woonkamer en eetkamer in subtiele art deco-stijl
Leestijd: 3 min

Vintage interieur op het oog? Laat je onderdompelen in deze 5 trends

Zit er een nostalgische ziel in jou verstopt? Of ben je gewoon een enorme fan van het verzoenen van oud en nieuw in je interieur? Best dat je helemaal mee bent met de laatste vintage interieurtrends. Wij verzamelen er alvast vijf voor je in deze blog.

1. Visgraten voor je vloer: terug van nooit weggeweest

Ongeacht of je een echte houten vloer in huis wilt of hebt: motieven zijn helemaal terug in. Meer en meer ruimen de klassieke plankvormige legpatronen plaats voor uitgesproken motieven.

Het meest bekende voorbeeld hiervan zijn houten vloeren in visgraatmotief. Dit vloertype gaat al mee sinds de 16e eeuw, maar is tijdloos om verschillende redenen. Niet alleen omdat het patroon een frisse wind doorheen je woning doet waaien, maar ook omdat het in ieder type van ruimte tot zijn recht komt. Ook in niet-rechthoekige kamers.

Bovendien zijn vloeren in visgraatmotief vandaag beschikbaar in pvc. Het grootste pluspunt in vergelijking met de traditionele houten variant: een pvc vloer is veel onderhoudsvriendelijker. En je hoeft je nooit zorgen te maken over de combinatie met vloerverwarming, daar waar hout wel onderhevig is aan werking.

Naast een visgraatmotief zijn er trouwens nog andere vintage motieven die opnieuw de kop opsteken. Voorbeelden hiervan zijn het Versailles-motief – gekenmerkt door een kruispatroon – of de Hongaarse punt, die vergelijkbaar is met het visgraatmotief, maar rustiger oogt.

slaapkamer met houten vloer in visgraatmotief

Visgraatvloeren gaan al mee sinds de 16e eeuw en zijn vandaag nog altijd tijdloos in het interieur.

2. Terug naar de kamertjes?

De afgelopen tien jaar kende de open leefruimte een enorme opmars. Met een keuken, eetkamer en woonkamer die vloeiend in elkaar overlopen.

Toch lijken meer en meer mensen zich opnieuw graag terug te trekken in afzonderlijke ruimtes die elk hun eigen doel dienen. Een afgesloten bureauruimte, een knus tv-hoekje en zelfs een aparte keuken. De grote voordelen: meer privacy en minder lawaai. Bij renovaties komen er bovendien minder sloopwerken en eventuele onvoorziene verbouwkosten kijken.

Het gebrek aan verbinding met de andere ruimtes kun je op een originele en moderne manier compenseren door bijvoorbeeld een schuifdeur of glazen tussendeur in te passen.

Terug naar het hokjeswonen? Met een glazen tussendeur creëer je privacy én verbinding met de andere ruimtes in huis.

Terug naar het hokjeswonen? Met een glazen tussendeur creëer je privacy én verbinding met de andere ruimtes in huis.

3. Kleuren van de aarde

Twijfel je nog over het nieuwe kleurtje voor je muren? Donkere, natuurlijke tinten zijn helemaal terug in de mode voor vintage interieurs. Het bruinoranje terracotta straalt zowel warmte als rust uit en ook de frissere cognackleuren scoren terug enorm goed. Zeker in combinatie met goudkleurige of messing accenten in je interieur. Wat zuiderse vibes in huis halen, zeker een aanrader!

Niet helemaal zeker? Begin met een accentmuur of werk met subtiele stroken om het effect in huis te testen.

bokalen met kruiden en zaden op houten rek tegen terracotta keukenmuur

Het bruinoranje terracotta straalt zowel warmte als rust uit in je interieur.

4. Vintage tegels

Het is je misschien al opgevallen bij vrienden of in moderne hotelkamers. (Vaak glanzende) wandtegels met een uitgesproken kleurtje en/of patroon duiken regelmatig terug op in het interieur. Een erfenis uit de jaren 60 en 70 die terug zijn intrede maakt in menig badkamer en zelfs woonkamer, bijvoorbeeld als spatwand in de keuken.

In dezelfde categorie: decoratieve vloertegels met fleurige patronen. Deze tegelvloeren uit de oude herenhuizen zijn opnieuw razend populair, zelfs binnen nieuwbouwprojecten.

bijzettafeltje met handdoeken op decoratieve vloertegels in de badkamer

Decoratieve tegels – typisch voor de herenhuizen van vroeger – hebben vandaag ook hun weg naar nieuwbouw gevonden.

5. Go big met heuse interieurconcepten

Los van bovenstaande vintage trends die je op eigen gevoel en tempo in je interieur in kunt passen, verschenen er ook verschillende interieurconcepten uit het verleden terug aan de oppervlakte. Voor zij die all the way willen gaan, interieuraccessoires inclusief, oren gespitst.

De art deco-stijl bijvoorbeeld. Deze trend ontstond in de roaring twenties en bleef in de mode tot aan de Tweede Wereldoorlog. Vandaag is Art Déco helemaal terug. Kenmerkend zijn de voornamelijk zwarte en witte kleurtinten, gouden accenten en het gebruik van veel glas, spiegels en geometrische vormen.

Wil je een volledig eigen invulling geven aan je vintage interieur? Probeer het eens met maximalisme. Deze stijl dateert niet zozeer uit het verleden, maar staat bol van de verschillende kleuren, meubeltypes, accessoires, texturen en waarom ook niet van vintage interieurstijlen? Een tegenhanger van het keurige, Scandinavische minimalistische interieur. Geen less is more, maar gewoon more is more. Een zee van muurkadertjes in verschillende thema’s en materialen, een exotisch behangpapier, meubels en kussens in uiteenlopende kleuren: alles is mogelijk.

Een risico op chaos, maar als je het juist aanpakt en hier en daar toch dat tikkeltje structuur en herkenning inpast, creëer je een interieur zonder gelijke. En vooral: superpersoonlijk. Test het maar eens uit op Google: je komt geen twee dezelfde interieurs tegen.

blauwe zetel en gouden boekenrekje tegen rode woonkamermuur

Een beetje van alles, maar vooral veel van jezelf:met een maximalistisch interieur combineer je verschillende (vintage) stijlen in één woning.

Ontdek meer interieurinspiratie bij Immoweb

In deze blog lichtten we een klein tipje van de interieursluier. Wij nodigen je op onze blogpagina uit voor meer woontips die ongetwijfeld van pas komen in je toekomstige woning. Veel lees- en kijkplezier!

Ontdek de Immoweb-woonblog

Meer artikelen