Waarom zonnepanelen laten plaatsen?
Inhoudstafel
Wat het plaatsen van zonnepanelen zo interessant maakt, is dat het eigenlijk geen kost is maar een investering. Met het geld dat je bespaart op je energiefactuur kan je jouw zonnepanelen in enkele jaren terugverdienen. Zo geniet je nadien nog vele jaren van een lagere energiefactuur. Benieuwd of zonnepanelen iets voor jou zijn? We zetten hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van zonnepanelen voor jou op een rijtje.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zorgen dat zonlicht wordt omgezet in gelijkstroom. Deze wordt daarna via kabels naar de omvormer gebracht en omgezet naar wisselstroom. Hierdoor kan je de elektriciteit van je zonnepanelen direct gebruiken in je woning.
Hoe meer zonlicht er op je zonnepanelen valt, hoe hoger de opbrengst. Al hoef je zeker niet te stressen op regenachtige dagen. Zonnepanelen werken namelijk ook bij diffuus licht. Dit is zonlicht dat de aarde niet bereikt omdat het bijvoorbeeld die dag bewolkt is buiten.
Enkele voordelen van zonnepanelen
In tegenstelling tot fossiele brandstoffen die uitgeput kunnen raken, is de zon een onuitputtelijke bron van energie. Geen wonder dat zonnepanelen plaatsen zo populair is. Dit zijn alvast enkele interessante redenen om voor zonne-energie te kiezen:
Een mooiere en duurzamere wereld
Door te kiezen voor zonne-energie werk je mee aan een planeet met minder CO2-uitstoot en minder kernafval. Zonnepanelen worden bovendien op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd, veroorzaken geen broeikasgassen en zijn al voor 90% recyclebaar. Het is de perfecte manier om in te zetten op een duurzame toekomst.
Goed voor de portemonnee
De stroom die je via je zonnepanelen opwekt, is gratis. Door te kiezen voor zonne-energie ben je dus niet afhankelijk van prijsschommelingen bij energieleveranciers. Het enige dat jij nodig hebt, is de zon. Al hoeft deze zelfs niet de hele dag lang te schijnen, met daglicht alleen heb je al voldoende.
Makkelijk te installeren
Zonnepanelen laten plaatsen op je dak hoeft helemaal niet lang te duren. Meestal kan de klus al binnen de dag geklaard worden door een erkend installatiebedrijf. Verder heb je weinig last van slijtage en naast een regelmatige schoonmaakbeurt hebben de zonnepanelen geen speciaal onderhoud nodig.
Je woning stijgt in waarde
De vastgoedprijzen verraden het al. Potentiële kopers zijn duidelijk bereid om meer geld te betalen voor een woning met zonnepanelen. Als je van plan bent om in de toekomst je woning te verkopen, zal je er dus een hogere prijs kunnen voor vragen. Op die manier zijn zonnepanelen absoluut een slimme investering.
Je komt in aanmerking voor een premie
Wanneer je op een duurzame manier stroom opwekt, kom je vaak in aanmerking voor een subsidie van de overheid. Daarnaast kan je ook een groenestroomcertificaat aanvragen.
Enkele nadelen van zonnepanelen
Uiteraard zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen:
Het uitzicht van je dak
Sommige mensen vinden zonnepanelen niet mooi of zelfs ontsierend voor het dak van de woning. Dit is vaak het gevolg wanneer de panelen slordig gelegd zijn. Door een erkende firma in te schakelen die de panelen netjes plaatst, zorg je alvast voor een strakkere indruk. Je kan ook op voorhand even nadenken over hoe de zonnepanelen het best uitkomen.
Aanpassing in de meterkast
Veel mensen beschikken nog over een ouderwetse meter waarbij je zelf de meterstanden door moet geven aan het energiebedrijf. Wanneer je kiest voor zonnepanelen heb je een extra groep nodig in je meterkast. Deze moet door een erkend bedrijf gemaakt worden, wat even extra kosten met zich meebrengt. Je kan uiteraard wel van de gelegenheid gebruikmaken om meteen ook een slimme meter te laten plaatsen. Zo moet je in de toekomst zelf geen meterstanden meer doorgeven.
Soms heb je nog extra stroom nodig
Het hangt natuurlijk helemaal af van hoeveel stroom je in huis verbruikt. Heb je meer stroom nodig dan wat je zonnepanelen opleveren? Dan zal je toch nog een stukje gebruik moeten maken van de reguliere stroomvoorziening.
Welke soort zonnepanelen kies je het best?
Er zijn twee soorten zonnepanelen: polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Deze zijn te herkennen aan hun kleur. Polykristallijne zonnepanelen zijn blauw terwijl monokristallijne zonnepanelen zwart zijn.
Daarnaast verschillen deze twee soorten zonnepanelen in het productieproces van de zonnecellen. Het silicium in de zonnecellen vormt kristallen. Bij de blauwe zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker diffuus licht kunnen opvangen. Bij de zwarte zonnepanelen staan de kristallen allemaal in dezelfde richting waardoor ze beter produceren bij direct zonlicht.
Beide type zonnepanelen zijn heel populair en doorheen een volledig jaar is de opbrengst van zwarte en blauwe zonnepanelen zo goed als gelijk. In de praktijk is de keuze tussen blauwe of zwarte zonnepanelen vooral een kwestie van smaak.
Vind het huis van je dromen in enkele klikken
Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.