Deur open voor inbraak
Leestijd: 4 min

5 adviezen om je te wapenen tegen inbraak

Een verzekering nemen tegen diefstal uit je woning is slim maar beschermt je niet. Je moet zelf inbraken in jouw huis of appartement voorkomen. Daartoe moet je de beveiliging opvoeren. Onze adviezen

De beste manier om inbraak te vermijden, is om van jouw woning een ondoordringbaar fort te maken. Maar wie is verantwoordelijk? Eigenaar of huurder? Hoe zorg je ervoor dat dieven niet worden aangetrokken? Hier lees je er alles over. 

Kan inbraak worden voorkomen? 

Verhinderen dat een inbreker geïnteresseerd is in je bezittingen lijkt een onmogelijke opgave. Maar je kan wel verhinderen dat hij slaagt in zijn opzet. Diefstal is niet iets wat alleen bij anderen plaatsvindt. In 2019 vonden er meer dan 47.000 inbraken plaats in België. Hoe kan je voorkomen dat een dief bij jou inbreekt en je bezittingen steelt? Een goede techniek: maak hem het leven moeilijk.  

Het zal je niet verbazen dat een inbreker twee zaken blijkt te verafschuwen:

 1. Ontdekt worden tijdens zijn misdrijf
 2. Tijd verliezen wanneer hij bij je tracht binnen te breken

Om inbraken te voorkomen kan je deze beide strategieën combineren!  Belangrijke herinnering: het is niet omdat je een diefstalverzekering hebt dat je op beide oren kan slapen. In feite bestaat het principe van een verzekering uit een dekking van ongevallen maar niet van … domme dingen. 

Een opengelaten deur, een sleutel die onder de deurmat wordt weggestopt of een venster dat makkelijk kan worden geopend zijn onvoorzichtigheden die je verzekeraar je kwalijk zal nemen. Als je niets doet om inbraak te voorkomen, zal je niet worden vergoed.

Immoweb Protect, de brandverzekering speciaal voor huurders

Onze huurdersverzekering stelt je schadeloos voor alle schade die zich kan voordoen in je woning: brand, overstroming en diefstal. Vraag een gratis simulatie voor de beveiliging van je appartement of je huis.

JOUW IMMOWEB PROTECT VERZEKERING AFSLUITEN

De vijf tactieken tegen inbraak 

De inbreker beletten om zijn doel te bereiken? Ja, dat kan! Je moet er wel toe uitgerust zijn. Is dat niet het geval? Overweeg dan een investering in enkele basisuitrustingen. Dat is beslist minder kostelijk dan gebroken ramen of een geplunderd huis. 

1. Het grondbeginsel: beveilig de toegang 

Bij de bouw of de renovatie van je woning, kan je deze drie antidiefstalvoorzieningen treffen: 

 • Ramen: plaats dubbel of driedubbel glas of tralies voor de ramen op het gelijkvloers.  
 • Deuren: geef de voorkeur aan niet open te breken deuren, zoals gepantserde deuren of deuren die slechts kunnen worden geopend met een code. Vermijd glazen deuren. 
 • Luiken: investeer in deze bijkomende bescherming van je ramen en deuren Als ze voorzien zijn van een grendel, zijn je luiken moeilijk open te breken. 

Een liefhebber van een reservesleutel, verborgen onder de deurmat of in een bloempot? Dat zijn schuilplaatsen die inbrekers goed kennen. Overweeg eerder om een reservesleutel te verbergen onder de bloempot van een buur, uiteraard met zijn instemming. 

2. Maak ramen en deuren zichtbaar: zodat de inbreker wordt gezien 

Als er iets is wat een inbreker niet graag heeft, dan is het gezien worden. Een toegang uit het zicht geeft hem de gelegenheid om rustig te knoeien met je sloten. 

De voorzichtigheid gebiedt het volgende:  

 • Verberg de toegang tot je woning niet achter grote bomen
 • Vermijd een toegang via de achterkant
 • Plaats geen muren en afsluitingen die je woning verbergen

3. Investeer in een systeem voor aanwezigheidsdetectie: leve de technologie 

Heb je voorzieningen geïnstalleerd die een dief snel op de vlucht doen slaan? Denk aan het hele arsenaal van aanwezigheidsdetectie. Dat gaat van een systeem met automatische buitenverlichting tot alarmsystemen en camera’s of, waarom niet, een waakhond. 

Er bestaan ook meer discrete systemen zoals een sensor voor bewegingsdetectie die is gekoppeld aan een smartphone. Dit soort sensor signaleert je een aanwezigheid of de opening van een raam of een deur. Je wordt verwittigd via de smartphone en je kan op afstand controleren wat er gebeurt. Met zo’n systeem weet de dief niet dat hij wordt gezien. Je kan zelfs met hem praten!  

Is een hond een goed idee? Niet echt …

 1. Een hond opvoeden om hem agressief te maken, kan ook voor jezelf gevaarlijk blijken. 
 2. Je bent verantwoordelijk als je hond de inbreker verwondt (volgens artikel 1385 van het Burgerlijk Wetboek). 

4. Zorg voor hindernissen die de inbreker afremmen  

Het doel van een antidiefstalstrategie is de boef tijd te doen verliezen. Enkele aanpassingen gaan in die zin:  

 • Hekken of afsluitingen waar niet doorheen te komen is of die kunnen worden afgesloten
 • Verschillende deuren om te openen, zoals een veiligheidssluis in flatgebouwen of in je woning
 • Ontoegankelijke ramen want je hebt een rozenstruik of bramen geplant in de bedden onder uw ramen

Tijd (die de dief verliest) is (niet gestolen) geld, juist? 

5. Verhul je afwezigheid: Vijf steeds actuele adviezen 

Scherm je woning af, dat is goed. Verhul je afwezigheid, dat is nog beter. Wanneer je niet thuis bent, vooral voor langere tijd, blijven de vijf adviezen van toepassing.  

 1. Programmeer de automatische verlichting van de kamers in je huis op vaste of wisselende tijdstippen
 2. Laat een auto op de oprit staan, bijvoorbeeld een tweede auto of die van een gebuur
 3. Verwittig de buren zodat ze de brievenbus leegmaken en een (valse) vuilnisbak buitenzetten op de dag van de ophaling
 4. Contracteer een home sitter, die je vindt via een advertentie of mond-tot-mondreclame. Of waarom geen beroep doen op een papy of een mamy home sitter
 5. Vraag de politie om te patrouilleren, zowel overdag als ‘s nacht

En nog een vriendelijk advies: vermeld niet op sociale media dat je met vakantie gaat! Dieven specialiseren zich in het opsporen van informatie op sociale media. Plaats er de foto’s van de blauwe zee en de palmbomen pas na je terugkeer. 

Wie draagt zorg voor de beveiliging tegen inbraak?  

Is het voorkomen van inbraken de verantwoordelijkheid van de huurder of de eigenaar? In realiteit moeten beide partijen de verantwoordelijkheid nemen voor de preventie van diefstal.  

De huurder: zijn drie acties tegen diefstal 

Een (goede) huurder moet het gehuurde goed beschouwen als het zijne. Minimaal moet elke huurder: 

 1. toezien op de veiligheid van het huis of het appartement door ramen en deuren te sluiten
 2. een verzekering nemen die diefstal dekt en de schade, veroorzaakt door de inbreker als hij een raam of een deur heeft opengebroken
 3. de eigenaar verwittigen zodra je vaststelt dat een raam of deur slecht sluit

De eigenaar: het voorkomen van diefstal is in zijn eigen belang 

Een (goede) eigenaar wordt verondersteld een woonst in goede staat te voorzien. Dat wil zeggen een woning die beantwoordt aan de veiligheidseisen. Het minimum is erop toezien dat ramen en deuren correct sluiten. 

En wanneer er een inbraak is geweest? De eigenaar moet zo snel mogelijk zorgen voor het herstel van de eventuele schade om de veiligheid en de gemoedsrust van de huurder te verzekeren. 

In de strijd tegen inbraak zijn de huurder en de eigenaar gebonden aan deze goede oude formule: handelen als een goede huisvader 

Meer artikelen