentiële koper.

Conclusie: ben je binnen 20 jaar nog zeker van je keuze?

Een vide voor je nieuwbouwwoning overwegen, gaat dus veel verder dan het puur visuele effect op je interieur. Vraag jezelf af: ben ik hier na vijf of zelfs twintig jaar nog even blij mee?  

Zet alle mogelijke scenario’s op een rijtje en ga zeker eens op bezoek bij vrienden of kennissen die ook over een vide beschikken. Zij zullen je al heel wat antwoorden op jouw vragen kunnen bieden.

Ben je hierna toch nog overtuigd van een vide, dan zul je er ongetwijfeld ten volle van genieten.

Vind jouw geschikte bouwgrond op Immoweb

Ben je momenteel nog volop op zoek naar een ideale bouwplaats voordat je aan jouw daadwerkelijke woonavontuur begint? Start jouw zoektocht bij Immoweb en vind je gedroomde bouwgrond in jouw regio.

Vind jouw bouwgrond op Immoweb