Leestijd: 5 min

Waarde woning verhogen voor verkoop: het zit ‘m in de kleine dingen

Iedereen wil natuurlijk zijn woning voor zoveel mogelijk geld verkopen. Voor sommigen mag daar gerust iets tegenover staan. Maar hoe verhoog je de waarde van jouw woning met het oog op verkoop, zonder jezelf financieel in de voet te schieten?

Grote investeringen vs. onzeker rendement

Extra ruimte creëren, aan de hand van een bijbouw of door je kelder of zolder om te bouwen, is quasi altijd een garantie op een veel hogere doorverkoopwaarde. Net als het plaatsen van een gloednieuwe badkamer of keuken. Extra ruimte, comfort en een opgefrist interieur leveren op, maar daar hangt nu eenmaal een stevig prijskaartje aan vast.

Toch levert niet elke grote investering om de waarde van je woning proberen te verhogen, sowieso de gedroomde euro’s op. Woningjagers hebben een bepaald budget voor handen en dus zijn sommige recente verbeteringen misschien wel nice to have, maar niet tegen elke kost. Met andere woorden: de meerprijs die je er uiteindelijk voor wil vangen, kan wel eens tegenvallen in verhouding tot het bedrag dat je zelf hebt geïnvesteerd.

Voorbeelden van dergelijke ingrepen zijn:

 • Ingrijpende gevel- en dakrenovaties
 • Nieuwe ramen en deuren
 • Energiebesparende technieken: zonnepanelen, warmtepomp, thuisbatterij…
 • Een zwembad
 • De aanleg van een arbeidsintensieve tuin

Belangrijke kanttekening: met de groeiende verplichtingen rond energiezuinig renoveren en de almaar onvoorspelbaardere energieprijzen, kunnen geïnteresseerde kopers wel eens sneller geneigd zijn om meer neer te tellen voor een duurzaam gerenoveerde woning. Maar doe deze investeringen in eerste instantie vooral voor je eigen comfort en energiefactuur.

Less is (meestal) wél more

Daarentegen bestaan er tal van kleine verbeteringen die je een pak minder geld kosten, maar veel kans maken om een potentiële koper te overhalen om hun collega-bieders te overtreffen.

1. Vernieuw je vloeren

Een nieuw en ordelijk ogend interieur laat meteen een goede indruk na op geïnteresseerde kopers. Gedateerde, afgeleefde of zeer uitgesproken vloeren kunnen die interesse snel in vrije val doen gaan.

Is het tijd om je vloeren in bepaalde ruimtes te vernieuwen, dan hoeft dit niet zo duur te zijn. Een nieuwe laminaatvloer kun je zelfs meteen bovenop je bestaande tegels plaatsen, zonder voorafgaande breekwerken.

2. Zorg dat je keuken en badkamer shinen

Een keuken en badkamer die op punt staan, verhogen je kansen fors op een hogere verkoopwaarde van je woning. Zonder dat hier een uitgebreide renovatie bij komt kijken. Nieuwe douche- of badkranen, een dubbele wastafel, een nieuwe vloer, pas geverfde muren of mooie raambekleding… Om een groot verschil te maken, hoef je geen duizenden euro’s uit te geven.

Een nieuwe vloer en helderwit geschilderde muren: voor sommige potentiële kopers twee van de vele redenen om de geldbeugel wat verder open te trekken.

3. Creëer multifunctionele ruimtes

Een berging die het potentieel heeft om een extra badkamer te worden, een speelkamer slash bureauruime slash toekomstige slaapkamer, een rommelzolder die straks de ideale hobbyruimte kan worden…

Door een aantal kleinere ingrepen te doen in bepaalde ruimtes, geef je geïnteresseerde kopers de indruk dat ze deze plekjes nog op veel manieren naar eigen believen kunnen inrichten. Dat kan door het aanbrengen van een nieuw (dak)raam, het voorzien van warmwateraanvoer, een extra hoekje in huis te creëren, noem maar op.

4. Schilder je muren

Er zijn niet veel dingen die een frissere indruk geven dan pas geschilderde muren en/of plafonds. Laat klassiek behangpapier of eventuele beschadigingen in pleisterwerk of gipswanden plaats ruimen voor een verse lik verf. Kies bij voorkeur voor neutrale, lichtere kleuren die de ruimtes zo groot mogelijk maken. Met wit zal je niet veel verkeerd doen en geef je opnieuw de kans aan de koper om er zijn eigen ding mee te doen.

Hoeveel is jouw woning vandaag waard? Bereken het via onze gratis online schattingstool!

5. Werk je interieur af

Losse lichtpeertjes, een verouderd wandmeubel, een niet-afgewerkte trap… De eerste indruk telt meteen voor een potentiële koper tijdens een woningbezoek en bovendien schrikt elke extra investering mogelijk af.

Vergeet door de jaren heen dus niet gericht te investeren in je interieur. Opnieuw: hoe neutraler, hoe beter, maar vermijd een klinische hotellook wanneer je bezoekers over de vloer krijgt. Niemand wil een huis of appartement zonder karakter kopen.

Nog zo’n winner: extra opbergruimte achter gesloten deuren. Een opbergkast – eventueel op maat – die zo weinig mogelijk woonoppervlakte in huis opeist, is zowel voor jou als voor een koper mooi meegenomen.

6. Werk gebreken en imperfecties weg

Een verstopte leiding, kranen waar nog amper waterdruk op staat, een klemmende of piepende binnendeur, defecte schakelaars op stopcontacten, een kapotte thermostaat, een toilet dat niet meer goed doorspoelt… Er kunnen tal van kleine gebreken in huis aanwezig zijn. Elk extra gebrek betekent een extra kost voor de koper. Laat dus tijdig de nodige herstellingen uitvoeren.

Dat geldt zeker voor ernstigere gebreken, zoals vocht- of schimmelproblemen, houtrot, asbest of eventuele lekken in leidingen. Eens de koper dergelijk probleem vaststelt, is er mogelijk sprake van een verborgen gebrek, met eventuele negatieve gevolgen voor de verkoop.

Mooi gepresenteerde woningen maken meer kans om verschillende geïnteresseerde kopers aan te spreken en dus ook om een hoger verkoopbedrag op te leveren.

7. Show je woning in zijn beste staat

Dit valt misschien niet strikt onder de noemer kleine renovatiewerken, maar makelaars weten wel beter. Mooi gepresenteerde woningen maken meer kans om verschillende geïnteresseerde kopers aan te spreken. En hoe meer bieders, hoe hoger de verkoopprijs kan oplopen, zonder dat de echte waarde van je woning stijgt.

Homestaging heet dit principe: stel je woning op zijn best open. Dat kan op verschillende manieren:

 • Laat geen rommel rondslingeren en poets je woning uitgebreid
 • Creëer een ordelijk ogende omgeving
 • Prop je opbergkasten niet te vol. Geef de indruk dat er meer dan ruimte genoeg in huis is.
 • Let op de details: kan je de eetkamertafel, zetel of kast zo plaatsen dat je meer ruimtegevoel creëert?
 • Laat het er gezellig en persoonlijk uitzien aan de hand van kleuren en accessoires, zoals planten, kussens, kunstwerken, kaarsen, bijzettafeltjes…
 • Vergeet je tuin niet: geef je gazon nog een verse maaibeurt en berg eventuele rondslingerende spullen op.

De grootste tip: wees goed voor je woning

Er bestaan verschillende manieren om de waarde van je woning te verhogen op korte termijn. Maar het grootste verschil maak je zelf, door je woning doorheen de jaren goed te blijven onderhouden en te vernieuwen.

Een toekomstige koper die jouw woning komt verkennen, zal namelijk in de eerste plaats kijken of de woning wel voldoet aan alle moderne eisen op vlak van comfort en of alles er over het algemeen netjes en aantrekkelijk uitziet. Hoe minder werk de koper zelf nog in je huis of appartement dient te steken, hoe groter de kans dat hij of zij zal toehappen.

Door gefaseerd te investeren in bijvoorbeeld een nieuw tv-meubel, zonnepanelen, domotica, een nieuwe keuken, een mooie tuin en oprit… spreid je ook de kosten maximaal doorheen de tijd. Geïnteresseerde kopers zullen je er alleen maar dankbaar voor zijn later.

Elk verkoopproject begint met een correcte schatting

Schat online de waarde van jouw woning met het schattingstool. Snel en efficiënt!

Gratis schatting

Meer artikelen